Datulje kao slatke kapljice zdravstvenih prednosti

Datulje โ€“ slatke kapljice zdravstvenih prednosti
unsplash.jpg

Prije svega, ลกto su datulje? Jednostavnim se rijeฤima mogu opisati kao malo ลพilavije teksture i slatkog okusa, a obiฤno rastu na palmi poznatoj kao Phoenix dactylifera, koja se uzgaja u mnogim tropskim regijama svijeta. Gotovo sve datulje koje se prodaju u zapadnim zemljama su suลกene. Jesu li suลกene ili ne, moลพete odrediti na temelju njihovog izgleda. Naborana koลพa ukazuje na suhu, dok glatka koลพa ukazuje na svjeลพinu.

Takoฤ‘er se mogu opisati kao stone fruit, a jedan je plod okruลพen vanjskim slojem mesnatog voฤ‡a. Joลก neki primjeri stone fruit plodova su breskve, masline, mango. Ovisno o sorti, svjeลพe datulje su priliฤno male veliฤine i imaju raspon boja od jarko crvene do svijetlo ลพute. Medjool i Deglet Noor datulje su najฤeลกฤ‡e konzumirane sorte.

Kako ih ฤuvati?

Kad je rijeฤ o voฤ‡u, svi se uvijek zamaraju oko toga kako ga ลกto bolje saฤuvati i kako mu produลพiti rok trajanja. Uvijek je vaลพno znati saฤuvati svoju hranu jer to ฤ‡e osigurati da saฤuvate hranjive tvari i vijek svoje hrane.

Voฤ‡e poput datulja priliฤno je lako ฤuvati, postoji nekoliko naฤina, ali najฤeลกฤ‡e se drลพe na hladnijem mjestu. Najbolje ih je ฤuvati u zamrzivaฤu koji ih moลพe drลพati i do godinu dana.

Drugi naฤin ฤuvanja datulja jest da ih pohranite na nekom suhom mjestu koje ima sobnu temperaturu, a tako ih moลพete saฤuvati i do nekoliko mjeseci.

Zanimljivosti o datuljama

Jeste li znali da su one jedno od voฤ‡a s najmanjim sadrลพajem vlage? Drugim rijeฤima, one su prirodno dehidrirane.

Kako vrijeme prolazi, datulje pomalo na svoju povrลกinu oslobaฤ‘aju svoj ลกeฤ‡er. Taj se ลกeฤ‡er ฤesto moลพe zamijeniti kao plijesan.

Bliski Istok vrlo je bogat datuljama gdje se smatraju vrlo popularnim i postoje veฤ‡ tisuฤ‡ama godina. Takoฤ‘er su vrlo ฤesto voฤ‡e meฤ‘u muslimanima jer datulje i palme na kojima rastu smatraju svetima. Tako se meฤ‘u muslimanima jedu za vrijeme posta, uz drugo suลกeno voฤ‡e. Osim toga, organizmu pruลพaju razliฤita nutritivna bogatstva kako bi normalno funkcionirao.

Svaki plod sadrลพi veliku koliฤinu vlakana i do 60 ili 70 posto ลกeฤ‡era. Upravo se zbog toga datulje smatraju odliฤnim pojaฤivaฤem energije.

Osim kod muslimana i na Bliskom Istoku, datulje su popularne diljem svijeta. Imaju niz nutritivnih prednosti, a njihova najveฤ‡a i najpopularnija zdravstvena korist je sposobnost poveฤ‡anja energije. To znaฤi da u tijelu pomaลพu u poveฤ‡anju ลพeljeza, ali i u procesima probave.

Jeste li znali da se takoฤ‘er koriste kao zaslaฤ‘ivaฤ u sokovima, smoothiejima, nutritivnim ploฤicama, muffinima, pecivima, grickalicama i mnogim drugim stvarima?

Nutritivni sadrลพaj datulja

Kao ลกto smo ranije rekli, poznato je da datulje sadrลพe dobru koliฤinu hranjivih tvari koje su tijelu potrebne za neke odreฤ‘ene funkcije i energiju. Buduฤ‡i da su suลกene, njihov je sadrลพaj kalorija veฤ‡i nego kod ostatka svjeลพeg voฤ‡a. Kalorijski sadrลพaj datulja sliฤan je onom u drugom suลกenom voฤ‡u, kao ลกto su groลพฤ‘ice i smokve.

Veฤ‡ina kalorija u datuljama dolazi iz ugljikohidrata. Ostatak je od vrlo male koliฤine proteina. Unatoฤ kalorijama, uz znaฤajnu koliฤinu vlakana sadrลพe i neke vaลพne vitamine i minerale.

Datulje su dobar izvor energije, minerala, ลกeฤ‡era i joลก mnogoฤega ลกto je tijelu potrebno za normalnu svakodnevnu funkciju. Osim toga, u datuljama se nalaze i neke druge hranjive tvari kao ลกto su kalcij, kalij, natrij i fosfor.

