Prije svega, ลกto su datulje? Jednostavnim se rijeฤima mogu opisati kao malo ลพilavije teksture i slatkog okusa, a obiฤno rastu na palmi poznatoj kao Phoenix dactylifera, koja se uzgaja u mnogim tropskim regijama svijeta. Gotovo sve datulje koje se prodaju u zapadnim zemljama su suลกene. Jesu li suลกene ili ne, moลพete odrediti na temelju njihovog izgleda. Naborana koลพa ukazuje na suhu, dok glatka koลพa ukazuje na svjeลพinu.
Takoฤer se mogu opisati kao stone fruit, a jedan je plod okruลพen vanjskim slojem mesnatog voฤa. Joลก neki primjeri stone fruit plodova su breskve, masline, mango. Ovisno o sorti, svjeลพe datulje su priliฤno male veliฤine i imaju raspon boja od jarko crvene do svijetlo ลพute. Medjool i Deglet Noor datulje su najฤeลกฤe konzumirane sorte.
Kako ih ฤuvati?
Kad je rijeฤ o voฤu, svi se uvijek zamaraju oko toga kako ga ลกto bolje saฤuvati i kako mu produลพiti rok trajanja. Uvijek je vaลพno znati saฤuvati svoju hranu jer to ฤe osigurati da saฤuvate hranjive tvari i vijek svoje hrane.
Voฤe poput datulja priliฤno je lako ฤuvati, postoji nekoliko naฤina, ali najฤeลกฤe se drลพe na hladnijem mjestu. Najbolje ih je ฤuvati u zamrzivaฤu koji ih moลพe drลพati i do godinu dana.
Drugi naฤin ฤuvanja datulja jest da ih pohranite na nekom suhom mjestu koje ima sobnu temperaturu, a tako ih moลพete saฤuvati i do nekoliko mjeseci.
Zanimljivosti o datuljama
Jeste li znali da su one jedno od voฤa s najmanjim sadrลพajem vlage? Drugim rijeฤima, one su prirodno dehidrirane.
Kako vrijeme prolazi, datulje pomalo na svoju povrลกinu oslobaฤaju svoj ลกeฤer. Taj se ลกeฤer ฤesto moลพe zamijeniti kao plijesan.
Bliski Istok vrlo je bogat datuljama gdje se smatraju vrlo popularnim i postoje veฤ tisuฤama godina. Takoฤer su vrlo ฤesto voฤe meฤu muslimanima jer datulje i palme na kojima rastu smatraju svetima. Tako se meฤu muslimanima jedu za vrijeme posta, uz drugo suลกeno voฤe. Osim toga, organizmu pruลพaju razliฤita nutritivna bogatstva kako bi normalno funkcionirao.
Svaki plod sadrลพi veliku koliฤinu vlakana i do 60 ili 70 posto ลกeฤera. Upravo se zbog toga datulje smatraju odliฤnim pojaฤivaฤem energije.
Osim kod muslimana i na Bliskom Istoku, datulje su popularne diljem svijeta. Imaju niz nutritivnih prednosti, a njihova najveฤa i najpopularnija zdravstvena korist je sposobnost poveฤanja energije. To znaฤi da u tijelu pomaลพu u poveฤanju ลพeljeza, ali i u procesima probave.
Jeste li znali da se takoฤer koriste kao zaslaฤivaฤ u sokovima, smoothiejima, nutritivnim ploฤicama, muffinima, pecivima, grickalicama i mnogim drugim stvarima?
Nutritivni sadrลพaj datulja
Kao ลกto smo ranije rekli, poznato je da datulje sadrลพe dobru koliฤinu hranjivih tvari koje su tijelu potrebne za neke odreฤene funkcije i energiju. Buduฤi da su suลกene, njihov je sadrลพaj kalorija veฤi nego kod ostatka svjeลพeg voฤa. Kalorijski sadrลพaj datulja sliฤan je onom u drugom suลกenom voฤu, kao ลกto su groลพฤice i smokve.
Veฤina kalorija u datuljama dolazi iz ugljikohidrata. Ostatak je od vrlo male koliฤine proteina. Unatoฤ kalorijama, uz znaฤajnu koliฤinu vlakana sadrลพe i neke vaลพne vitamine i minerale.
Datulje su dobar izvor energije, minerala, ลกeฤera i joลก mnogoฤega ลกto je tijelu potrebno za normalnu svakodnevnu funkciju. Osim toga, u datuljama se nalaze i neke druge hranjive tvari kao ลกto su kalcij, kalij, natrij i fosfor.
