Poriluk na 100 načina: Najbolji recepti za ukusna jela

Poriluk na sto načina: najbolji recepti za ukusna jela
unsplash.jpg

Nema ništa bolje od nježnog mirisa poriluka. Iako nema apsolutno ništa loše običnom bijelom luku, poriluk daje potpuno drugačiji okus i svježinu svemu što kuhate. Može se pripremiti na doslovno bezbroj načina, bilo da ga pržite, pirjate, pečete, pohate ili kuhate.

Ako nikada prije niste kuhali s porilukom, možda je ovo znak da biste trebali pokušati!

Iako se poriluk u trgovinama obično može naći tijekom cijele godine, on je tipično proljetno povrće i tijekom proljetne sezone ga ima u izobilju. Sezona poriluka obično traje od kasne zime do ranog ljeta, stoga to svakako iskoristite.

Što je poriluk?

Naravno, poriluk je rođak luka, češnjaka, ljutike i vlasca. Poriluk na dnu ima bijelu lukovicu, dok na vrhu ima lisnato zelenilo i izgleda kao veća, rustikalnija verzija mladog luka.

Kako kuhati s porilukom?

S obzirom na to da poriluk ima profil okusa sličan luku, ali je samo malo blaži i slađi od luka, možete upotrijebiti bijelu glavicu na isti način na koji biste kuhali i luk, a lisnato povrće možete koristiti kao što biste koristili zeleni luk.

Kako rezati poriluk?

Poriluk može imati zrnate komadiće pijeska između vlaknastih stabljika, pa je najbolje da ga čisto prerežete tako da ga prepolovite po dužini, a zatim lagano operete u vodi bez rastavljanja ako želite da bude cijeli. Ili ga prerežite na pola, narežite i stavite u zdjelu s toplom vodom, a zatim ocijedite.

Kako biste se i vi okušali u kuhanju poriluka, donosimo vam neke zanimljive i prilično jednostavne recepte. Neki od njih mogu biti i zanimljiva studentska jela.

Zeleni tart od graška i poriluka

Sastojci:

  • glatko brašno za posipanje
  • 350 g tijesta, možete koristiti lisnato ili prhko tijesto, u bloku ili već razvaljano
  • pola žličice maslaca
  • 1 veći ili 2 manja poriluka narezati na kolutiće
  • 125 ml vrhnja za šlag
  • 1 veliko jaje
  • 150 g špinata, odmrznutog
  • 200 g graška
  • 4 perle mozzarelle

Metoda:

Zagrijte pećnicu na 180 C s ventilatorom i u pećnicu stavite lim za pečenje da se zagrije. Lagano pospite površinu brašnom, a zatim tijesto razvaljajte u krug. Za oblaganje koristite kalup za torte od 22 cm (3 cm dubine) s odvojivim dnom. Odrežite višak tijesta koji visi s vrha i ohladite dok radite nadjev.

U tavi zagrijte maslac, dodajte poriluk u jednom sloju i pržite barem minutu, zatim dodajte 50 ml vode i poklopite poklopcem. Kuhajte na laganoj vatri 4 minute (provjeravajte da se ne presuši). Umutite vrhnje i jaje pa umiješajte špinat i grašak.

Stavite smjesu graška u podlogu tarta i rasporedite poriluk na vrh (ako ne želite poriluk na vrhu, promiješajte ga kroz smjesu od graška). Perlice mozzarelle prelomite na pola i rasporedite ih po tartu. Stavite tart na lim za pečenje i pecite 30 minuta ili dok se nadjev ne skuha. Prije rezanja ostavite da odstoji 5 minuta.

Paketići od lososa i poriluka

Sastojci:

  • 4 poriluka sitno nasjeckana
  • 25 g maslaca
  • 100 g punomasnog crème fraîche ili krem ​​sira
  • 6 listova filo tijesta
  • 2 fileta lososa bez kože

Metoda:

Zagrijte pećnicu na 180 C s ventilatorom. Stavite poriluk u veliki lonac s 3 žlice vode i par kockica maslaca. Poklopite i kuhajte 10 minuta dok ne omekša. Izvadite iz kalupa, ostavite da se ohladi, a zatim pomiješajte s crème fraîcheom i malo začina.

