Koliko je kikiriki maslac zapravo zdrav za naš organizam?

Kikiriki maslac i koliko je zapravo zdrav za naš organizam?
unsplash.jpg

Kikiriki maslac omiljen je među odraslima pa i djecom. Iako je vrlo ukusan, mnogi se ljudi pitaju koje sve zdravstvene prednosti kikiriki maslac može pružati.

Ovdje možete pronaći taj odgovor, a radi se o tome da kikiriki i maslac od kikirikija sadrže hranjive tvari koje mogu poboljšati zdravlje srca i razinu šećera u krvi.

Ipak, sve ovisi o tome kako ljudi koriste taj kikiriki maslac u svojoj prehrani. U tom smislu, on vam može pomoći da smršavite ili da dodate kile tijekom bodybuildinga.

Međutim, ovaj zanimljivi maslac ima puno kalorija i masnoća, pa bi ga ljudi trebali konzumirati u umjerenim količinama.

Stoga ćemo u ovom članku razmotriti koje su to prednosti konzumiranja maslaca od kikirikija i postoje li rizici koji su povezani s tom konzumacijom.

Kikiriki maslac i nutritivne prednosti

Kikiriki maslac pruža dobru količinu proteina, zajedno s esencijalnim vitaminima i mineralima, kao što su magnezij, kalij i cink. Svaka porcija glatkog kikiriki maslaca od 2 žlice osigurava sljedeće hranjive tvari, minerale i vitamine:

Protein. Kikiriki maslac po obroku od 2 žlice sadrži 7,02 grama proteina. To se ubraja u preporučenu dnevnu količinu (RDA= Recommended Dietary Allowances); za žene 46 grama i 56 grama za muškarce, što opet varira ovisno o dobi i razini aktivnosti.

Magnezij. S 57 miligrama magnezija, svaka porcija pomaže u postizanju izvora RDA od 400–420 mg za muškarce i 310–320 mg za žene. Magnezij je neophodan za zdravlje, a ima ogromnu ulogu u više od 300 kemijskih procesa u ljudskom organizmu.

Fosfor. Svaka porcija sadrži 107 mg fosfora, što je oko 15,3 posto RDA od 700 mg za odrasle. Fosfor pomaže tijelu da izgradi zdrave stanice i kosti te pomaže stanicama da proizvode energiju.

Cink. Porcija maslaca od kikirikija sadrži 0,85 mg cinka. To je 7,7% RDA od 11 mg za muškarce i 10,6 % od 8 mg za žene. Cink je neophodan za imunitet, sintezu proteina i stvaranje DNK.

Niacin. Kikiriki maslac sadrži 4,21 mg niacina po obroku, što je koristan doprinos preporučenom unosu od 14 do 16 mg. Niacin pogoduje probavi i funkciji živaca te pomaže u proizvodnji energije.

Vitamin B-6. S 0,17 grama vitamina B-6 po obroku, ovaj maslac osigurava gotovo 14% RDA za odraslu osobu, što je 1,3 mg. Vitamin B-6 igra ulogu u više od 100 enzimskih reakcija u tijelu i može biti neophodan za zdravlje srca i imunološkog sustava.

Ipak, postoje neki nutritivni nedostaci, ali samo ako osoba pojede više od preporučene količine maslaca od kikirikija, stoga pazite na svoje porcije!

Kikiriki maslac bogat je kalorijama, zasićenim mastima i natrijem

Svaka porcija sadrži 3,05 g zasićenih masti, što je 23,5% od maksimalnog RDA za one koji unose 2000 kalorija dnevno. Ljudi bi trebali težiti manje od 13 grama zasićenih masti dnevno.

Osim toga, maslac od kikirikija sadrži 152 mg natrija, što je 10,1% RDA kod odrasle osobe od 1500 mg.

Malo smo vas gnjavili brojevima i postocima, ali to je samo zato da osvijestite koliko je količina dnevnog unosa zapravo bitna.

Koje zdravstvene prednosti pruža kikiriki maslac?

