Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje

Koliko je normalno krvarenje nakon seksa i koji su tome uzroci?

Raznolikost ponašanja i medicinskih uzroka može dovesti do postkoitalnog krvarenja. U ovom vam tekstu donosimo najčešće razloge i kako prepoznati ono što je normalno i ono što nije.

Krvarenje nakon spolnog odnosa?

Pronalaženje krvi po tijelu, plahtama, partneru ili wc papiru nakon seksa može biti prilično zabrinjavajuće i alarmantno, no samo duboko udahnite i opustite se.

Postkoitalno krvarenje, ili laički rečeno, krvarenje nakon seksa može se pojaviti iz mnogo razloga od kojih većina uglavnom nije ozbiljna.

Uzrok je ponekad uistinu nepoznat i to je samo jedna od čudnih stvari koja se dešava tijekom seksa. Većina seksualno aktivnih muškaraca i žena to može doživjeti u bilo kojem trenutku svog života.

Postkoitalno krvarenje češće je kod žena

Zbog razlika u anatomiji i hormonima, krvarenje tijekom ili nakon seksa puno je češće kod žena nego kod muškaraca.

Javlja se kod oko 0,7 do 9 posto žena, ali stvarne brojke mogu biti čak i veće jer mnoge žene o tome ne razgovaraju sa svojim liječnicima. Uzroci mogu uključivati traumu, bolest ili infekciju sluznice maternice, vrata maternice, rodnice ili stidnih usana. Promjene hormona drugi su česti uzrok.

Može se desiti i kod muškaraca

Najčešći tip postkoitalnog krvarenja kod muškaraca je hematospermija ili krv u ejakulatu. Prema studiji iz 2020. godine koje je objavljena u Deutsches Ärzteblatt International, oko 0,5 posto od 26 500 muškaraca koji su pregledani na prostatu prijavilo je hematospermiju.

Međutim, stope mogu biti puno veće jer mnogi muškarci o tome ne razgovaraju. Uzroci uključuju traumu, bolest, fizičku opstrukciju, probleme s krvnim žilama ili infekciju.

Učestalu pojavu bolnog krvarenja nikako nemojte zanemarivati

Krvarenje nakon seksa koje je popraćeno boli signal je da se možda radi o problemu koji hitno morate riješiti. Ako se bolno krvarenje dogodi samo jednom, možda su uzrok seksualne poze, igračke ili metode.

Bol tijekom seksa prilično je česta pojava, osobito kod žena, no to se nikada ne smije smatrati normalnim. Sam po sebi je to dovoljan razlog za traženje liječničke pomoći, pogotovo ako se krvarenje ponavlja prilikom svakog spolnog odnosa ili barem više od jednom.

Koji su sve mogući uzroci?

Hormoni

Hormonske promjene kod žena, osobito one koje se javljaju tijekom perimenopauze, puberteta, menstruacije i trudnoće, mogu uzrokovati lagano postkoitalno krvarenje. Te hormonske promjene mogu vašu rodnicu učiniti osjetljivom. Hormoni mogu prouzrokovati krvarenje čak i neovisno o spolnoj aktivnosti.

Menstruacija

Krv za vrijeme mjesečnice, naravno, ne bi trebao iznenaditi žene, a ni muškarce koji u tom vremenu imaju s njima spolni odnos, no mnogi parovi bili su uznemireni otkrivanjem menstrualne krvi nakon seksa.

Ponekad unutarnje kontrakcije koje dolaze s orgazmom mogu potaknuti prijevremeno oslobađanje menstrualne krvi.

Nepravilna upotreba seksualnih igračaka

Seks igračke, osobito ako ih ne koristite pravilno, mogu uzrokovati postkoitalno krvarenje. Zbog toga je uvijek važno pročitati upute i pri ruci imati lubrikant (čak i za solo avanture). Ako počnete osjećati bol, odmah prestanite.

Analni seks

Analni seks može prouzrokovati mnoge neugodne nuspojave, uključujući i rektalno krvarenje ili krvavu stolicu. To može biti zbog malih pukotina na sluznici anusa, hemoroida unutar analnog kanala ili traume uzrokovane penisom ili seksualnom igračkom.

Suha rodnica

Postkoitalno krvarenje uobičajeno je kod žena u postmenopauzi jer nedostatak estrogena uzrokuje da se tkiva tanje, a time postaju osjetljivija na bilo kakav kontakt.

Glavni uzrok krvarenja zbog suhoće rodnice je penetracija prije samog uzbuđenja, stoga budite strpljivi, koristite puno maziva i ne preskačite predigru, kažu stručnjaci.

Intrauterina kontracepcija

Intrauterina kontracepcija vrsta je polutrajnih kontrolora rađanja koji su umetnuti u grlić maternice. Krvarenje je često odmah nakon umetanja, ali se može pojaviti bilo kada.

Grubi spolni odnosi

Grubi seks može uzrokovati krvarenje i tijekom i nakon seksa. Ako osjećate previše boli ili počnete krvariti, sa svojim partnerom razmislite o promjeni načina na koji imate spolne odnose.

Prolaps zdjeličnih organa

Ovo stanje nastaje nakon rođenja djece, kada zdjelični organi – mjehur, rektum i maternica – mogu “pasti” izvan svog normalnog mjesta i stršiti kroz vaginalni otvor. Kad je sluznica rodnice van mjesta na kojem bi se obično trebala nalaziti, to područje može učiniti sklonijim krvarenju i iritaciji.

Polipi

Polipi su dobroćudne izrasline koje mogu rasti na vratu maternice, rodnici i sluznici maternice. Osjetljivi su na dodir, kretanje i pritisak te mogu postati nadraženi, što također dovodi do krvarenja tijekom ili nakon seksa.

Rak

Iako vam je na sam spomen postkoitalnog krvarenja prvo na pamet pao rak. Ipak, ovo smo ostavili za kraj jer, iako je ozbiljan, rijedak je uzrok postkoitalnog krvarenja. Karcinom muškog i ženskog reproduktivnog sustava ponekad može uzrokovati krvarenje tijekom ili nakon seksa. Ne mora biti da je s jednim krvarenjem odmah na stvari ono najgore, no ako se te epizode ponavljaju češće, bilo bi najbolje da odmah kontaktirate svog liječnika.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

NE PROPUSTITE I OVO!

Obrazovanje

Javni nastup je jedan od naših najvećih strahova i to je ono što nam uvijek zadaje najveću glavobolju te od čega imamo želučanu nervozu....

Obrazovanje

Još početkom ove godine Hrvatski zavod za zapošljavanje izdao je Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja za 2021. godinu. Objavljene Preporuke područne...

Obitelj

Naučite kako na jednostavan način u samo par koraka, bez posebe vještine, napraviti idealne čestitke za krizmu. Sakrament svete Potvrde, odnosno krizma, bitan je...

Moda

Ovisnik o shoppingu je netko tko kompulzivno kupuje i osjeća da nad time nema kontrolu. Postoje čak i različite vrste šopingholičara! Primjerice, kompulzivni je...

Copyright 2021 © Filip Media d.o.o. Sva prava pridržana.