Datulje kao slatke kapljice zdravstvenih prednosti

Datulje – slatke kapljice zdravstvenih prednosti
unsplash.jpg

Prije svega, što su datulje? Jednostavnim se riječima mogu opisati kao malo žilavije teksture i slatkog okusa, a obično rastu na palmi poznatoj kao Phoenix dactylifera, koja se uzgaja u mnogim tropskim regijama svijeta. Gotovo sve datulje koje se prodaju u zapadnim zemljama su sušene. Jesu li sušene ili ne, možete odrediti na temelju njihovog izgleda. Naborana koža ukazuje na suhu, dok glatka koža ukazuje na svježinu.

Također se mogu opisati kao stone fruit, a jedan je plod okružen vanjskim slojem mesnatog voća. Još neki primjeri stone fruit plodova su breskve, masline, mango. Ovisno o sorti, svježe datulje su prilično male veličine i imaju raspon boja od jarko crvene do svijetlo žute. Medjool i Deglet Noor datulje su najčešće konzumirane sorte.

Kako ih čuvati?

Kad je riječ o voću, svi se uvijek zamaraju oko toga kako ga što bolje sačuvati i kako mu produžiti rok trajanja. Uvijek je važno znati sačuvati svoju hranu jer to će osigurati da sačuvate hranjive tvari i vijek svoje hrane.

Voće poput datulja prilično je lako čuvati, postoji nekoliko načina, ali najčešće se drže na hladnijem mjestu. Najbolje ih je čuvati u zamrzivaču koji ih može držati i do godinu dana.

Drugi način čuvanja datulja jest da ih pohranite na nekom suhom mjestu koje ima sobnu temperaturu, a tako ih možete sačuvati i do nekoliko mjeseci.

Zanimljivosti o datuljama

Jeste li znali da su one jedno od voća s najmanjim sadržajem vlage? Drugim riječima, one su prirodno dehidrirane.

Kako vrijeme prolazi, datulje pomalo na svoju površinu oslobađaju svoj šećer. Taj se šećer često može zamijeniti kao plijesan.

Bliski Istok vrlo je bogat datuljama gdje se smatraju vrlo popularnim i postoje već tisućama godina. Također su vrlo često voće među muslimanima jer datulje i palme na kojima rastu smatraju svetima. Tako se među muslimanima jedu za vrijeme posta, uz drugo sušeno voće. Osim toga, organizmu pružaju različita nutritivna bogatstva kako bi normalno funkcionirao.

Svaki plod sadrži veliku količinu vlakana i do 60 ili 70 posto šećera. Upravo se zbog toga datulje smatraju odličnim pojačivačem energije.

Osim kod muslimana i na Bliskom Istoku, datulje su popularne diljem svijeta. Imaju niz nutritivnih prednosti, a njihova najveća i najpopularnija zdravstvena korist je sposobnost povećanja energije. To znači da u tijelu pomažu u povećanju željeza, ali i u procesima probave.

Jeste li znali da se također koriste kao zaslađivač u sokovima, smoothiejima, nutritivnim pločicama, muffinima, pecivima, grickalicama i mnogim drugim stvarima?

Nutritivni sadržaj datulja

Kao što smo ranije rekli, poznato je da datulje sadrže dobru količinu hranjivih tvari koje su tijelu potrebne za neke određene funkcije i energiju. Budući da su sušene, njihov je sadržaj kalorija veći nego kod ostatka svježeg voća. Kalorijski sadržaj datulja sličan je onom u drugom sušenom voću, kao što su grožđice i smokve.

Većina kalorija u datuljama dolazi iz ugljikohidrata. Ostatak je od vrlo male količine proteina. Unatoč kalorijama, uz značajnu količinu vlakana sadrže i neke važne vitamine i minerale.

Datulje su dobar izvor energije, minerala, šećera i još mnogočega što je tijelu potrebno za normalnu svakodnevnu funkciju. Osim toga, u datuljama se nalaze i neke druge hranjive tvari kao što su kalcij, kalij, natrij i fosfor.

