Muzika poboljšava duh: 2 primjera koja to dokazuju

Muzika poboljšava duh: 2 primjera koja to dokazuju

Ima li muzika moć iscjeljivanja? Osjećaj tjeskobe pojavljuje se prilično često, a ponekad je i vrlo težak. U posljednje smo vrijeme svi bili prilično pod stresom i obuzela nas je briga za koju smo mislili da je sitna i prolazna, ali koji puta ipak ne možemo zaustaviti nelagodan osjećaj. U svom sam slučaju isprobala sve ostale metode smirivanja, od kojih je jedna duboko disanje, ali čini mi se da nije djelovalo onoliko koliko sam se nadala. No, čim pokrenem muziku odmah je bolje i lakše.

Foto: Pixabay

Glazbena terapija

Naravno, postoji mnogo žanrova muzike, ali ono što sam pronašla podržali su čak i neuroznanstvenici. Terapija zvukom koristi energetske frekvencije da tijelu beneficira na mnogo načina – uključujući snagu i energiju koja pomaže onima koji se osjećaju nervozno, tjeskobno, nelagodno i drugo.

Ovime sam otkrila kako znanstveno dokazana muzika koja izuzetno smanjuje stres i anksioznost – kao i muzika za povećanje razine serotonina i dopamina – može biti odgovor.

Macaroni Union i njihova pjesma Weightless

U suradnji s terapeutima kvalificiranima za zvuk, Macaroni Union stvorio je Weightless.

Muzika započinje s lagano i sporo laganim otkucajima (poput otkucaja srca) koji usporavaju puls kako bi vas doveli u stanje smirenosti.

Stvarno ne znate koliko moćno može biti opušteno slušanje polaganog udaranja. Često, kad se osjećate nervozno, uznemireno ili tjeskobno, otkucaji se srca ubrzaju, ali ovako ih može malo usporiti.

Nakon uvoda s ovim nevjerojatnim ritmom, muzika započinje zvukovima koji zvuče nesvjetski – kao ne s ovog planeta. Otkucaji koje smo čuli na početku prožimaju se kroz cijelu pjesmu, ali sviraju nešto mekše. Glavni se dio muzike pojačava i osnažuje smanjujući postotak stresa u vašem organizmu.

Happiness Frequency

Sljedeća pjesma – Happiness Frequency – ispušta više zvukova koji zvuče kao da vibriraju i odjekuju. Stručnjaci kažu da ova muzika oslobađa serotonin, dopamin i endorfin.

Nakon ovog videozapisa nisam se osjećala posebno uzbuđeno niti veselo – a ne mogu reći ni da sam osjećala sreću. Ali, ono što mogu reći je da sam se nakon slušanja ove pjesme osjećala puno smirenije. Ovo je bila opet drugačija vrsta smirenja od prvog linka jer sam s Weightless osjećala kao da su mi brige uklonjene; s Happiness Frequency sam se osjećala opušteno i reflektirajuće. Ovo je gotovo bilo poput meditativnog zvuka.

Pokušajte ovo:

Ako želite proširiti svoje terapijsko iskustvo zvukom, u nastavku slijedi nekoliko preporuka:

Sastavite popis za reprodukciju

Razmislite o dodavanju opuštajuće muzike na posebno uređen popis pjesama. YouTube i Spotify neke su sjajne platforme koje vam omogućuju stvaranje vlastitih popisa za reprodukciju. Na istim platformama možete pronaći tone već napravljenih popisa.

Meditirajte

Uz terapiju zvukom, razmislite i o dodavanju meditacije kao dijela cjelokupnog iskustva! Ako tražite vodič za meditaciju za početnike, kliknite ovdje za YouTube video koji vam daje lekciju za početnike.

Istegnite se

Isprobajte nekoliko jednostavnih poteza istezanja kako biste poboljšali svoje slušanje muzike. Ako se osjećate pomalo nelagodno i želite se opustiti i smiriti, isprobajte bilo koju od već navedenih pjesama gore u tekstu ili druge slične zvučne terapije dostupne na YouTubeu. U nadi da ste sve ovo smatrali korisnim, možda biste ovu vrstu opuštanja mogli pretočiti čak u svakidašnju naviku i rutinu te oko sebe stvoriti pozitivnu energiju.

Foto: Shutterstock