Meditiranje: 3 koraka kako ga ugurati u pretrpani raspored

Meditiranje: 3 koraka kako ga ugurati u pretrpani raspored

Ovih dana imamo toliko toga za napraviti da je teško dati si potrebno vrijeme za samoću i mir. Naš mozak često traži načine da ostanemo zauzeti i da stimuliramo pa lako možemo zaboraviti da je stvarno važno dati si oduška. Vjerojatno ste čuli što je meditiranje. Ali što je to zapravo i zašto biste ga trebali dodali u svoj (već krcat) raspored?

Foto: Unsplash

Što je meditiranje?

Meditiranje je praksa smirivanja uma kako biste bili bistri i usredotočeni. Ljudi meditiraju kako bi se povezali sa svojim unutarnjim jastvom, postali svjesniji svijeta oko sebe i trenirali svoj mozak da bude pažljiv i usredotočen. To zahtijeva rad jer očistiti um nije lako.

Iako je izazovna, meditiranje ima puno prednosti. Johns Hopkins Health objavio je članak u kojem objašnjava te prednosti, uključujući tjelesne (snaga, fleksibilnost i ravnoteža), mentalne i emocionalne (više energije, bolje raspoloženje, upravljanje stresom).

Mnoge zauzete djevojke složit će se da meditiranje svakako vrijedi dodati u svoj raspored! A ako ste novi u meditiranju, ne brinite. Jednostavno je uključiti je u svoje svakodnevne aktivnosti. Na primjer, mogli biste …

Prigrliti prirodu

Provođenje vremena na otvorenom ispunit će vaša osjetila i osjećaje. Postoji mnogo načina na koje to možete uklopiti u svoj raspored. Umjesto da prihvatite ponudu za prijevoz u školu – izvucite bicikl. A kad vaša najbolja frendica predloži još jedan Netflix party nakon nastave, predložite joj šetnju. Duboko disanje i fokusiranje na prekrasan prizor prirode oko vas usporit će vaše misli.

Na mobitelu uključite ne ometaj

Sve one obavijesti sa Snapchata i Instagrama mogu ozbiljno odvratiti pažnju kada pokušavate stvoriti miran prostor za svoje trenutke meditiranja. Većinu vremena prepustimo se distrakciji i prestanemo raditi sve što smo prvotno radili – čak i ako je bilo zabavno ili opuštajuće. Isključite svoj mobitel na neko vrijeme zatim nađite mirno mjesto u svojoj kući, zatvorite oči i dišite.

Foto: Unsplash

Odmorite mozak prije spavanja

Nakon dugog dana nema boljeg osjećaja od puzanja u krevet i smirivanja misli. Međutim, pretjerano stimulirani mozak često će ostati budan, čak i ako su vam oči zatvorene. Da biste spriječili da vam se tijelo tako muči, odvojite malo vremena da učinite sve što vas opušta: složite si vruću kupku, slušajte smirujuću glazbu ili čak možete samo popiti čašu vrućeg mlijeka. Razmislite o svom danu: identificirajte različita raspoloženja koja ste osjećali, postavite si pitanja ili samo umirite misli na svoj način.