Ostali hranjivi sastojci u datuljama su

 • vitamin k
 • vitamin A
 • vitamin B6
 • tiamin
 • riboflavin
 • niacin
 • folna kiselina

Porcija od 100 grama sadrži (RDI=preporučena dnevna količina):

 • Kalorije: 277
 • Ugljikohidrati: 75 grama
 • Vlakna: 7 grama
 • Proteini: 2 grama
 • Kalij: 20% RDI
 • Magnezij: 14% RDI
 • Bakar: 18% RDI
 • Mangan: 15% RDI
 • Željezo: 5% RDI
 • Vitamin B6: 12% RDI

Datulje su također bogate antioksidansima, što može doprinijeti mnogim njihovim zdravstvenim dobrobitima.

Datulje i visok udio antioksidanata

Datulje pružaju različite antioksidanse koji imaju niz zdravstvenih prednosti, uključujući smanjeni rizik čak od nekoliko bolesti. Antioksidansi štite vaše stanice od slobodnih radikala, nestabilnih molekula koje mogu uzrokovati štetne reakcije u vašem tijelu i dovesti do bolesti.

U usporedbi sa sličnim vrstama voća, kao što su smokve i suhe šljive, čini se da datulje imaju najveći sadržaj antioksidansa, a evo koja su tri najjača:

Flavonoidi: flavonoidi su snažni antioksidansi koji mogu pomoći u smanjenju upale i smanjenju pojave rizika od dijabetesa, Alzheimerove bolesti i određenih vrsta raka.

Karotenoidi: dokazano je da karotenoidi promiču zdravlje srca, a također mogu smanjiti rizik od poremećaja povezanih s očima, kao što je makularna degeneracija.

Fenolna kiselina: poznata po svojim protuupalnim svojstvima, fenolna kiselina može pomoći u smanjenju rizika od raka i srčanih bolesti.

Datulje poboljšavaju funkciju mozga

Kada i ako se u životinjskom mozgu nakupljaju plakovi koji su posljedica aktivnosti amiloidnih beta proteina, oni mogu poremetiti komunikaciju između moždanih stanica, što u konačnici može dovesti do smrti moždanih stanica i Alzheimerove bolesti. Ipak, mnoga su istraživanja pokazala da datulje pomažu u snižavanju upalnih markera, kao što je interleukin 6. Visoke razine IL-6 također su povezane s većim rizikom od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti.

Potencijalna svojstva datulja za jačanje mozga pripisuju se njihovom sadržaju antioksidansa za koje se zna da smanjuju upalu. Međutim, potrebna su dodatna istraživanja i na ljudima kako bi se potvrdila uloga datulja u zdravlju mozga.

Datulje i njihove ostale zdravstvene dobrobiti

Tvrdnja je da datulje imaju još nekoliko zdravstvenih prednosti koje još nisu opsežno proučavane.

Zdravlje kostiju: datulje sadrže nekoliko minerala, uključujući fosfor, kalij, kalcij i magnezij. Svi su oni proučavani zbog njihovog potencijala za sprječavanje stanja povezanih s kostima, kao što je osteoporoza.

Kontrola šećera u krvi: datulje mogu pomoći u regulaciji šećera u krvi zbog niskog glikemijskog indeksa, vlakana i antioksidansa. Stoga, konzumiranje datulja može pomoći u liječenju dijabetesa.

Iako su ove potencijalne zdravstvene dobrobiti obećavajuće, potrebno je više studija na ljudima prije nego što se mogu donijeti bilo kakvi zaključci.

Datulje lako možete uključiti u svoju prehranu

Datulje su nevjerojatno svestrane i ukusan su zalogaj. Često se kombiniraju s drugom hranom, kao što su bademi, maslac od orašastih plodova ili meki sir.

Datulje su također vrlo ljepljive, što ih čini korisnim kao vezivo u pekarskim proizvodima, poput kolačića i pločica. Datulje također možete kombinirati s orašastim plodovima i sjemenkama kako biste napravili zdrave grickalice ili energetske kuglice.

Štoviše, datulje možete koristiti za zaslađivanje umaka, kao što su preljevi za salatu i marinade, ili ih umiješati u smoothije i zobene pahuljice.

Važno je napomenuti da su datule visokokalorične, a njihov slatki okus olakšava vam prejedanje. Iz tog razloga najbolje ih je konzumirati umjereno.