Vazelin i 13 stvari koje njime možete učiniti

Vazelin i 13 stvari koje njime možete učiniti

Bilo da posegnete za vazelinom u dućanu ili ga napravite samo kod kuće, ne možete poreći da je vazelin jedna od korisnijih stvari koju možete imati kod kuće.

Intenzivno hidratantan i nježan, vazelin se može koristiti na mnogo načina.

Napomena o sigurnosti

Zbog činjenice da je on nusproizvod nafte, mnogo ljudi tvrdi da sadrži spojeve koji uzrokuju rak. No, to nije istina. Vaseline, najveći proizvođač vazelina, pročišćava žele tijekom postupka proizvodnje što osigurava da proizvod nema nečistoća.

U nastavku vam donosimo razne načine na koje ga možete koristiti.

Podmažite ladice u hladnjaku

Ako ladice u vašem hladnjaku zapinju i ne klize glatko, na dio gdje ladica inače klizi nanesite tanki sloj vazelina. To podmazivanje pomoći će ladicama da lakše klize i da vaš hladnjak time bude lakši za uporabu.

Foto: Shutterstock

Izliječite ispucali nos

Kad često koristite maramice i pušete nos, gotovo je nemoguće izbjeći ispucanu kožu. No, neizmjerno vam može pomoći nanošenje vazelina na ispucala područja nosa. Ne samo da će pomoći pri zacjeljivanju kože na nosu, već će također spriječiti i daljnju suhoću i pucanje.

Pomoć kod žuljeva

Ova se situacije često dešava, pogotovo onda kad kupimo novu obuću. Nakon nekoliko sati nošenja napravi nam se žulj. No, na područje je žulja dovoljno nanijeti malo vazelina koji će u tom slučaju spriječiti da se žulj pogorša.

Načinite piling

Piling vam može pomoći održati kožu mekom i vlažnom. Napravite jednostavan piling za tijelo miješajući vazelin i šećer (ili morsku sol!)

Zagrabite načinjenu pastu u ruku i kružnim pokretima masirajte po vlažnoj koži. Kad završite, isperite i nanesite obilnu količinu losiona.

Pomoć kod ispucanih šapa ljubimaca

Baš kao i kod ljudi, koža kućnih ljubimaca također može ispucati. Nanošenjem tankog sloja, možete ga koristiti kako biste svojim ljubimcima omekšali kožu na šapama.

Kontrolirajte neposlušne obrve

Njegovo ulje može ukrotiti neposlušne i divlje obrve. Nanošenjem vazelina, obrve će vam biti lijepe i uredne i to čitav dan.

Sakrijte ogrebotine na namještaju

Mnoge vidljive tragove i mrlje na drvenom namještaju uzrokuju problemi s vlagom. Nanesite malo vazelina na mrlje i ogrebotine te ostavite da odstoji 24 sata. Sljedeći dan obrišite i dobro ispolirajte.

Spriječite mrlje od boje

Prije bojanja vlastite ili tuđe kose, uzmite teglu vazelina! Obilno ga razmažite po liniji kose kako biste spriječili da vam kapljice i prskanje boje ne zamrljaju kožu.

Omekšajte suhe usne

Nanesite ga na usne i pustite da odstoji nekoliko minuta. Zatim nježno ribajte usne čistom, mekanom četkicom za zube i isperite.

Lakše uklonite žvakaću iz kose

Svi smo se našli u ovakvoj situaciji, barem kao djeca. Najbolji je kod uklanjanja žvakaće iz kose. Sve što trebate učiniti jest nanijeti vazelin na žvakaću i područje kose gdje je žvakaća zapela. Zatim je pokušajte izvaditi sve dok ne isklizne iz kose.

Izvadite prsten

Dakle, na teži ste način otkrili da je prsten premalen, a sada vam se zalijepio za prst. Samo ga nanesite na područje oko prstena, a zatim ga pokretima pokušajte izvaditi.

Dodajte sjaj svojoj kosi

Mi koji imamo suhu kosu koja se kovrča na vlažnom zraku, s time možemo imati stvarno iritantne probleme. No, on i ovdje može pomoći. Na gornji sloj kose nanesite tanak sloj vazelina. Ne samo da će vam kosa biti poslušnija, već ćete joj tako dodati i sjaj.

Popravite klizanje zavjesa u tuš kabini

Ako vam zavjesa na tuš kabini zapinje na šipci, pokušajte na šipku nanijeti malo vazelina. Njegovo nanošenje pomoći će da zavjesa lakše klizi.

Foto: Shutterstock