Joker: 6 glumaca koji su utjelovili klaunskog princa zločina

Joker: 6 glumaca koji su utjelovili klaunskog princa zločina
Foto: Pixabay

Joker je, od svoje pojave u prvom izdanju stripa Batman 25. travnja 1940. do danas, izrastao u jednog od najzagonetnijih likova i najvećeg kriminalnog uma, i to ne samo u povijesti stripa, već i drugih medija. S obzirom na činjenicu da je filmska verzija lika postala toliko popularna i da je nekoliko glumaca za ulogu omiljenog nam zločinca nagrađeno prestižnom filmskom nagradom Oscar, mnogi ulogu Jokera smatraju vrhuncem karijere.

Za razliku od ostalih Batmanovih rivala, Joker se, uz serije, stripove i videoigre, iznova pojavljuje na filmskom platnu, a svaki glumac koji zakorači u cipele ikonskog negativca dodaje nešto novo i sebi jedinstveno inkarnaciji klaunskog princa kriminala. Kroz desetljeća su ga glumila razna velika imena, a potpuno je sigurno da, između Heath Ledgera, Jacka Nicholsona, Joaquin Phoenixa i ostalih, svatko ima svojeg favorita.

Cesar Romero kao Joker

Prije nego što je Jack Nicholson preuzeo ikoničnu ulogu, publici je bila poznata jedino verzija popularnog karakternog glumca i izvođača Cesara Romera iz serije Batman. Kao i sve u showu, s obzirom na to da je dolazio iz zlatnog doba Hollywooda, njegova izvedba je također bila zabavna i otmjena, odraz lika iz ‘zlatnog doba stripa’. Zanimljivost je kako je Romero tijekom cijelog vremena snimanja imao brkove karakteristične latinoameričkom ljubavniku koje nije htio obrijati smatrajući ih svojim zaštitnim znakom, pa ako se zagledate, možete vidjeti kako su (dosta loše) prekriveni njegovom Joker šminkom.

Serija se emitirala od 1966. do 1968. godine, a Romero je glumio Jokera u 22 epizode i ponovio ulogu u filmu. Iako je Joker ovdje prezentiran više kao razigrani bezazleni mafijaš s klaunskim fetišem nego prava prijetnja Gotham Cityju, serija, kao i film, bili su omiljeni među publikom. Također, složit ćemo se, Romero je svojom izvedbom postavio nacrt za buduće glumce u desetljećima koja su uslijedila.

Jack Nicholson

Jack Nicholsonov Joker, u mračnoj urbanoj Art Deco ekranizaciji Tima Burtona, koji je za svoje vrijeme bio ambiciozni spektakl, čak i danas održava jedinstveni individualni identitet zahvaljujući svom redatelju, u tada tek nastajućem žanru. Mnogo imena se spominjalo kao mogući izbor za ulogu, uključujući Tima Curryja, Davida Bowieja, Willem Dafoea, Raya Liottu, Jamesa Woodsa i Robina Williamsa. Ipak, izbor je pao na Nicholsona jer su zapravo sukreator Batmana, Bob Kane, kao i originalni producent na projektu, Michael E. Uslan vrlo odlučno istaknuli ostatku tima kako žele upravo njega.

Kao dio ugovora, Nicholson je dobio dopuštenje za odabir dizajnera koji će stvoriti izgled lika te je za taj vrlo zahtjevan posao odabrao Nicka Dudmana (Labyrinth, Interview with the Vampire, Harry Potter, The Mummy, Penny Dreadful) koji će stvoriti njegov ikonični cerek i izbijeljeno lice. Lik nazvan Jack Napier nadahnut je tada nedavno objavljenim stripom ‘Batman: The Killing Joke’ Alana Moorea. Međutim, promijenjeni su određeni elementi porijekla, uključujući to da je bio klasični gangster, a ne neuspješni stand-up komičar.

Nicholson dominira filmom u manijakalnoj izvedbi koja odgovara njegovom stilu ponašanja, kao primjerice u filmu ‘The Shining’. Sadističan je, sociopatičan i ubojit, opsjednut komedijom, novcem i slavom. Iako je izvedba nakon predstavljanja filma potaknula kontroverze među kritičarima, Nicholsonov Joker u velikoj je mjeri zapamćen kao ikona u žanru superherojskog filma, nudeći ozbiljniji i realniji pogled na negativca. 

Heath Ledger

Ledger je učinio nezamislivo i pomračio Nicholsona pokazujući nam mrzovoljnog ‘agenta kaosa’ koji je uvijek bio korak ispred svih, čak i junaka. Za razliku od Nicholsona, koji je ulogu učinio produžetkom svoje ‘ekranske ličnosti’, Ledger je nestao u liku. Batmana nadmašuje ovaj Joker, koji u vrhuncu zapravo uspijeva izvući najbolje od njega. Ulogu za koju su opet razmatrani raznoliki glumci poput Robina Williamsa i Adriena Brodyja, Nolan je dao Ledgeru, željan suradnje s tim mladim i nadarenim glumcem. Ledger je za ulogu Jokera najviše inspiracije izvukao iz stripova. Naime, na Nolanovu preporuku, pročitao je The Killing Joke i Arkham Asylum: A Serious House on Serious Earth.

