8 razloga zašto je krema za sunčanje toliko važna

8 razloga zašto je krema za sunčanje toliko važna

Stiglo je ljeto, škola je gotova, a roštilj se zagrijava! Stiže sezona u kojoj većinu vremena provodite vani pod suncem, a zbog toga je vrlo važno da nanošenje kreme za sunčanje.

Prema neslužbenim izvorima, krema za sunčanje zapravo je najvažniji proizvod za našu kožu i neovisno o našoj rutini i godišnjem dobu – kremu za sunčanje trebali bismo stalno koristiti.

Stoga, krema za sunčanje navodno je važna i zimi, i po kišnom danu, pa i onda kada ste na zatvorenom. Nanošenje kreme za sunčanje može biti prava gnjavaža, ali mnogo će vam dermatologa ukazati na važnost nošenja kreme za sunčanje ako, recimo, imate akne.

Naravno, sunčeva je svjetlost neophodna za tjelesne funkcije, poput proizvodnje vitamina D, ali previše izlaganja suncu donosi više štete nego koristi. Ultraljubičasto zračenje (UV) koje dobivamo od sunca može uzrokovati rak kože. Neke su studije pokazale da je 95% UV zračenja koje dopire do naše kože ultraljubičasto A (UVA), a odgovorno je za kronične učinke kao što su bore i staračke pjege. Manji postotak, ultraljubičasto B (UVB), koje može biti štetnije, glavni je uzrok opeklina. Tu je i ultraljubičasto C (UVC), koje u potpunosti apsorbira atmosfera i neće doći do naše kože niti će nanijeti štetu.

Stoga vam u nastavku donosimo razloge zašto nanošenje kreme za sunčanje jednostavno mora biti svakodnevna navika.

Štiti kožu od UV zraka

Iscrpljivanjem zemljinog ozonskog omotača drastično se povećao rizik od oštećenja kože UV zračenjem, posebno UVB-om. Kaže se da UV zrake uzrokuju čak 90% preranog starenja kože. Osim toga, izlaganje UV zrakama može oštetiti DNA u stanicama kože, što dovodi do raka kože. Stoga je važno nositi odgovarajuću kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom od 30 ili više kako biste zaštitili kožu od ozbiljnih oštećenja.

Foto: Unsplash

Smanjuje rizik od raka kože

Rak kože najčešći je oblik raka u svijetu, a otprilike ga tijekom života može razviti jedan od pet ljudi. I UVA i UVB mogu uzrokovati rak kože, no svakodnevno nanošenje kreme za sunčanje na pola smanjuje taj rizik.

Suzbija prerano starenje kože

Prerano starenje kože povezano je s produljenim izlaganjem UV zrakama. Oštećenje od sunca može uzrokovati promjenu boje, opuštenost kože i bore. Studije su pokazale da su ljudi mlađi od 50 godina, koji redovito nanose kremu za sunčanje, manje osjetljivi na razvoj ovih znakova starenja.

Održava ujednačen ton kože

Redovito nanošenje kreme za sunčanje pomaže u sprječavanju bilo kakvih promjena boje kože, pigmentacije i tamnih mrlja od štetnih UV zraka; tako pomaže u održavanju ravnomjernog tona.

Foto: Unsplash

Sprečava rizik od jakih opeklina

Pretjerano izlaganje suncu može izazvati ozbiljne opekline. Mjehurićave opekline od sunca mogu udvostručiti rizik od raka kože. Redovitim nanošenjem kreme za sunce, nakon izlaganja suncu umanjujete rizik od opeklina.

Održava kožu zdravom

U svijetu u kojem su svi opsjednuti njegom kože, sigurni smo da je cilj imati zdravu kožu. Dermatolozi su naglasili da je koža zdravija kada se redovito koristi krema za sunčanje i drugi oblici korisnih krema kao što je Bepanthen krema jer su tako zaštićeni vitalni proteini poput keratina.

Kako odabrati savršenu kremu za sunčanje?

Odabir najbolje kreme za sunčanje danas može biti jako teško jer na tržištu postoje razne vrste. Preporučuje se upotreba kreme za sunčanje s faktorom 30 ili veće, koja blokira 97% UV zraka.

Kako pravilno nanijeti kremu za sunčanje?

Preporučuje se nanošenje kreme za sunčanje barem 10 do 30 minuta prije izlaganja suncu i ponovno nanošenje svaka 2 do 3 sata. Trebali biste nanijeti dovoljno kreme za sunčanje da napunite čašu. Čuvajte svoju kožu!