Ostali hranjivi sastojci u datuljama su

  • vitamin k
  • vitamin A
  • vitamin B6
  • tiamin
  • riboflavin
  • niacin
  • folna kiselina

Porcija od 100 grama sadrลพi (RDI=preporuฤena dnevna koliฤina):

  • Kalorije: 277
  • Ugljikohidrati: 75 grama
  • Vlakna: 7 grama
  • Proteini: 2 grama
  • Kalij: 20% RDI
  • Magnezij: 14% RDI
  • Bakar: 18% RDI
  • Mangan: 15% RDI
  • ลฝeljezo: 5% RDI
  • Vitamin B6: 12% RDI

Datulje su takoฤ‘er bogate antioksidansima, ลกto moลพe doprinijeti mnogim njihovim zdravstvenim dobrobitima.

Datulje i visok udio antioksidanata

Datulje pruลพaju razliฤite antioksidanse koji imaju niz zdravstvenih prednosti, ukljuฤujuฤ‡i smanjeni rizik ฤak od nekoliko bolesti. Antioksidansi ลกtite vaลกe stanice od slobodnih radikala, nestabilnih molekula koje mogu uzrokovati ลกtetne reakcije u vaลกem tijelu i dovesti do bolesti.

U usporedbi sa sliฤnim vrstama voฤ‡a, kao ลกto su smokve i suhe ลกljive, ฤini se da datulje imaju najveฤ‡i sadrลพaj antioksidansa, a evo koja su tri najjaฤa:

Flavonoidi: flavonoidi su snaลพni antioksidansi koji mogu pomoฤ‡i u smanjenju upale i smanjenju pojave rizika od dijabetesa, Alzheimerove bolesti i odreฤ‘enih vrsta raka.

Karotenoidi: dokazano je da karotenoidi promiฤu zdravlje srca, a takoฤ‘er mogu smanjiti rizik od poremeฤ‡aja povezanih s oฤima, kao ลกto je makularna degeneracija.

Fenolna kiselina: poznata po svojim protuupalnim svojstvima, fenolna kiselina moลพe pomoฤ‡i u smanjenju rizika od raka i srฤanih bolesti.

Datulje poboljลกavaju funkciju mozga

Kada i ako se u ลพivotinjskom mozgu nakupljaju plakovi koji su posljedica aktivnosti amiloidnih beta proteina, oni mogu poremetiti komunikaciju izmeฤ‘u moลพdanih stanica, ลกto u konaฤnici moลพe dovesti do smrti moลพdanih stanica i Alzheimerove bolesti. Ipak, mnoga su istraลพivanja pokazala da datulje pomaลพu u sniลพavanju upalnih markera, kao ลกto je interleukin 6. Visoke razine IL-6 takoฤ‘er su povezane s veฤ‡im rizikom od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti.

Potencijalna svojstva datulja za jaฤanje mozga pripisuju se njihovom sadrลพaju antioksidansa za koje se zna da smanjuju upalu. Meฤ‘utim, potrebna su dodatna istraลพivanja i na ljudima kako bi se potvrdila uloga datulja u zdravlju mozga.

Datulje i njihove ostale zdravstvene dobrobiti

Tvrdnja je da datulje imaju joลก nekoliko zdravstvenih prednosti koje joลก nisu opseลพno prouฤavane.

Zdravlje kostiju: datulje sadrลพe nekoliko minerala, ukljuฤujuฤ‡i fosfor, kalij, kalcij i magnezij. Svi su oni prouฤavani zbog njihovog potencijala za sprjeฤavanje stanja povezanih s kostima, kao ลกto je osteoporoza.

Kontrola ลกeฤ‡era u krvi: datulje mogu pomoฤ‡i u regulaciji ลกeฤ‡era u krvi zbog niskog glikemijskog indeksa, vlakana i antioksidansa. Stoga, konzumiranje datulja moลพe pomoฤ‡i u lijeฤenju dijabetesa.

Iako su ove potencijalne zdravstvene dobrobiti obeฤ‡avajuฤ‡e, potrebno je viลกe studija na ljudima prije nego ลกto se mogu donijeti bilo kakvi zakljuฤci.

Datulje lako moลพete ukljuฤiti u svoju prehranu

Datulje su nevjerojatno svestrane i ukusan su zalogaj. ฤŒesto se kombiniraju s drugom hranom, kao ลกto su bademi, maslac od oraลกastih plodova ili meki sir.

Datulje su takoฤ‘er vrlo ljepljive, ลกto ih ฤini korisnim kao vezivo u pekarskim proizvodima, poput kolaฤiฤ‡a i ploฤica. Datulje takoฤ‘er moลพete kombinirati s oraลกastim plodovima i sjemenkama kako biste napravili zdrave grickalice ili energetske kuglice.

ล toviลกe, datulje moลพete koristiti za zaslaฤ‘ivanje umaka, kao ลกto su preljevi za salatu i marinade, ili ih umijeลกati u smoothije i zobene pahuljice.

Vaลพno je napomenuti da su datule visokokaloriฤne, a njihov slatki okus olakลกava vam prejedanje. Iz tog razloga najbolje ih je konzumirati umjereno.