Njegujte svoj vid: 8 načina kako ga održati zdravim

8 načina kako njegovati svoj vid kada radite od kuće

Otkako je započela pandemija svijet je svoju svakodnevnu funkciju u normalnom okruženju naglo prebacio na rad na tehnologiji, a znamo kako tehnologija narušava vid. Naše dnevne poslovne i školske aktivnosti često počinju u 8 ujutro i traju do podneva. Prema stručnim medicinskim savjetima, mladi ne bi smjeli provesti više od dva sata dnevno na ekranu. No, u novonastaloj situaciji u svijetu za ekranom provodimo više od 12 sati, pa možda i punih 24 sata. To sve dovodi do gubitka sna i do pretilosti, ali i drastično će utjecati na vid.

Foto: Unsplash

Kako njegovati vid kad radite od kuće?

Kako pobrinuti da ne završite u kupnji naočala kad ovaj način života završi? Čitajte u nastavku.

Smanjite upotrebu gdje možete

Morate biti sigurni da ako ne morate da ne trošite slobodno vrijeme za ekranom. Umjesto da se gledate s prijateljima preko video calla, nazovite ih običnim pozivom. Smanjite sate na društvenim mrežama. Ako je potrebno, napravite si raspored vremena i slijedite ga.

Podesite osvjetljenje u radnoj prostoriji

Svjetlo ima ogroman utjecaj na naš vid i može potaknuti njegovo naprezanje i umor. Najbolji savjet je da vam soba uvijek bude malo osvjetljena, čak dok i gledate TV ili tipkate po mobitelu. Ako čitate knjigu, čitajte u blizini nekog jakog svjetla kako ne biste trebali naprezati vid. Pritom pripazite da to svjetlo ne ide direktono prema vašim očima.

Priuštite si povremene pauze

Tijekom online nastave možda dobite pauzu 10 do 15 minuta. Nemojte ju iskoristiti tipkajući po mobitelu ili nekom drugom uređaju. Umjrsto toga prigušite svjetlo oko sebe, zaklopite oči i tako ih odmorite.

Kupite kapi za oči (neke se mogu dobiti bez recepta)

Pokušajte koristiti kapi za oči koje se mogu lako dobiti i bez recepta. Tako ćete spriječiti isušavanje očiju i održat ćete ih zdravima. Ako želite, možete zatražiti savjet svog liječnika i kupiti kapi koje vam on predloži.

Prilagodite daljinu monitora

Nikada nije dobro monitoru biti preblizu. Monitor bi trebao biti od vas udaljen za dužinu vaše ruke i to tako da bude na visini u rzini vaših očiju. To vam pomaže i da uspravno sjedite na stolici. Uz to sve, možete prilagoditi postavke svjetline i kontrast na svom monitoru kako god vama odgovara.

Trepćite češće

Ponekad kad smo previše usredotočeni na to što radimo zaboravimo ili zbog fokusa ne trepćemo. Ali treptanje je vrlo važno za vaše oči jer ih tako vlažite i podmazujete te na prirodan način održavate zdravima.

Foto: Unsplash

Meditacija?

Iako si neki ne mogu zamisliti da meditiraju, bilo iz vjerskih razloga ili zbog toga što u tome ne vidite svrhu, meditacija smanjuje napor i pruža olakšanje vašem mozgu, a time i očima. Osim toga, meditacija pruža i mnoge zdrastvene prednosti, smanjuje stres, bori se protiv tjeskobe i potiče emocionalno zdravlje.

Bavite se kućanskim aktivnostima

Ako imate slobodnog vremena ili vam je dosadno pokušajte učiniti nešto u kući ili oko nje. Pokušajte kuhati, peći, čistiti ili se zabavljati s braćom.

Ako imate bilo koje od sljedećih simptoma:

  • Zamućen vid
  • Suhe, crvene ili oči koje vas svrbe
  • Dvoslika
  • Glavobolja

..nazovite svog liječnika i recite mu kako se osjećate i da vas to muči. U ovo vrijeme pandemije valjalo bi izbjegavati odlazak liječniku, osim ako osjećate da je to prijeko potrebno. Umjesto toga ga možete nazvati i tražiti neku preporuku i savjet. On će vam predložiti neke lijekove ili čak predložiti moguće promjene koje možete uvesti u svoj život.