Gospina trava i njenih 10 nevjerojatnih prednosti

Gospina trava i njenih 10 nevjerojatnih prednosti
unsplash.jpg

Gospina trava (Hypericum perforatum), biljka je koja raste u divljini, a stoljećima se koristila za različita psihička stanja. U Europi je široko propisana za depresiju.

Gospina trava prodaje se kao dodatak prehrani u Sjedinjenim Državama, gdje su standardi za prodaju dodataka prehrani manje strogi od standarda za lijekove na recept ili bez recepta.

Impresivne zdravstvene prednosti gospine trave uključuju njezinu sposobnost liječenja depresije, poboljšanje promjene raspoloženja, ublažavanje tjeskobe, smanjenje jačine predmenstrualnih simptoma, ublažavanje sklonosti ovisnosti, regulaciju hormonske aktivnosti, sprječavanje raka, zaštite od virusnih infekcija, smanjenje upale, te smirivanje živčanog sustava.

Što je gospina trava?

Gospina trava posljednjih je desetljeća postala iznimno popularna kao potencijalni biljni lijek za sve zdravstvene probleme. Za razliku od drugih biljnih tretmana, znanstvena zajednica potvrdila je mnoge njene zdravstvene dobrobiti, a njezine biljne dodatke obično propisuju medicinski stručnjaci. Gospina trava mala je cvjetnica iz roda Hypericum koja ima znanstveni naziv Hypericum perforatum. Samoniklo raste u Europi, ali se od tada proširila u Ameriku, Rusiju, Aziju, Kinu i Bliski istok. Gospinu travu možda poznajete pod drugim imenom, kao što je kolofonijska ruža ili kozja trava, ali sve one imaju isti učinak. Širok raspon njezinih zdravstvenih prednosti čine je važnim čimbenikom u biljnoj suplementaciji, a sada je široko dostupna u cijelom svijetu.

Gospina trava može se naći u kapsulama, tinkturi, ulju ili u sirovom obliku. Kemijski sastojci gospine trave uključuju bioflavonoide i niz antioksidansa koji mogu imati značajan utjecaj na hormonsko, fizičko i kemijsko ponašanje tijela. Iako komponente mogu biti vrlo vrijedne za ljudsko zdravlje, postoje i brojne nuspojave ili komplikacije, a mogu nastati uz korištenje gospine trave u kombinaciji s određenim zdravstvenim stanjima ili lijekovima. Prije uporabe gospine trave posavjetujte se sa svojim liječnikom.

Gospina trava i njene zdravstvene prednosti

Zdravstvene prednosti ove nevjerojatne biljke uključuju njezina svojstva antidepresiva, njegu kože i još mnogo toga, a o svemu možete čitati u nastavku.

Gospina trava ima svojstva antidepresiva

Možda najpoznatiji učinak gospine trave njezina je antidepresivna priroda. Generacijama se naširoko koristi za ublažavanje simptoma depresije i danas je popularno prirodno rješenje koje liječnici i psihijatri često propisuju svojim pacijentima. Sadrži rijetku kombinaciju antidepresivnih kemikalija koje inhibiraju ili odgađaju ponovnu pohranu određenih neurotransmitera poput serotonina, dopamina i norepinefrina.

Ublažava anksioznost

Zdravstvene dobrobiti gospine trave protežu se i dalje od depresije, jer pomažu i osobama koje pate od tjeskobe i promjena raspoloženja. Pomažući u regulaciji hormonske ravnoteže u tijelu, gospina trava u red može vratiti metabolizam i bioritam, pružajući pomoć kod nesanice, razdražljivosti i kroničnog umora. Uklanjanje hormona kroničnog stresa iz tijela također može poboljšati cjelokupno zdravlje i kognitivne funkcije, budući da višak hormona stresa može utjecati na različite organe.

Gospina trava smanjuje promjene raspoloženja

Dva su različita razdoblja ženskog seksualnog zdravlja, a mogu biti izazovna u smislu promjena raspoloženja: predmenstrualni sindrom i menopauza. Gospina trava široko se preporuča ženama u oba ova razdoblja jer se pokazalo da njezini kemijski sastojci smanjuju promjene raspoloženja i tjeskobu kod žena u menopauzi. Štoviše, smanjuju jačinu grčeva i predmenstrualne iritacije i depresije.

Olakšava simptome odvikavanja od nekih opojnih sredstava

Rane indikacije pokazuju da upotreba gospine trave može biti od velike pomoći u ublažavanju ovisnosti i simptoma odvikavanja nakon prestanka cigareta, alkohola ili drugih tvari koje izazivaju ovisnost. To bi se moglo pokazati vrlo korisnim jer je i sam oporavak od ovisnosti vrlo izazovan. Međutim, istraživanja o ovoj posebnoj dobrobiti još uvijek su u tijeku.