Da biste složili paketiće, premažite list tijesta otopljenim maslacem, zatim položite još 2 lista na vrh, premazujući maslacem između svakog sloja. U sredinu stavite filet lososa, začinite, a zatim žlicom dodajte pola mješavine poriluka. Presavijte krajeve preko vrha, podignite strane i skupite zajedno da biste ih zatvorili. To ponavljajte.

Obje korpe premažite otopljenim maslacem. Stavite na lagano podmazan lim za pečenje, zatim pecite 20-25 minuta dok ne porumene i postanu hrskave. Ukusno posluženo uz zelenu salatu.

Poriluk premazan maslacem

Sastojci:

  • 1,8 kg narezanog poriluka
  • 50 g maslaca, plus dodatak za posluživanje
  • listići timijana, za ukras

Metoda:

Dan prije nego što ćete poslužiti ovo jelo, poriluk zarežite od vrha do korijena i temeljito operite pod hladnim mlazom vode. Narežite ih na dijagonale na tanke ploške i stavite u plastične vrećice te ohladite do kuhanja.

Za posluživanje stavite veliku tavu na srednje jaku vatru, dodajte maslac i pustite da se otopi na dnu tave. Dodajte poriluk i dosta začina te promiješajte da se prekrije maslacem. Smanjite vatru, poklopite tavu i lagano kuhajte poriluk oko 15 minuta, miješajući napola dok ne omekša. Poslužite s dodatnim maslacem i posutim listićima timijana.

Poriluk tart sa sirom i slaninom

Sastojci:

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 3 poriluka narezana na tanke ploške
  • 375 g pakiranja gotovog lisnatog tijesta
  • pakiranje od 150 g mekog sira s češnjakom i začinskim biljem
  • 4 komadića slanine narezane na komade
  • 100 g ribanog ementalera

Metoda:

Zagrijte pećnicu na 180 C s ventilatorom. Zagrijte ulje u tavi, zatim lagano pržite poriluk dok ne omekša, oko 5 min. Ohladite ga. Odmotajte tijesto na lim za pečenje. Rasporedite meki sir po tijestu do 3 cm od rubova. Preko toga pospite poriluk, slaninu i naribanu ementaler.

Preokrenite rubove tijesta preko nadjeva. Pecite 20 min dok ne porumeni.

Matzo lazanje uz tučenu ricottu, mladi luk i poriluk

Sastojci:

Za umak od rajčice:

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 glavica luka sitno nasjeckana
  • 2 nasjeckane rajčice
  • 1 žlica pirea od rajčice
  • 1 žličica sušenog origana
  • 2 žličice juhe od povrća u prahu

Za nadjev:

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 10 komada mladog luka (cca 150 g), sitno narezanog na kolutiće
  • 125 g poriluka prepoloviti po dužini pa sitno narezati na polukrugove
  • 3 zgnječena češnja češnjaka
  • 125 g baby špinata

Za umak od sira:

  • 1 kg ricotta sira
  • 1 jaje
  • 50 g srednjeg ili zrelog cheddara, naribanog

Za sastav:

  • 9 matzo, može biti malo više ili manje ovisno o vašem jelu
  • 50 g mozzarelle, naribane
  • 50 g srednjeg ili zrelog cheddara, naribanog

Metoda:

Prvo napravite umak od rajčice. Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu na laganoj vatri i pržite luk 10-15 minuta ili dok ne omekša.

Dodajte rajčicu, pire od rajčice, origano i bujon od povrća te pirjajte na laganoj i umjerenoj vatri 20-30 minuta uz povremeno miješanje dok se ne zgusne.

Za to vrijeme pripremite nadjev. U tavi zagrijte maslinovo ulje i pržite mladi luk, poriluk i češnjak 10 minuta, povremeno miješajući dok ne omekšaju, a zatim umiješajte špinat da povene.

Za umak od sira, stavite ricottu i jaje u multipraktik i umutite dok ne postane glatko i svijetlo – ne bi trebalo trajati dulje od minute. Dobro začinite i umiješajte 50 g naribanog sira.

Zagrijte pećnicu 180 C s ventilatorom. Za sastavljanje lazanja, stavite malo hladne vode u veliku, ravnu posudu. Zatim, jedan po jedan list, namočite matzo u vodu – ne dulje od 30 sekundi, jer ne želite da se raspadnu, samo da budu navlaženi i savitljiviji. S prva tri lista obložite dno posude za pećnicu veličine otprilike 20 cm x 30 cm.