Također je priznao da je inspiraciju dobio i od Kubrickovog klasika, A Clockwork Orange. No, kako je i sam ispričao, u enormnoj želji da se što bolje unese u ulogu i shvati lik, ubrzo je otišao daleko, zatvorivši se na mjesec dana u hotelsku sobu, usađujući u podsvijest glas koji nije zvučao kao prethodni Jokeri i nihilističku psihologiju zastrašujuću i drugačiju od bilo kojeg čudovišta ikad stavljenog na rolu filma. Ledgerova prerana smrt ovjekovječila je njegov monumentalan nastup, on i njegov Joker postali su besmrtne ikone filmskog stvaralaštva, a sljedeće godine mu je s pravom dodijeljen posthumni Oscar. 

Mark Hamill

Iako postoji još nekoliko glumaca koji u određenima varijacijama posuđuju glas kralju kriminala, Mark Hamill je zaslužan za ikonski glas Jokera i ono što u suštini smatramo ‘strip Jokerom’, a ujedno je i Joker s najdužim stažem, glumeći ga dva desetljeća. Animirani serijal ostaje neusporediv u načinu na koji je zabilježio negativce i oživio maštovite mogućnosti Batmanovih mnogobrojnih protivnika na načine koje nikada nisu ni pokušali reproducirati na velikom platnu.

Prepoznatljivi Hamillov glas osvjetljava svaku scenu u kojoj se pojavljuje, bilo da se radi o animiranoj seriji ili filmovima. Hamill je Jokerov smijeh opisao kao instrument. Umjesto da ima samo jednu verziju smijeha, Hamillov Joker imao ih je na desetke koji su mu pomogli vrhunski ilustrirati brojna raspoloženja najvećeg superzlikovca svih vremena. Prvi se put kao Joker pojavio u ‘Batman: The Animated Series’, a posudio je glas za Jokera i u nekoliko animiranih filmova, Arkham video igri i animiranoj adaptaciji ‘The Killing Joke’.

Cameron Monaghan

Iako nikad službeno nazvana Joker, Gothamova verzija klaunskog princa zločina zadobila je dosta interesa publike i podijeljena mišljenja. U seriji koja zapravo pokušava ispričati priču o usponu detektiva Jamesa Gordona u Gotham Cityju u godinama prije Batmanova dolaska, Cameron Monaghan glumi dvije verzije lika. Jerome Valeska, nesretni i mentalno nestabilni sin cirkuskog izvođača, zajedno s iznenadnim tikovima i nasilnom energijom, bliži je arhetipskom Jokeru. Djeluje kao nihilist, šireći anarhiju u Gotham Cityju do svoje konačne smrti, dok je kasnije predstavljeni zvjerski Jeremiah (njegov brat blizanac) portretiran u obliku čudovišta opsesivniji, metodički i proračunatiji mastermind. 

Jared Leto

Kada je WB najavio da će Jared Leto igrati Jokera u Suicide Squadu, mnogi su obožavatelji franšize bili sumnjičavi: nakon Ledgerove oskarovske izvedbe, na koji način bi nova verzija mogla stati uz bok ili nadjačati njegovo zastrašujuće vrhunsko utjelovljenje ovog superzlikovca? Joker Jareda Letoa bio je, u najmanju ruku vrlo kontroverzan. Ekstremno ‘pretjeran’, s nekim vrlo zbunjujućim izborima u dizajnu – užasne tetovaže i srebrni umetci za zube (‘grillz’), s čestim ispadima poput režanja, potpunom opsjednutosti stereotipom ‘nasilnika’ i šturom pričom stvorenom oko samog lika tako da je izgledao kao da su ga usputno ubacili u priču, rezultirao je većinskim odbijanjem od publike i zadobio vrlo loše kritičke osvrte.

No, mora se priznati, tijekom njegovih kratkotrajnih pojavljivanja na ekranu, Letova verzija privlači vašu pažnju svojom drskosti i nestabilnim ponašanjem. Kako god bilo, Leto je dobio priliku za iskupljenje u kratkoj sceni četverosatne verzije Justice League Zacka Snydera koja se odvija u košmarnoj budućoj apokalipsi gdje se Batman zapravo udružio s Jokerom radi plana na zaustavljanju apokalipse. Promijenjen mu je izgled, nestale su tetovaže i ‘bling’ iz usta što je svima izazvalo spontani uzdah olakšanja, pobudilo nadu da možda ipak nije sve izgubljeno kada pričamo o Leto-Joker kombinaciji i da bi se situacija mogla preokrenuti u korist Leta.