Pandemija i stres: 5 pitanja za bolji osjećaj

Pandemija i stres: 5 bitnih pitanja za bolji osjećaj

Ovi stručni savjeti pomoći će vam da vam pandemija bude manje stresna.

”Zahvaljujući” brzom širenju koronavirusa, svijet je danas u čudnom ozračju. Zaglavili smo u svojim domovima, normalan život gotovo da se zaustavio i svi se suočavaju s promjenama u svom svakodnevnom životu. Možda vam je zbog virusa otkazana matura ili vam se iznenada opet dogodi da se iz studentskog doma morate vratiti. Vaše su omiljene emisije stavljene na čekanje ili je film kojem ste se veselili obustavio snimanje.

Vaš je svakodnevni život preokrenut naopačke i potpuno je normalno osjećati se stresno, tjeskobno ili depresivno. Kako bismo vam pomogli da prebrodite ovo teško razdoblje i kako bismo vam pokazali da niste sami kad su u pitanju vaši nelagodni osjećaji, prenosimo intervju sa Sundeese Borden, licenciranom kliničkom psihoterapeutkinjom iz organizacije Thrive Mental Health Counseling koja odgovara na sva pitanja o tjeskobama oko pandemije i o načinu kojim se na najbolji način s time možemo suočiti.

Je li normalno da nas pandemija stresira i da smo zabrinuti zbog onoga što se događa?

Ako ste se u posljednje vrijeme osjećali pretjerano stresno ili tjeskobno, ne brinite jer je to posve nužno s obzirom na to što se trenutno događa.

Bitno je da se anksioznost i stres zbog pandemije normaliziraju i ne stigmatiziraju, kaže Borden. Nagle i neočekivane promjene koje smo svi morali napraviti u svom životu kako bismo uspješno upravljali pandemijom za sve je nas stresno. Tako biste i trebali biste reagirati na ovu promjenu, zato ne brinite ako ovo neobično razdoblje u vama izaziva emocije koje nikada prije niste osjećali. Niste sami.

Koje stvari možemo učiniti da bismo se iz dana u dan osjećali bolje?

Iako se vaš život možda potpuno preokrenuo u posljednjih nekoliko tjedana, pokušajte održati neku normalu. Ako ste svakodnevno o svom danu raspravljali s cimerima prije odlaska u krevet, nastavite to raditi. Ako ste nakon škole uvijek išli u teretanu, nastavite vježbati bez ikakve promjene u rutini. Ako vratite prvobitnu strukturu u svoj život, stvari će se osjećati normalno i spriječit će vas da zaglavite u svojim mislima. Pokušajte svaku večer stvoriti raspored za sljedeći dan. Uključite budilicu i odredite si točno vrijeme za obavljanje različitih aktivnosti poput čitanja, vježbanja, čak i gledanja televizije. Zbog toga će se dani činiti manje monotonima, posebno vikendima kada nemate nastavu da biste bili zauzeti.

Foto: Shutterstock

Možemo li poduzeti određene mjere za ublažavanje tjeskobe?

Borden sugerira da ako vas preplavi tjeskoba zbog pandemije trebate pokušati ostati fizički prisutni, što uključuje određenu vježbu koja vam pomaže da napravite inventuru svog tijela.

Jednostavno zatvorite oči, polako započnite serijom dubokih umirujućih udaha i vizualizirajte svaki dio tijela od glave do pete, istodobno pomičući dio tijela koji trenutno vizualizirate, kaže. U radu sa svojim klijentima otkrila sam da se anksioznost može učinkovito i prilično brzo smanjiti jačanjem svijesti o povezanosti uma i tijela.

Zvuči teško, ali također je važno pokušati misliti pozitivne misli. Naše misli utječu na naše emocije i naše emocije utječu na naše ponašanje, kaže Borden. Dakle, budući da imamo sposobnost kontroliranja svojih misli, imamo i sposobnost upravljanja osjećajima prema pandemiji i na kraju određujemo kako ćemo se ponašati prema pandemiju.

Ako ne možete prestati brinuti i kad se nađete ispunjeni negativnim mislima, pokušajte čitati ili gledati nešto zanimljivo i umirujuće na TV-u. Zamijenite te misli zabavom ili zapišite svoje brige, a zatim se borite protiv svake od njih. Ako ste nervozni zbog dobivanja virusa, možete napisati: Stalno sam se udaljavao i prao ruke kao što su rekli u stožeru pa poduzimam sve mjere da ne dođem do njega i slične stvari.

Naravno, smijete biti pod stresom, ipak je ovo malo zastrašujuće doba! Malo stresa može vam pomoći da poduzmete potrebne mjere opreza da biste ostali zdravi. Ipak, pokušajte prepoznati kada stres i anksioznost prođu granicu produktivnosti. Tada trebate preispitati svoje misli i postupke.

Povrh svega, Borden naglašava da je važno ograničiti svoju izloženost vijestima i društvenim mrežama. Sjajno je biti informiran i virtualno se družiti, ali važno je ne biti opsesivni prema vijestima i medijima. Čini se da je svaka vijest danas loša vijest, zato učinite sebi uslugu i odložite telefon svaki dan barem na sat ili dva.

Foto: Shutterstock

Kako možemo podići raspoloženje kada zaglavimo kod kuće?

Lako je upasti u kolotečinu kada pod pandemijom iz dana u dan radite isto, ne nosite ništa osim trenirki i tajica i fizički komunicirate samo s roditeljima, no definitivno možete poduzeti neke radnje kako biste podigli svoje raspoloženje.

Borden predlaže kako bi bilo dobro da svaki dan radite barem tri od navedenih stvari u nastavku kako biste podigli svoje raspoloženje:

  • Dovoljno spavajte. Idite na spavanje u redovno vrijeme svake večeri ili drijemajte ako možete.
  • Jedite zdravo. Lako je grickati čips i poslastice kada ste na samo nekoliko metara od smočnice, ali pokušajte jesti zdravo kako biste poboljšali svoje raspoloženje. Borden naglašava važnost konzumiranja vode, voća i povrća, a istodobno i izbjegavanje prekomjerno konzumiranje šećera, masti i ugljikohidrata koji smanjuju stimulaciju raspoloženja.
  • Vježbajte. Srećom, svugdje su trenutno besplatni satovi vježbanja, a mnogo slavnih često prenosi uživo na Instagramu pokazujući vam svoje rutine i aktivnosti.
  • Uključite se u tehnike relaksacije. To znači bilo što, od vježbanja joge, čitanja, meditacije, slušanja motivacijskog i ambicioznog sadržaja ili čak gledanja smiješnog filma.

Postoji li poanta u tome da posjetimo liječnika i razgovaramo o svojim osjećajima tjeskobe ili depresije?

Razine anksioznosti oko pandemije kod svih su različite, kaže Borden, pa je teško reći u kojem bi trenutku netko trebao potražiti stručnu pomoć. Naravno, ako ikada imate misli o samoozljeđivanju, apsolutno biste trebali razgovarati sa stručnjakom za mentalno zdravlje. No, čak i prije nego što dođete do te točke, ako vam se ikada čini da bi vam bilo bolje da samo razgovarate s nekim, to je dovoljan razlog da to i učinite. Mnogi terapeuti sada rade video sesije, tako da se možete liječiti u udobnosti svog doma.