Ostali hranjivi sastojci u datuljama su
- vitamin k
- vitamin A
- vitamin B6
- tiamin
- riboflavin
- niacin
- folna kiselina
Porcija od 100 grama sadrลพi (RDI=preporuฤena dnevna koliฤina):
- Kalorije: 277
- Ugljikohidrati: 75 grama
- Vlakna: 7 grama
- Proteini: 2 grama
- Kalij: 20% RDI
- Magnezij: 14% RDI
- Bakar: 18% RDI
- Mangan: 15% RDI
- ลฝeljezo: 5% RDI
- Vitamin B6: 12% RDI
Datulje su takoฤer bogate antioksidansima, ลกto moลพe doprinijeti mnogim njihovim zdravstvenim dobrobitima.
Datulje i visok udio antioksidanata
Datulje pruลพaju razliฤite antioksidanse koji imaju niz zdravstvenih prednosti, ukljuฤujuฤi smanjeni rizik ฤak od nekoliko bolesti. Antioksidansi ลกtite vaลกe stanice od slobodnih radikala, nestabilnih molekula koje mogu uzrokovati ลกtetne reakcije u vaลกem tijelu i dovesti do bolesti.
U usporedbi sa sliฤnim vrstama voฤa, kao ลกto su smokve i suhe ลกljive, ฤini se da datulje imaju najveฤi sadrลพaj antioksidansa, a evo koja su tri najjaฤa:
Flavonoidi: flavonoidi su snaลพni antioksidansi koji mogu pomoฤi u smanjenju upale i smanjenju pojave rizika od dijabetesa, Alzheimerove bolesti i odreฤenih vrsta raka.
Karotenoidi: dokazano je da karotenoidi promiฤu zdravlje srca, a takoฤer mogu smanjiti rizik od poremeฤaja povezanih s oฤima, kao ลกto je makularna degeneracija.
Fenolna kiselina: poznata po svojim protuupalnim svojstvima, fenolna kiselina moลพe pomoฤi u smanjenju rizika od raka i srฤanih bolesti.
Datulje poboljลกavaju funkciju mozga
Kada i ako se u ลพivotinjskom mozgu nakupljaju plakovi koji su posljedica aktivnosti amiloidnih beta proteina, oni mogu poremetiti komunikaciju izmeฤu moลพdanih stanica, ลกto u konaฤnici moลพe dovesti do smrti moลพdanih stanica i Alzheimerove bolesti. Ipak, mnoga su istraลพivanja pokazala da datulje pomaลพu u sniลพavanju upalnih markera, kao ลกto je interleukin 6. Visoke razine IL-6 takoฤer su povezane s veฤim rizikom od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti.
Potencijalna svojstva datulja za jaฤanje mozga pripisuju se njihovom sadrลพaju antioksidansa za koje se zna da smanjuju upalu. Meฤutim, potrebna su dodatna istraลพivanja i na ljudima kako bi se potvrdila uloga datulja u zdravlju mozga.
Datulje i njihove ostale zdravstvene dobrobiti
Tvrdnja je da datulje imaju joลก nekoliko zdravstvenih prednosti koje joลก nisu opseลพno prouฤavane.
Zdravlje kostiju: datulje sadrลพe nekoliko minerala, ukljuฤujuฤi fosfor, kalij, kalcij i magnezij. Svi su oni prouฤavani zbog njihovog potencijala za sprjeฤavanje stanja povezanih s kostima, kao ลกto je osteoporoza.
Kontrola ลกeฤera u krvi: datulje mogu pomoฤi u regulaciji ลกeฤera u krvi zbog niskog glikemijskog indeksa, vlakana i antioksidansa. Stoga, konzumiranje datulja moลพe pomoฤi u lijeฤenju dijabetesa.
Iako su ove potencijalne zdravstvene dobrobiti obeฤavajuฤe, potrebno je viลกe studija na ljudima prije nego ลกto se mogu donijeti bilo kakvi zakljuฤci.
Datulje lako moลพete ukljuฤiti u svoju prehranu
Datulje su nevjerojatno svestrane i ukusan su zalogaj. ฤesto se kombiniraju s drugom hranom, kao ลกto su bademi, maslac od oraลกastih plodova ili meki sir.
Datulje su takoฤer vrlo ljepljive, ลกto ih ฤini korisnim kao vezivo u pekarskim proizvodima, poput kolaฤiฤa i ploฤica. Datulje takoฤer moลพete kombinirati s oraลกastim plodovima i sjemenkama kako biste napravili zdrave grickalice ili energetske kuglice.
ล toviลกe, datulje moลพete koristiti za zaslaฤivanje umaka, kao ลกto su preljevi za salatu i marinade, ili ih umijeลกati u smoothije i zobene pahuljice.
Vaลพno je napomenuti da su datule visokokaloriฤne, a njihov slatki okus olakลกava vam prejedanje. Iz tog razloga najbolje ih je konzumirati umjereno.