Želite spasiti planet? Evo 7 malih, ali vrijednih načina

Želite spasiti planet? Evo 7 malih, ali vrijednih načina

Želite spasiti planet? Vrlo je važno brinuti o ovom našem predivnom planetu Zemlji, ali kao tinejdžerima vam često može biti vrlo teško donirati neku određenu količinu novca ili potrošiti puno vremena na volontiranje. Stoga vam donosimo ovih nekoliko savjeta o malim stvarima koje zapravo možete učiniti.

Ako želite spasiti planet, evo kako možete doprinijeti

Recite ne plastičnim slamkama!

Samo u SAD-u svakodnevno se koristi i baci 500 milijuna slamki. One se ne mogu reciklirati! Vaša malena slamčica može nanijeti veliku štetu u oceanu, gdje može ubiti sve vrste divljih životinja, uključujući i morske kornjače. Pa zašto ne bismo skroz prestati koristiti slamke? Neki ljudi (uključujući i mene) vole koristiti slamke. Ako imate aparatić za zube, preporučuje se da koristite slamku kada pijete gazirana pića. Isto tako neki poklopci za pića trebaju slamke (kao što je u McDonald’su). Ali to ne znači da ne možete ništa učiniti. Možete razmotriti tri dobre opcije koje se potpuno isplate:

  • staklene slamke,
  • papirnate slamke,
  • metalne slamke.

Ako želite spasiti planet, ovakve vrste slamčica danas možete pronaći i kupiti u bilo kojem dućanu.

Foto: Shutterstock

Platnene vrećice!

U Velikoj Britaniji vlada pokušava nešto poduzeti u vezi s količinom plastike za jednokratnu upotrebu koju koriste, a to uključuje naplatu 0,05 funti za plastičnu vrećicu u supermarketu. U takvoj je situaciji, isto kao i ovdje, sa sobom najbolje nositi platnenu ili neku drugu vrstu torbe koja se može koristiti neko duže vrijeme. Tako ćete biti i organiziraniji jer kod kuće ili po džepovima jakne nećete skupljati plastične vrećice koje vam bilo kad i bilo gdje mogu ispasti. Jedna do dvije platnene torbe je sve što vam treba.

Višekratne čaše!

Svaki put kad odete u kafić i uzmete kavu za van, trošite čašu. Ako ste osoba koja često voli popiti topli napitak, ali i koja želi spasiti planet, možda biste htjeli nabaviti neku slatku čašu za višekratnu upotrebu. Ne samo da smanjuju otpad, već su i puno ljepše od običnih čaša.

Višekratna boca za vodu

Nema ništa bolje od cool višekratne boce za vodu. Postoji ih mnogo između kojih možete izabrati i smanjiti otpad koji se svaki dan stvara sve više plastičnim bocama za vodu. U SAD-u se baci više od 60 milijuna plastičnih boca vode bez recikliranja, a u Velikoj Britaniji 80% odlazi na odlagalište. Otprilike 10 milijuna tona smeća godišnje završi u svjetskim morima i oceanima. To je puno boca, smeća i plastike koja bi se mogla reciklirati da bi se napravilo nešto novo.

Recite NE! stvarima za jednokratnu upotrebu

Ako želite spasiti planet, izbjegavajte koristiti stvari koje su zamotane ili pakirane u plastiku za jednokratnu upotrebu. Pokušajte umjesto toga koristiti karton ili plastiku za višekratnu upotrebu. A ako to ne možete učiniti, čitajte naljepnice proizvoda koje naručujete i kupujte stvari koje dolaze u reciklažnoj ambalaži.

Ecosia search

Umjesto da koristite google, pokušajte pretraživati pomoću tražilice koja se zove https://www.ecosia.org/, a koju je zaista lako preuzeti na svoje računalo. Za svakih 45 stvari koje pretražite Ecosia posadi jedno stablo. Do sada su uspjeli zasaditi preko 123 509 000 stabala širom svijeta. To je vrlo jednostavan i besplatan način za sprečavanje/usporavanje krčenja šuma.

Prošetajte

Korištenje automobila jedna je od najgorih stvari za okoliš, pa ako je to moguće i kad već želite spasiti planet, zašto ne odšetati tamo gdje želite biti? Ili uzmite bicikl. Odmah vam dođe kao tjelovježba, a pomažete našem planetu smanjenjem stakleničkih plinova. Ako ne možete pješice na svoje odredište, zašto ne biste ušli u autobus? Jeftinije je i barem malo spašava planet.

Foto: Unsplash