Kako je Alice Tubbs (Poker Alice) pokorila svijet pokera

Alice Tubbs - Žena koja je pokorila svijet pokera
Foto: Unsplash / Dusan Kipic

Alice Tubbs rođena je 17. veljače 1851. godine u Engleskoj. Kao 12-godišnjakinja s obitelji se seli u Virginiju, da bi nekoliko godina kasnije završila u Coloradu. Tamo upoznaje Franka Duffielda, čovjeka za kojeg se udaje u dobi od 20 godina.

Alice Tubbs i njen ulazak u svijet pokera

U mnogim je rudarskim kampovima na američkom Zapadu kockanje bilo način života. I sam je Duffield bio entuzijastičan oko pokera, zbog čega je u slobodno vrijeme posjećivao brojne kockarnice u Leadvilleu, piše portal Pokerbay.pl.

Mlada Alice Tubbs je pratila svog supruga, u početku mu jednostavno praveći društvo i promatrajući igru sa strane, da bi mu se s vremenom i sama pridružila za kartaškim stolom.

Nekoliko godina kasnije, Duffield, inženjer rudarstva, pogiba tijekom snažne eksplozije u rudniku te Alice Tubbs ostaje sama. Prilike za dobar posao nije bilo, zbog čega mlada udovica odlučuje da će pokušati živjeti od kockanja.

Iako je više voljela poker, naučila je igrati i Faro, popularnu francusku kartašku igru s kraja 17. stoljeća. Bila je toliko uspješna da je vrlo brzo postala tražena i kao igračica i kao dealer (djeliteljica karata).

“Poker Alice”

Alice je bila izrazito lijepa žena sitnije građe, plavih očiju i bujne smeđe kose. Svojom je pojavom, ali i vještinama za kockarskim stolom uvelike plijenila pažnju rudara. Putujući od jednog do drugog rudarskog kampa, talentirana mlada dama uskoro dobiva i prigodan nadimak – Poker Alice.

U kockarnice bi dolazila odjevena u moderne haljine s volanima i fućkajući veliku crnu cigaru. Zbog vjerskih uvjerenja nikad nije kockala nedjeljom.

Njezin je ugled nezaustavljivo rastao, a i posla je bilo sve više. Uskoro napušta Colorado i odlazi u Novi Meksiko, gdje osvaja 6,000 dolara u kockarnici Gold Dust

Foto: Shutterstock

1890. kockarske je avanture odvode u Južnu Dakotu. Tamo upoznaje čovjeka po imenu Warren Tubbs, koji je također bio zaljubljenik u čari kockarskog svijeta. Iako ga je redovito pobjeđivala, njih su se dvoje vrlo brzo počeli viđati i van kockarnice. 

Sreća u kartama, ali ne i u ljubavi

Tubbs i Alice su se vjenčali i imali sedmero djece. Iako je i dalje igrala kako bi osigurala dodatne prihode, Alice Tubbs je u tom periodu značajno manje vremena provodila u kockarnicama. Pomagala je u poslovima na ranču i odgajala djecu. Priča je tekla idilično sve do 1910., kad se suočila s još jednom izgubljenom bitkom – njenom je suprugu dijagnosticirana tuberkuloza, od koje je, naposljetku, i preminuo.

Kruži priča da je Alice Tubbs založila svoj vjenčani prsten kako bi platila sprovod. Kasnije je, pak, otišla natrag u kockarnicu kako bi zaradila novac kojim je htjela vratiti prsten natrag.

Alice Tubbs često je napominjala da su dani provedeni na ranču bili njen najsretniji period u životu. Nisu joj nedostajale raskošne kockarske dvorane niti išta drugo što je sačinjavalo njen dotadašnji život. Dopadali su joj se mir i tišina koje je pronašla u seoskom načinu života.

Ipak, nakon smrti svog drugog supruga, morala se vratiti prijašnjim aktivnostima kako bi zaradila za život. Angažira čovjeka po imenu George Huckert i prepušta mu brigu o imanju. On je bio zaljubljen u Alice te joj je više puta predlagao brak, iako ga je ona odlučno odbijala. Naposljetku je popustila, izjavljujući da mu je dugovala toliko plaća da je zaključila da joj se jeftinije udati za njega nego otplatiti dugove.

Iako ju je pratila sreća u kartama, u ljubavi joj jednostavno nije išlo – već 1913. umire i njen treći suprug.

Nešto kasnije, Alice Tubbs otvara svoj salon Poker’s Palace. Jedne je večeri jedan od pijanih vojnika počeo raditi nered, uništavajući sve oko sebe i ugrožavajući druge goste. Alice je izvukla svoj revolver te ga ustrijelila. Na suđenju je bila oslobođena zbog samoobrane, ali joj je salon u međuvremenu zatvoren.

Foto: Shutterstock

Alice nastavlja s kockanjem i u svojim 70-ima; mladost, ljepota i haljine su otišle, zbog čega se počinje odijevati u mušku odjeću. “Vjerujem da bi u ovoj dobi bilo prikladnije plesti kod kuće, ali ja bih radije igrala poker s 5-6 stručnjaka nego jela.” jednom je prilikom izjavila.

Tijekom kasnijih godina konstantno dolazi u okršaj sa zakonom zbog čestih pijanstava, ali i vođenja bordela. Iako je sa 75 godina ponovo bila osuđena na zatvor, guverner ju je pomilovao. Umire u dobi od 79 godina, ostavljajući iza sebe impresivnu priču žene koja ruši sva pravila i pokorava kockarski svijet koji je dotad pretežito pripadao muškarcima.