Što je transcendentalna meditacija i 5 dobrobiti koje donosi

Što je transcendentalna meditacija i koje dobrobiti pruža?
unsplash.jpg

Transcendentalna meditacija, meditacija je zasnovana na mantri dizajnirana da stvori osjećaj smirenosti.

Glavna stvar koja razlikuje transcendentalnu meditaciju od drugih oblika je njezin fokus na ponavljanje riječi ili fraze u odnosu na disanje ili skeniranje dijelova tijela. Jednostavna je ne zato što je pojednostavljena ili što je početnička meditacija, već zato što postoji duboka i elegantna jednostavnost u njenoj praksi. Za razliku od drugih oblika meditacije, u ovoj pojedinac ne mora uložiti toliki napor pokušavajući kontrolirati um i postići duboku koncentraciju, ne mora pokušavati um očistiti od misli.

Transcendentalna medijacije i njene prednosti

Prednosti transcendentalne meditacije uključuju smanjenje anksioznosti i depresije, bolji san, jačanje izvršne funkcije, donošenje odluka i mnoge druge. O drugim prednostima koje se tiču ove meditacije možete čitati u nastavku.  

Opsežna istraživanja pokazala su da transcendentalna meditacija smanjuje stres i tjeskobu što rezultira više unutarnjeg mira, kreativnosti, zdravlja, uspjeha i sreće.

Transcendentalna meditacija oživljava unutarnju inteligenciju tijela, podržavajući njegovu urođenu sposobnost samoiscjeljivanja. Dopuštajući umu i tijelu pristup izvoru prirodne duboke inteligencije, transcendentalna meditacija može donijeti značajna poboljšanja u svakom aspektu života: umu, tijelu, ponašanju i društvu.

Ova jedna jednostavna tehnika omogućuje vam da odete puno dalje od razmišljanja i kontaktirate duboki, transcendentalni izvor sve svoje energije, kreativnosti i inteligencije, otapajući stres i obogaćujući um, tijelo, emocije i odnose.

Donosi vam unutarnji mir

Duboki odmor koji se doživljava tijekom transcendentalne meditacije opušta tijelo i omogućuje mu da se oslobodi stresa i nagomilanog umora.

Kad vam je živčani sustav manje napet, možete mirnije reagirati na probleme koji se pojave u vašem životu. Nije dovoljno potvrđivati da ste došli do unutarnjeg mira. Morate to iskusiti u fiziologiji.

Transcendentalna meditacija prirodno smanjuje stres

Stres je veliki dio života – ali ne mora biti. Svi su svjesni negativnih učinaka stresa. Smanjuje performanse, šteti odnosima i stvara fizičko trošenje. Ukratko, smanjuje uživanje u životu. Nadalje, u našim životima ima tendenciju stalnog nakupljanja u sustavu tijela. Čak ni dobar san ili produženi odmor ne omogućavaju nam potpuni oporavak, kao što nam ga može pružati transcendentalna medijacija.

Budući da je svaki pojedinac drugačiji, balansirajući učinci transcendentalne meditacije mogu donijeti različite prednosti za različite ljude, kao što su reduciranje glavobolje, bolji san, povećanu energiju ili bolji međuljudski odnos. Međutim, jedna prednost koju dijeli većina ljudi je ta što se nakon učenja transcendentalne meditacije općenito mogu bolje nositi sa stresnim situacijama.

Transcendentalna meditacija donosi unutarnji mir i sreću

Transcendentalna meditacija proizvodi koherentno stanje mirne budnosti – stanje istinskog unutarnjeg mira, za vaš um, a također i za vaše tijelo. Duboko u vašem umu nalazi se mirno polje čiste svijesti, vaša vlastita svijest budna do vlastitog najstabilnijeg stanja. Transcendentalna meditacija vam omogućuje da to doživite – i to bez napora.

Transcendentalna meditacija potiče i kreativnost

Iskustvo mirne budnosti tijekom transcendentalne meditacije stvara optimalne uvjete za otkrivanje vašeg punog potencijala za maksimalnu inteligenciju i kreativnost. Prednosti tehnike transcendentalne meditacije su trenutne i s vremenom se povećavaju. Postajete svjesniji i manje ste pod utjecajem stresa – svakodnevno rastete u razumijevanju, jasnoći i unutarnjoj sreći – otkrivajući dublje vrijednosti vašeg potencijala kao ljudskog bića.

