Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Škola

Želite postići što bolji uspjeh u obrazovanju? Evo koje stvari biste trebali izbjegavati

S obzirom na to da sam bila srednjoškolka, znam kako je to biti okružen raličitim obavezama (iako ih sad imam puno više) i mislima što dalje upisati. Sad kad već neki od vas polako završavaju srednju školu, željela bih uzeti moment da se osvrnete na stvari koje ste do sad postigli. Iako smatram da sam u srenjoj školi ostvarila iznadprosječan uspjeh, bilo je vremena kad mi je bilo jako teško ostati ustrajnom. Većinom smo svi okruženi različitim ljudima moji nas čine da učimo iz različitih strana i iz tuđih iskustava. Tako bih sada željela prikazati neke savjete za uspjeh. Zato ako stvarno želite uspjeti, ovih par stvari morate izbaciti:

Prestanite se uspoređivati s drugima

Svi prolazimo kroz isto. Svi smo se ili se i dalje uspoređujemo s drugima. Ne samo svoje ocjene, već i sebe same; svoje osobine i postupke. To je jedna od stvari koje narušavaju naš napredak. Umjesto toga, počnite uspoređivati sebe prije i sebe sad, tako ćete početi napredovati. Usporedite svoje ocjene na početku i sad na kraju godine, usporedite sebe kakvi ste bili na početku i na kraju godine i uočite taj napredak. Možda će vam trebati neko vrijeme da u tome vidite pravu vrijednost, ali dok do toga dođete postat ćete najbolja verzija sebe. Za dobre stvari treba vremena i zato trebate biti strpljivi.

Povratna informacija ne znači da ste u nečemu loši

Neki će vam profesori odmah dati povratnu informaciju u vezi nekog vašeg rada ili projekta. Neki neće i to ne znači da ste loši. Na kraju ćete dobiti i najbolju ocjenu. No, tu postoji i druga strana priče. Neki učenici misle da ako profesor daje povratnu informciju prečesto i ako je ta povratna informacija zapravo kritika, odmah se osjećaju kao da nisu dovoljno dobri. Neki profesori vole biti detaljni i žele da svoj zadatak obavite što bolje. Ne morate se zbog toga brinuti, najbitnije je koliko ste vi zadovoljni svojim uspjehom i radom. Profesori vam žele pomoći da dosegnete do svog uspjeha.

Ne morate učiti satima u komadu da biste postigli odličan uspjeh

Uvijek sam bila okružena učenicima koji su govorili kako su dan prije učili cijeli dan i opet pali na ispitu, zato ne žele više učiti jer im nema smisla. To je vrlo vrlo pogrešno razmišljanje. Takvo je razmišljanje navelo studente da ne uoče koliko se težak rad zapravo može isplatiti. Ako zapnete i ako smatrate da ste učili i previše, a opet ste dobili nedovoljnu ocjenu, počnite uočavati grešku u vašem pristupu učenju. Možda koristite krive metode.

Na primjer, matematika je predmet koji zatijeva puno vježbanja i prakse, ne možete samo uzeti knjigu i naštrebati. Ne možete zapamtiti korake rješavanja nekog zadatka ako ih samo pročitate, morate vježbati.

Pomagati drugima nije gubljenje vremena

Mnogi studenti smatraju da nije korisno i ne žele pomagati svojim kolegama. Ipak, pomagati drugima znači i učiti za sebe. Osim toga, tako stječete životno iskustvo i možda ste jedini koji toj osobi pomaže, samo zamislite koliko biste vi cijenili tuđu pomoć i sve ća vam biti jasno. Ako pomognete drugima u učenju, možda i sami zavirite dublje u samu temu i predmet učenja, možda oni vama otvore oči i kažu ako ste nešto krivo shvatili ili naučili.

„Meni to u životu neće trebati“

O, da. Svi smo ovo rekli parem sto puta u životu. No, tek sad uočavam koliko je ta izreka jadna. Svi smo ljudi, svi učimo i učili smo i učit ćemo nešto što nam u životu neće trebati. No, takve stvari nas navode da budemo svestrani i da razmišljamo izvan kutije. Ta izreka nikad nikoga nije spasila od obaveza, samo je narušila motivaciju. Budite uporni i iskušajte se u svemu. Sretno!

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

NE PROPUSTITE I OVO!

Posao

Novinarstvo, iako je plemenito zvanje, daleko je od lakog. Za razliku od mnogih drugih profesija, novinarstvo se ponekad čini kao da morate biti jedan...

Horoskop

Svi smo, naravno, čuli za horoskop. Horoskopski znakovi puno su više od igre kojoj se smijete s prijateljima i šaljete im ono što se...

Prijatelji

Prijatelji zaista mogu biti kao druga obitelj. Kad vam treba netko na koga se možete osloniti, vaš je prijatelj uvijek ovdje, bar bi trebao...

Horoskop

Postoji razlog zbog kojeg je važno proljetno čišćenje – ekvinocij traži novi početak. Otkrijte što trebate da biste sredili svoj život 2021. godine. Jeste...

Copyright 2021 © Filip Media d.o.o. Sva prava pridržana.