Najbrža zamjena motora ikad: trebalo im je samo 42 sekunde

Najbrža zamjena motora ikad: trebalo im je samo 42 sekunde

Guinnessova knjiga rekorda skriva neka zaista velika postignuća. Uvijek je zanimljivo zaviriti u nju i vidjeti koliko sežu ljudski talent, volja i sposobnost. Jedan je rekord tako postavljen sada već davne 1985. godine kada se pet britanskih marinaca okupilo kako bi ušli u povijest, a obavljena je najbrža zamjena motora ikad. Oni su za ovaj pothvat vježbali bez prestanka dva tjedna, a kada je bilo najvažnije, uspjeli su u svom naumu. 

Zamjena motora automobila za 42 sekunde

U videu koji je i danas vrlo popularan, možemo vidjeti kako je ovih pet marinaca iz Portsmoutha uspjelo izuzetno brzo i sinkronizirano djelovati te se upisati u Guinnessovu knjigu rekorda.

Ovdje se radilo o modelu Ford Escort, a prava se dilema vodila hoće li za pokušaj obaranja rekorda koristiti ovaj automobil ili popularnu Volkswagenovu “Bubu”, budući da su ta dva automobila okarakterizirana kao najpogodnija za tako nešto.

Danas to vjerojatno više nije moguće

Stariji modeli automobila definitivno su bili pogodniji za izvođenje ovakvih “operacija”. Danas to gotovo da više ne bi bilo moguće jer postoji puno više prepreka budući da je većina vozila kompjuterizirana i bila bi prava napast pokušati u manje od 42 sekunde ono što je uspjelo dečkima s videa.