Međunarodni dan studenata: priča koja stoji iza ove obljetnice

Međunarodni dan studenata: priča koja stoji iza ove obljetnice

Međunarodni dan studenata obilježava se svake godine 17. studenog, iza kojeg stoji uistinu tužna i strašna priča. Današnji se dan obilježava kao sjećanje na događaje koji su zadesili Prag još 1939. godine.

Međunarodni dan studenata i priča koja stoji iza ove obljetnice

Njemački upravitelj Češke i Moravske – Konstantin von Neurath, ugušio je demonstracije u Pragu koje su u znak nezavisnosti Čehoslovačke Republike pokrenuli studeni Medicinskog fakulteta. Tijekom tih demonstracija, ustrijeljen je praški student Jan Opletal, a preminuo je 11. studenog. Njegov je pogreb, 15. studenog, na koji se pojavilo preko 1000 ostalih studenata, prerastao u antinacističke demonstracije, zbog čega su nacisti zatvorili sve visokoškolske ustanove, a preko 1200 studenata poslano je u koncentracijske logore. Nakon mirnog prosvjeda protiv nacističke okupacije, 17. studenog bez suđenja je streljano 9 profesora i studenata.

unsplash.jpg

Međunarodni dan studenata od tada je postao simbolom za studentska stradanja u cijelom svijetu. Prvi put se obilježava 1941. godine, a takvi nas dani podsjećaju da titulu i status studenta treba nositi s ponosom!