5 milijardi dolara vrijedan asteroid proći će pored Zemlje

5 milijardi dolara vrijedan asteroid proći će pored Zemlje

Ogromna, potencijalno opasna svemirska stijena veća je od Eiffelovog tornja, a sljedeći će tjedan ući u Zemljinu orbitu, navodi NASA. Ovaj vrijedan asteroid u obliku jajeta, nazvan 4660 Nereus, dugačak je 330 metara te će se u subotu, 11. prosinca probiti u Zemljinu orbitu putujući brzinom od 23,700 km/h.

Na sreću za naše vikend-planove, NASA ističe kako će asteroid proći pored Zemlje i to na određenoj udaljenosti bez udarca, ali će i dalje biti bliže nego što je bio u zadnjih 20 godina. Stijena je bogata mineralima, a njena je vrijednost procijenjena na gotovo 5 milijardi dolara.

Nereus — nazvan po grčkom bogu mora koji je bio sin Geje, personifikacije Zemlje — bit će udaljen otprilike 3,86 milijuna km, što je oko 10 puta više od udaljenosti između Zemlje i Mjeseca. Ovo može zvučati kao ogromna udaljenost, ali prema kozmičkim standardima, to je zapravo na korak do našeg planeta.

Svaki svemirski objekt koji se nalazi unutar 193 milijuna kilometara od Zemlje NASA kvalificira kao objekt u blizini Zemlje, a svaki objekt koji se kreće brzo unutar 7,5 milijuna kilometara kvalificira se kao potencijalno opasan objekt.

Kad se takav objekt uoči u blizini Zemlje, astronomi ih pomno prate, tražeći bilo kakvo odstupanje od njihove predviđene putanje koje bi ih moglo dovesti do sudara sa Zemljom.

Ovaj asteroid posjećivat će nas i u budućnosti

Prvi put otkriven 1982., Nereusova 1,82-godišnja orbita oko Sunca približava ga Zemlji gotovo svakih 10 godina. Budući da Nereus tako često posjećuje našu regiju Sunčevog sustava, NASA i japanska svemirska agencija JAXA razmišljale su o prikupljanju uzorka pomoću JAXA-ine letjelice Hayabusa, no na kraju su odlučile da će uzorak prikupiti s drugog asteroida (25143 Itokawa).

Prema saznanjima NASE, predviđeno je da će nam Nereus opet pristupiti 2. ožujka 2031. i studenog 2050. godine. Predviđa se da će se još bliži posjet dogoditi 14. veljače 2060., kada bi Nereus mogao doći na otprilike 1,2 milijuna km od Zemlje. To znači da će ova stijena bogata mineralima biti od Zemlje udaljena za tri Mjeseca.

Osim što je Nereus meta za NASA-inu robotsku letjelicu, također je primamljiva meta za svemirsko rudarenje. Asterank, baza podataka koja prati više od 600.000 asteroida, procjenjuje da asteroid ima veliku količinu nikla, željeza i kobalta ukupne vrijednosti čak 4,71 milijardu dolara.