Muči vas nespavanje? 5 stvari koje možete učiniti

Muči vas nespavanje? Evo 5 stvari koje možete učiniti

Borba s nespavanjem jedan je od najgorih osjećaja, a da ne spominjemo da je još gore kad zaglavite u krevetu i počnete brinuti o nekim lošim sjećanjima od prije par godina. No, ovih 5 savjeta pomoći će vam da se opustite, napunite baterije i odmorite za dan koji stoji pred vama.

Kako smanjiti nespavanje?

Pripremite si ugodni ambijent

Nespavanje može biti prilično teško. No, topli napitak, udobna pidžama i topla deka mogu vam pomoći da se u trenu osjetite ljepše i udobnije. Zagrijte mlijeko ili čaj bez kofeina (probajte kamilicu!) u svojoj omiljenoj šalici i otpijte gutljaj prije spavanja kako biste se brže opustili.

Zatim nataknite debele čarape i zavucite se pod super mekanu deku. Ako vam glazba pomaže da se opustite, stavite neku listu s laganim pjesmama i slušajte nekoliko minuta prije nego što počnete tonuti u san. I – znamo da je ovo teško – ali svakako se trudite da se ne držite blizu sebe mobitel ili laptop kad odlučite ići na spavanje. Ne brinite – TikTok i Instagram neće pobjeći s vašeg mobitela, a vi ćete se ujutro osjećati svježije neko ikad.

Prelistajte omiljenu knjigu ili magazin

Ako ležite u krevetu više od dvadeset minuta i još uvijek vas muči nespavanje, uzmite omiljenu knjigu i pročitajte poglavlje ili dva ili odaberite neki časopis i prelistajte nekoliko odjeljaka. Ako imate nešto drugo u što ćete se usredotočiti i uz što ćete se opustiti, sigurno će vam pomoći da se uspavate.

Foto: Shutterstock

Isprobajte slagalicu ili umirujuću bojanku

Tko kaže da su bojanke samo za djecu? Ako vas mučinespavanje, iskopajte ili kupite neku zanimljivu bojanku, iz novina istrgnite neku slagalicu ili osmosmjerku. Pronalaženje riječi ili bojanje cvijeća sjajni su načini koji će vam pomoći da se osjećate mirno i usredotočeno.

Zapisujte misli

Previše misli koje vam prolaze glavom ponekad vas mogu natjerati da se brinete što vam uskraćuje dobar san. Ipak niste sami –znamo koliko stresno može biti. Zgrabite bilježnicu i zabilježite sve o čemu razmišljate, neugodni trenutak kada ste slučajno stali na nogu svojoj simpatiji ili ste se sudarili na hodniku.

Izbacivanje svih ovih misli iz glave na dobar stari papir omogućit će vam da se opustite i misli pustite na pašu. I kako biste odmakli misli od loših iskustava pokušajte zapisati tri pozitivne stvari na kojima ste zahvalni. Završetak dana s osmijehom na licu učinit će da je vaš san utoliko i slađi.

Foto: Shutterstock

Vježbajte svjesnost i meditaciju

Meditacija i joga su zadivljujući načini koji pridonose olakšanju uma prije spavanja. Masaža napetih mišića pomoći će vam u disanju i opuštanju, a dovoljno je jednostavno da pokrete i poze možete raditi i bez da tražite tutorial na YouTube-u.

Nikad prije niste prakticirali meditaciju? Nikad nije kasno da počnete! Odvojite nekoliko minuta da se usredotočite na svoje disanje, a ako počnete razmišljati o nečem drugom, samo pustite tu misao i pokušajte ponovo obratiti svoju pažnju na pravilno disanje i položaj tijela.