Ubacivanje maslaca od kikirikija u svoju prehranu, ali i njegovo konzumiranje u umjerenim količinama može pružiti mnoge zdravstvene prednosti.

Gubitak težine

Mnoga su dosadašnja istraživanja pokazala da konzumiranje kikirikija i drugih orašastih plodova ljudima može pomoći u održavanju tjelesne težine ili čak pomoći kod mršavljenja.

Razlog je to što kikiriki općenito potiče osjećaj sitosti i to sve zahvaljujući sadržaju proteina, masti i vlakana. Osim toga, umjerena količina unosa kikirikija smanjuje rizik od prekomjerne tjelesne težine ili pretilosti.

Kikiriki maslac pomaže u jačanju zdravlja srca

Kikiriki maslac sadrži mnoge hranjive tvari koje mogu poboljšati zdravlje srca. To su:

  • mononezasićene masne kiseline
  • polinezasićene masne kiseline
  • niacin
  • magnezij
  • vitamin E

Udio nezasićenih masti u odnosu na zasićene masti u prehrani igra posebno važnu ulogu upravo kod zdravlja srca. Maslac od kikirikija u tom smislu ima sličan omjer kao i maslinovo ulje – koje je također poznato kao odlična opcija kad dođe do zdravlja srca.

Visok unos orašastih plodova može imati veze sa smanjenim rizikom smrtnosti od srčanih bolesti ili drugih uzroka. Istraživanja su pokazala da je maslac od kikirikija posebno isplativa stvar za poboljšanje zdravlja srca, pogotovo kod ljudi koji s time imaju potencijalne probleme. Osim toga, ako konzumirate 46 grama kikirikija ili maslaca od kikirikija dnevno, možete poboljšati i profil lipida u krvi i kontrolirati težinu ako imate dijabetes.

Međutim, opet napominjemo, kako je ovaj maslac visokokaloričan, ključno je da osoba ograniči unos ako se ne želi udebljati. Ako jedete više od preporučene količine, također će se povećati unos masti i natrija, što srcu nikako ne koristi.

Kikiriki maslac ima veliku ulogu u bodybuildingu

Mnogi bodybuilderi i fitness entuzijasti u svoju prehranu uključuju maslac od kikirikija – i to iz raznih razloga.

Iako će se količine kalorija razlikovati ovisno o organizmu, razini aktivnosti i stopi metabolizma, uobičajeni dnevni preporučeni unos kalorija kreće se od oko 1600 do 2400 dnevno za žene i od 1600 do 3000 kalorija dnevno za muškarce. Međutim, aktivni odrasli muškarci trebali bi unositi do 3000 kalorija dnevno, dok aktivne žene trebaju do 2400 kalorija dnevno.

Zahvaljujući visokokaloričnom sadržaju, kikiriki maslac jednostavan je način za povećanje unosa kalorija i nezasićenih masti. Maslac od orašastih plodova također je izvor proteina koji je neophodan za izgradnju i oporavak mišića. Iako maslac od kikirikija nije potpuni protein – što znači da ne sadrži sve esencijalne aminokiseline koje su tijelu potrebne – on se ipak uračunava u dnevni unos proteina.

Mazanje maslaca od kikirikija na kruh od cjelovitih žitarica čini potpuniji proteinski obrok jer kruh sadrži aminokiselinu metionin, koja upravo nedostaje maslacu od kikirikija.

Maslac od kikirikija može pomoći kod razine šećera u krvi

Ovaj je maslac hrana s relativno niskim udjelom ugljikohidrata koja sadrži dobre količine masti i proteina, kao i nešto vlakana.

Ova karakteristika pokazuje da maslac od kikirikija, bez dodanog šećera, nema značajan utjecaj na razinu glukoze u krvi. To znači, kao što smo već rekli, da može biti dobra opcija za one ljude s dijabetesom. Dobar izvori mononezasićenih masti, osim maslaca od kikirikija, može biti i kikiriki ulje.

