Kako imati fokus na nastavi? Top 8 jednostavnih načina

Kako imati fokus na nastavi? Top 8 jednostavnih načina

Svi smo se uvijek ili se još uvijek borimo s fokusom na predavanjima i nastavi, no većina nas za taj problem nikada ne pronađe rješenje. Fokus na nastavi i predavanjima u konačnici je bitna za sam uspjeh na ispitima, a ovdje možete saznati kako taj fokus i poboljšati.

Evo kako imati fokus na nastavi

Doručkujte!

Iako neki kažu da je to klišej, prilično je istinito – doručak je najvažniji obrok u danu. Bilo da se radi o zdjelici zobenih pahuljica, jajima ili tostu s maslacem od kikirikija, pomoći će vam da ostanete usredotočeni i da se osjećate dobro cijeli dan. Također će vam pomoći u pamćenju.

Krećite se!

Kretanje će vam pomoći da probudite svoje tijelo. Ako zaspite ili ne možete zadržati fokus na nastavi, ispričajte se i idite na zahod ili napunite bocu vode.

unsplash.jpg

Bilježite!

Iako je danas tehnologija ušla u naš svakodnevni život i neizostavni je dio naše edukacije, pisanje na papir ili u bilježnicu mnogo je efektnije. Tko piše, dvostruko brže pamti!, znala je reći moja profesorica hrvatskoga jezika. Uz to koristite i različite boje; npr., za najbitnije stvari crvenu.

Sprijateljite se!

Ako poznajete nekoga na predavanju ili ako sjedite do nekoga pod nastavom, sprijateljite se s tom osobom. Na taj ćete način biti opušteniji i moći ćete s tom osobom pričati o gradivu. Naravno, nemojte previše opustiti i pričati pod nastavom ili predavanjem jer na taj način propuštate bitne stvari i ne iskazujete poštovanje prema svom profesoru ili nastavniku.

Ponesite sa sobom neku grickalicu!

Ništa nije gore od praznog želuca tijekom dana u školi. Ako svoje tijelo održite nahranjenim, ono će biti budnije i tako ćete imati fokus na nastavi.

Dobro se naspavajte!

Izbjegavajte ostati budni do kasno u noć (jedino ako vam je to jedino preostalo vrijeme za učenje). Ako ste budni do kasno vaš će organizam sljedećeg dana biti neodmoren i osjećat ćete se kao da ni na što ne možete obratiti pažnju.

unsplash.jpg

Sjedite što bliže naprijed!

Ako sjedite gdje vas profesor može vidjeti, manje je vjerojatno da ćete posustati. Ako ste svjesni toga da vas ne vidi i da možete činiti što želite, onda ćete lakše pasti pod utjecaj dosade i nećete pratiti nastavu.

Pijte kofein!

Na putu u školu ili faks, ponesite kavu za van. Ona će vam pomoći da ostanete budni i dat će vam energiju za učenje i upijanje sadržaja o kojem učite na nastavi ili predavanju.