Gospina trava kao antivirusno sredstvo

Nedavno su izašla istraživanja koja govore o tome da gospina trava ima određene antivirusne sposobnosti, koje smanjuju rizik od AIDS-a, hepatitisa i drugih ozbiljnih virusnih stanja. Jedini je problem taj što su za ovakav antivirusni učinak potrebne vrlo visoke doze, što bi također izazvalo niz neugodnih nuspojava.

Vraća hormonsku ravnotežu

Kao što već znamo o antidepresivnim učincima gospine trave, aktivni sastojci također snažno djeluju na regulaciju hormona u tijelu. Hipotireoza je jedan od najčešćih poremećaja štitnjače i pokazalo se da ova biljka smanjuje simptome i pomaže štitnjači da ponovno otpusti normalne razine hormona.

Gospina trava kao protuupalno sredstvo

Umirujuća priroda gospine trave i njena bogata koncentracija antioksidativnih i protuupalnih spojeva čine je savršenom za ublažavanje boli kod artritisa, gihta, nelagode u zglobovima i bolova u mišićima.

Kao što pomaže u ublažavanju upale na koži i crijevima, gospina trava također smanjuje upale u kardiovaskularnom sustavu, čime snižava krvni tlak i smanjuje stres srca.

Briga o koži

Koristite li gospinu travu za lokalnu primjenu u obliku melema ili tinkture, ona može ubrzati proces zacjeljivanja opeklina, modrica i ogrebotina stimulirajući cirkulaciju oksigenirane krvi do oštećenih stanica kože.

Smanjuje bolove u trudnoći

Tijekom trudnoće, hemoroidi i druga rastegnuta područja tijela mogu postati vrlo bolna. Iako se ne preporuča uzimanje oralnih suplemenata tijekom cijele trudnoće, lokalna primjena melema i paste od gospine trave toplo se preporučuje ženama koje pate od ovih stanja povezanih s trudnoćom.

Bori se protiv raka

Nedavna istraživanja pokazala su da bi kod ublažavanja raka veliku ulogu mogla igrati upravo gospina trava. Laboratorijsko istraživanje koje su proveli Susan J. Murch i Praveen K. Saxena, na Odjelu za biljnu poljoprivredu, na Sveučilištu Guelph u Kanadi, također je pokazalo definitivnu korelaciju između prevencije i liječenja leukemije uz dosljednu upotrebu dodataka gospine trave. Prema studiji, linija germplazme bogate melatoninom gospine trave može olakšati temeljne studije o biosintezi melatonina, metabolizmu i novom razvoju prirodnih proizvoda za liječenje raka.

Ipak, najčešći negativni učinci gospine trave su vrtoglavica, mučnina, umor i zbunjenost. Ovi se učinci općenito javljaju kod osoba s dijagnosticiranim bipolarnim poremećajem i shizofrenijom. Gospina trava također može biti opasna mješavina s raznim lijekovima. Bitno je da prije nego što dodate ovu biljku u svoj režim suplementa, o svom trenutnom stanju razgovarate sa svojim liječnikom.

Format doziranja

Gospina trava ima mnogo oblika. Možete je naći u obliku ulja, sušenog bilja, čaja i melema.

Vrijeme njena djelovanja može varirati, tako da sa svojim djelovanjem može početi tek nakon 4 do 6 tjedana. Ako nakon ovog vremena ne djeluje, trebali biste razmotriti druge tretmane.

Nuspojave, toksičnost i interakcije

Gospina trava može promijeniti djelovanje drugih lijekova i može uzrokovati ozbiljne nuspojave. Ovi lijekovi uključuju:

  • Lijekovi koji sprječavaju odbacivanje organa nakon transplantacije organa – ne biste trebali koristiti gospinu travu ako ste imali ili planirate transplantaciju organa
  • Kontracepcijske pilule
  • Digoksin
  • Lijekovi protiv napadaja
  • Razrjeđivači krvi
  • Lijekovi protiv HIV-a
  • Antidepresivi
  • Lijekovi za kemoterapiju raka

Gospina trava vaše tijelo može spriječiti da apsorbira željezo i druge minerale.

Gospina trava u velikim vas količinama može učiniti osjetljivijima na sunce. Ovo je više rizik za osobe svijetle puti. Klonite se sunca koliko god možete. Kada morate biti na suncu, nosite kremu za sunčanje.

Nemojte uzimati velike količine gospine trave. Slijedite upute na pakiranju.

Ne biste trebali uzimati gospinu travu ako imate veliku depresiju. Također ga ne biste trebali uzimati ako uzimate lijek za liječenje depresije.

Osobe koje su trudne ili doje prije uzimanja bilo kakvih suplemenata trebaju razgovarati sa svojim liječnikom.