Smanjuje rizik od bolesti dojke

Konzumiranje maslaca od kikirikija, osobito kod mlađih osoba, može smanjiti rizik od benigne bolesti dojke, što povećava rizik od raka dojke. Neka su istraživanja pokazala kako čak i oni s obiteljskom poviješću raka dojke imaju značajno manji rizik ako su konzumirali prerađevine od kikirikija.

Nutritivna vrijednost maslaca od kikirikija

Jedna se porcija maslaca od kikirikija računa kao dvije velike žlice. Količina od te dvije velike lice sadrži:

  • Kalorije 188
  • Proteini 7,02 g
  • Zasićene masti 3,05 g
  • Mononezasićene masti 6,63 g
  • Polinezasićene masti 3,63 g
  • Ugljikohidrati 7,67 g
  • Vlakna 1,80 g
  • Šećeri 2,08 g
  • Kalcij 17 mg
  • Željezo 0,69 mg
  • Magnezij 57 mg
  • Fosfor 107 mg
  • Kalij 189 mg
  • Natrij 152 mg
  • Cink 0,85 mg
  • Niacin 4,21 mg
  • Vitamin B-6 0,18 mg
  • Vitamin E 1,90 mg

Alergije na kikiriki

Kikiriki i drugi orašasti plodovi uobičajeni su alergeni, a oni koji pate od te alergije trebali bi upravo izbjegavati kikiriki maslac i hranu koja sadrži orašaste plodove. Samo oko 20% ljudi s alergijom će tu alergiju prerasti i prestat će imati reakcije na orašaste plodove.

Koji je maslac od kikirikija najbolji?

Prilikom odabira proizvoda maslaca od kikirikija, potražite onaj koji sadrži samo kikiriki i malo ili nimalo drugih sastojaka. Neki će proizvodi maslaca od kikirikija sadržavati i druge sastojke, kao što su šećer, sol i dodana ulja, a izbjegavajte ih gdje god i kad god je to moguće. Umjesto toga, u maslac od kikirikija pokušajte dodati malo meda.

Normalno je da se čisti maslac od kikirikija razdvaja u kruti i tekući oblik. Pri tome, sadržaj temeljito promiješajte i konzistencija će se vratiti u normalu. Ako ne želite da vam se maslac od kikirikija ne pokvari, stavite ga u hladnjak.

Kako maslac od kikirikija dodati u svoju prehranu?

Lako je puno jesti. Ponekad to može biti prelako – stoga pazite na svoj unos, pogotovo što se tiče maslaca od kikirikija, kako biste izbjegli unos više kalorija nego što vam je potrebno u jednom danu. Zapamtite – 2 su žlice maslaca od kikirikija blizu 200 kalorija.

Kikiriki maslac u svoju preranu možete uključiti na sljedeće načine:

  • Možete si napraviti klasični sendvič od kruha s cjelovitim žitaricama s maslacem od kikirikija i želeom od cijelog voća s niskim sadržajem šećera.
  • Pogače od riže možete namazati maslacem od kikirikija i na vrh staviti kriške banane.
  • Možete si napraviti tajlandski preljev od kikirikija za salate; koristeći sok od limete, rižin ocat, soja umak i med.
  • Ako radite smoothie, dodajte žlicu maslaca od orašastih plodova.
  • Za neki lakši i usputni obrok, u kikiriki od maslaca možete umakati kriške jabuke ili kruške.
  • Kikiriki maslac možete umiješati i u jogurt ili toplu zobenu kašu.

*

Stoga bi na kraju valjalo ponoviti gradivo. Maslac od kikirikija može biti zdrava opcija kada se uzima umjereno i u preporučenim količinama. Bogat je s nekoliko hranjivih tvari, uključujući proteine i magnezij, koji mogu pomoći kod održavanja zdravlja srca, upravljanja šećerom u krvi i tjelesnom težinom.

Međutim, ako konzumirate previše maslaca od kikirikija možete povećati dnevni unos zasićenih masti, natrija i kalorija, što baš i nije dobro.

Oni koji imaju alergiju na kikiriki trebali bi izbjegavati maslac od kikirikija jer bi mogao izazvati potencijalno smrtonosnu reakciju.