Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje

Low Fat vs Low Carb: Što je bolje za gubitak težine?

Razumljivo je da ste skloni isprobavanju novih opcija prehrane i da eksperimentirate s već nekim postojećim recepturama. Opće je poznato da je u pokušaju gubitka kilograma imperativ na smanjenju ugljikohidrata i nezdravih masti te na povećanju unosa proteina kako bi se mišićna masa povećala, a masnoće smanjile. Imajući tu činjenicu na umu, uglavnom postoje dvije dijete koje ljudi uglavnom prakticiraju – dijeta s niskim udjelom masti ili dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata. Doista ne postoji jedna specifična dijeta koja može pomoći svima na isti način jer svi imamo različite tipove tijela i jedinstvene procese, ali ako ipak želite isprobati neku od ovih dijeta, evo sve što trebate znati o njima.

Učinkovito u kratkom vremenu

Obje dijete su učinkovite u vrlo kratkom vremenu. Kada počnete s dijetom, smanjujete kalorije izbjegavanjem ugljikohidrata ili masti. Sve u svemu, potrošnja kalorija se smanjuje što dovodi do kalorijskog deficita, a time i gubitka težine. Dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata ipak će vam bolje pomoći jer ugljikohidrati zadržavaju težinu vode.

Što su ograničenja veća, veće su šanse za neuspjeh

Ako je vaša prehrana vrlo restriktivna, tada bi se gubitak težine u početku činio kao mačji kašalj. Međutim, restriktivna dijeta nije održiva, a ako vaša prehrana nije održiva, najvjerojatnije će i propasti. To će se uglavnom desiti zbog osjećaja dosade i uskraćenosti praćenja dijete, stoga se preporučuje održiva i manje restriktivna prehrana.

Personalizacija

Budući da je svako tijelo različito i svaka osoba ima jedinstven način funkcioniranja, dijeta koju svatko od nas slijedi trebala bi odgovarati nama i potrebama našeg tijela koje pritom ne smije biti lišeno esencijalnih hranjivih tvari.

Različiti ugljikohidrati/masti, različiti učinci

Ne utječu svi ugljikohidrati ili masti na tijelo na isti način. Ugljikohidrati u nekim namirnicama razlikuju se od onih u drugim, a također su različiti i njihovi učinci na organizam. Slično, nezasićene masti mogu oštetiti i blokirati arterije, ali zasićene masti mogu djelovati suprotno na vaš organizam. Pobrinite se da dajete prednost zdravim i održivim prehrambenim navikama umjesto da je dajete onoj kratkoročnoj prehrani usmjerenoj na mršavljenje.

Optimalna prehrana

Umjesto da odlučite da ćete izbaciti cijelu skupinu makronutrijenata iz svoje prehrane, preporučljivo je utvrditi dobre i loše elemente obje skupine. Za ugljikohidrate bi bilo korisno isključiti one nezdrave koji potiču debljanje i imaju štetne učinke na zdravlje, a istovremeno konzumirati one zdrave.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

NE PROPUSTITE I OVO!

Obrazovanje

Javni nastup je jedan od naših najvećih strahova i to je ono što nam uvijek zadaje najveću glavobolju te od čega imamo želučanu nervozu....

Obrazovanje

Još početkom ove godine Hrvatski zavod za zapošljavanje izdao je Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja za 2021. godinu. Objavljene Preporuke područne...

Obitelj

Naučite kako na jednostavan način u samo par koraka, bez posebe vještine, napraviti idealne čestitke za krizmu. Sakrament svete Potvrde, odnosno krizma, bitan je...

Moda

Ovisnik o shoppingu je netko tko kompulzivno kupuje i osjeća da nad time nema kontrolu. Postoje čak i različite vrste šopingholičara! Primjerice, kompulzivni je...

Copyright 2022 © Filip Media d.o.o. Sva prava pridržana.