Razvija funkciju mozga

Tehnika transcendentalne meditacije (TM) pruža iskustvo mirne budnosti, što smanjuje stres, jača komunikaciju između prefrontalnog korteksa mozga i različitih područja mozga te razvija njegovo cjelokupno funkcioniranje.

Kako stres oštećuje mozak?

Stres, pritisak, umor, loša prehrana, alkohol i droge oštećuju živčane veze između prefrontalnog korteksa mozga i ostatka mozga. Kada ste preumorni ili pod intenzivnim mentalnim ili fizičkim stresom, mozak zaobilazi svoje više, razvijenije, racionalne frontalne izvršne krugove. Posljedično, bez razmišljanja odgovarate na svakodnevne zahtjeve; donosite impulzivne, kratkovidne odluke. Kad prefrontalni korteks mozga nije u aktivnosti, prevladavaju jake emocije, poput straha i bijesa, negativno bojeći vaš pogled na svijet.

Stres oštećuje i srce

Pokazalo se da psihološki stres povećava aktivaciju simpatičkog živčanog sustava i hipotalamus hipofize i nadbubrežne osi. Ova povećana aktivacija oslobađa adrenalin, noradrenalin i kortizol, što dovodi do bržih otkucaja srca, povećanog minutnog volumena i užih arterija.

Ove promjene, zauzvrat, stvaraju povišen krvni tlak. Aktivacija ovih sustava također ubrzava napredovanje ateroskleroze i može dovesti do akutne rupture plaka, što rezultira ishemijom srca (anginom) te koronarnom bolešću i moždanim udarom.

Ako transcendentalnu meditaciju prakticirate dva puta dnevno, možete očekivati smanjenje aktivacije simpatičkog živčanog sustava – što zauzvrat širi krvne žile i smanjuje hormone stresa, kao što su adrenalin, noradrenalin i kortizol, te osigurava oslobađanje od stresa.

Transcendentalna meditacija:

  • smanjuje visoki krvni tlak
  • smanjuje aterosklerozu
  • smanjuje stezanje krvnih žila
  • smanjuje zadebljanje koronarnih arterija
  • smanjuje upotrebu antihipertenzivnih lijekova
  • smanjuje stopu smrtnosti

Transcendentalna medijacija i kako je prakticirati?

Transcendentalnu meditaciju obično podučava praktičar koji će vam dati mantru koju trebate ponavljati. To možete učiniti s osobnim učiteljem ili putem aplikacije, a u nekim naprednijim vremenima i sami. Za početak se preporučuje da tehniku prolazite s učiteljem kako biste imali nekoga tko će vas voditi.

Nakon što naučite tehniku ​​i primite mantru, možete sami prakticirati transcendentalnu meditaciju. Transcendentalnu meditaciju treba prakticirati dva puta dnevno, jednom ujutro i navečer, po 15 do 20 minuta. Trebali biste sjediti uspravno na udobnom sjedalu zatvorenih očiju. Mantra je vaša točka fokusa i možete joj se vratiti kad god vas nešto omete. Ovdje možete pogledati kako meditaciju ugurati u svoj dnevni raspored.

Mnogi biraju mantru koja u njima izaziva ono što opisuju kao “vibracije”. To može biti, na primjer, neka afirmacija koja vam podiže raspoloženje, ali i samopouzdanje.

Mantre se također, kako napredujete u svojoj praksi ili kako mijenjate svoje potrebe, mogu mijenjati.

Kako djeluje transcendentalna meditacija?

Od trenutka kada se probudimo, do trenutka kada zaspimo, um je stalno aktivan.

Transcendentalna meditacija svjesnom umu omogućuje da iskusi tiše razine i na kraju da nadiđe čak i najfiniji impuls misli, da doživi čistu svijest, izvor misli – polje beskonačne kreativnosti i inteligencije. Um je duboko opušten, ali potpuno budan i postizanjem ove duboke razine odmora, i um i tijelo se osvježavaju i obnavljaju. Transcendentalna meditacija proizvodi značajno povećanje bazalnog otpora kože u usporedbi s mirovanjem zatvorenih očiju, što ukazuje na duboko opuštanje. Duboki odmor i opuštanje također su naznačeni većim smanjenjem brzine disanja i razine laktata u plazmi.

Transcendentalna meditacija nije religija ni način života

Tehnika transcendentalne meditacije nije religija ili filozofija i ne uključuje promjenu načina života. Praksa nije u sukobu s postojećim uvjerenjima, vjerskim ili bilo kakvim ostalim. Zapravo, možete biti potpuno skeptični, a tehnika će i dalje biti potpuno učinkovita.