Studentski život nikako nije lak, a jedna od najvećih briga svakog studenta je kako uštedjeti vrijeme. Naravno, ako živite odvojeno od obitelji, sve je na vama – od čišćenja do kuhanja. Upravo zato, na našem popisu nalaze se jednostavni recepti za studente, savršeni za one koji žele brzo i jednostavno pripremiti obroke. Ova jeftina jela za svaki dan neće samo olakšati vaš budžet, već su idealna i kao jednostavna jela za početnike. Uz malo truda, očarat ćete ne samo sebe, već i svoje cimere (ako ih imate).
Krenimo!
Najjednostavniji recepti za studente
Kuhanje ne mora biti komplicirano, čak ni za one koji tek ulaze u svijet kulinarstva. Jednostavni recepti za studente idealni su za uštedu vremena i novca, a omogućuju vam pripremu ukusnih obroka uz minimalan trud. Ova jednostavna jela za početnike savršena su za svakodnevni život, a uz njih ćete brzo savladati osnovne tehnike kuhanja i uživati u obrocima bez stresa.
1. Tost sendvič s jajima
Ako ne preskačete doručak, ovaj savršeni recept za studente je upravo za vas.
Sastojci:
- 2 kriške kruha
- maslac
- mladi luk
- 2 jaja
- 2 kriške slanine
- parmezan (po želji)
- krem sir
- 1 krastavac
Način pripreme najlakše će vam biti pogledati u sljedećem videu.
2. Smoothie s lješnjacima i bananama
Sastojci:
- 2 banane
- 1,5 dl mlijeka
- 50 g pečenih lješnjaka
- 1 žličica meda
Priprema:
Banane narežite na kolutove pa zajedno s mlijekom stavite u blender. Miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Zatim dodajte mljevene pečene lješnjake i med, pa još malo miksajte. Ovo je jedan od najboljih recepata za studente.
3. Tortilja punjena piletinom i ukusnim umakom
Sastojci:
- tortilja
- jogurt
- majoneza
- začini po želji (sol, vegeta, crvena paprika, origano…)
- povrće: luk, paradajz, kupus, zelena salata
Priprema
Prepržite luk na malo ulja, a zatim dodajte isjeckanu piletinu i zajedno pržite u tavi. Zatim dodajte jednu žličicu crvene paprike (ljute ili blage, prema želji). Ovisno o tome koliko volite eksperimentirati možete dodati neke začine prema svojoj ideji, a ako volite standardne začine, stavite sol (ili vegetu) i papar u željenim količinama.
Sos pripremite tako da u zdjelici pomiješate jogurt, majonezu, sol, crvenu papriku i malo origana.
Zatim premažite tortilju sosom, dodajte piletinu i povrće po želji. Savjetujemo da dodate malo kupusa, luka, rajčice i zelene salate. Nakon toga zarolajte tortilju na način na koji je prikazano u priloženom videu.
Premažite uljem tavu i kada se ono zagrije stavite tortilju i pecite svaku stranu barem minutu, tek toliko da porumeni. Ovo je jedan od najboljih recepata za studente.
Način pripreme možete pogledati i u videu.
4. Njoki sa šampinjonima
Sastojci:
– 200 g njoka
– 250 g šampinjona
– maslac
– vrhnje za kuhanje
– parmezan
Priprema:
Narežite šampinjone na sitno i pržite ih na tavi oko 10 minuta. Kad ispuste svu vodu, dodajte malo maslaca. Za to vrijeme skuhajte njoke. U tavu sa šampinjonima dodajte vrhnje za kuhanje i malo vode te začine po želji. Miješati 5 minuta, dodati njoke i naribani parmezan.
5. Salata s piletinom
Sastojci:
– 100 g piletine
– 100 g zelene salate
– 100 g feta sira
– 1–2 rajčice
– trećina konzerve kukuruza
Dressing:
– tekući jogurt
– malo meda
– malo maslinovog ulja
– malo octa
Priprema:
Piletinu narežite na kockice i pecite na tavi otprilike 10 minuta. Kukuruz malo popržite na ulju. Rajčicu i feta sir također narežite na male komade te sve prelijte dressingom. Ovo je jedan od najboljih recepata za studente.
6. Quesadillas
Sastojci:
– velika žlica ulja
– 8 tortilja
– 150 g gaude
– 100 g feta sira
– 150 g zelene salate
– 200 g mljevene puretine/govedine (prema želji, a može i bez mesa)
– umak od rajčice
Priprema:
Mljeveno meso ispržite na tavi s malo luka i češnjaka te dodajte malo soli i papra. Na zagrijano ulje u tavi dodajte jednu tortilju i na nju naribajte sir, pustite da se malo rastopi i zatim dodajte ostale sastojke. Poklopite drugom tortiljom i preokrenite na tavi. Nakon nekoliko minuta jelo je gotovo.
7. Šarena kajgana
Sastojci:
– 2 jaja
– 30 g gaude
– 30 g šunke/gljiva/slanine
– ¼ crvene paprike
– 10 g smrznutog špinata
Priprema:
Dobro izmutite jaja, posolite i popaprite te dodajte naribane gaude, paprike i sitno nasjeckane šunke/gljiva/slanine. Špinat odmrznite i lagano umiješajte u smjesu. Sve skupa pecite u pećnici na 170 °C 15–20 minuta. Ovo je jedan od najboljih recepata za studente.
Zaključno, kuhanje tijekom studentskih dana ne mora biti stresno ni skupo. Uz jednostavna jela za početnike i jeftina jela za svaki dan, možete uštedjeti vrijeme i novac, a istovremeno uživati u ukusnim obrocima. Ovi jednostavni recepti za studente savršeni su za one koji tek započinju svoju kulinarsku avanturu. Bez obzira na vaš raspored, uz ove recepte uvijek ćete imati brz i ukusan obrok pri ruci. Isprobajte ih i uvjerite se kako kuhanje može biti zabavno i praktično!