Prelijte matzo trećinom umaka od rajčice. Ravnomjerno ga rasporedite, a zatim prelijte trećinom smjese od ricotte. Na vrh stavite polovinu mješavine špinata i poriluka, a zatim drugi sloj listova matzo materijala umočenih u vodu. Ponovite postupak, zatim prelijte ostatkom umaka od rajčice i na kraju prelijte ostatkom umaka od ricotte. Pospite preostalim naribanim sirom, a zatim lagano pokrijte folijom – pokušajte foliju složiti tako kako ne bi ležala na površini lazanja.

Pecite 30 minuta, zatim otkrijte i pecite još 25-30 minuta da vrh lijepo porumeni. Ostavite ga nekoliko minuta da se slegne nakon što ga izvadite iz pećnice i poslužite s hrskavom zelenom salatom.

Pita od kobasica i poriluk pirea

Sastojci:

  • 4 velika krumpira, oguljena i narezana na komade od 3 cm
  • 2 žlice ulja
  • 6 svinjskih kobasica
  • 1 žlica glatkog brašna
  • 450 ml svježeg pilećeg umaka
  • 150 g kelja, nasjeckanog
  • 3 poriluka, sitno narezana
  • pola žlice cjelovitog senfa
  • 2-3 žlice punomasnog mlijeka
  • 50 g dimljenog ili običnog cheddara, naribanog

Metoda:

Kuhajte krumpir 12 minuta ili dok ne omekša. Ocijedite i ostavite da se suši na pari.

Zagrijte 1 žlicu ulja u plitkoj posudi ili dubokoj tavi (20-25 cm). Kobasice izvadite iz kože na velike komade, izravno u tavu, i pržite na srednje jakoj vatri 7-8 minuta ili dok ne porumene. Dodajte brašno i sve zajedno promiješajte, kuhajući 1 min. Ulijte umak i 100-200 ml vode (ovisno koliko volite gust umak), zakuhajte pa dodajte kelj i kuhajte 5 minuta. Maknite s vatre.

U međuvremenu, u zasebnu tavu dodajte preostalu 1 žlicu ulja, zatim poriluk i pržite ga 5-10 minuta dok ne omekša, dodajući malo vode da se skuha. Zagrijte pećnicu na najvišu razinu.

Zgnječite krumpir dok ne postane glatko. Promiješajte poriluk, senf i mlijeko i začinite. Žlicom pomiješajte i zavrtite kašu na vrh smjese kobasica, zatim pospite naribani sir i pecite 3-5 minuta ili dok ne dobije zlatnu boju.

Poriluk sendvič

Sastojci:

  • smjesa za kruh od 500 g
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 200 g dimljene slanine
  • 2 žlice maslaca
  • 3 veća masna poriluka narezana na tanke ploške
  • malo brašna za posipanje
  • 200 g zrelog cheddara, narezanog na kockice
  • 2 jaja, posebno umućena
  • 10 listova kadulje, sitno nasjeckanih
  • 2 žlice ribanog parmezana

Metoda:

Napravite smjesu za kruh prema uputama na pakiranju, koristeći 2 žlice ulja i preporučenu količinu vode. Ostavite u nauljenoj posudi, prekrivenu nauljenom prozirnom folijom, na toplom mjestu da se diže 1 sat.

U međuvremenu, stavite mast u veliku, hladnu tavu. Najprije lagano zagrijte tako da masnoća iscuri iz kolačića prije nego što postanu hrskavi – oko 10 minuta. Izvadite žlicom. U tavu dodajte maslac i poriluk te kuhajte da omekša. Pustite da se ohladi.

Razvaljajte tijesto na lagano pobrašnjenoj površini u pravokutnik veličine oko 20 x 70 cm. Pomiješajte mast, poriluk, cheddar, jedno jaje, kadulju i malo začina. Žlicom stavite nadjev niz duži rub pravokutnika, a zatim premažite rub preostalim jajetom. Presavijte drugu polovicu tijesta preko nadjeva i spojite rubove, ali ne i krajeve, kako biste ih spojili u dugačku kobasicu. Pažljivo oblikujte u obruč na pobrašnjenoj tepsiji. Stisnite otvorene krajeve da završite krug. Sve premažite jajetom, pospite parmezanom i prekrijte čistom kuhinjskom krpom. Ostavite da se diže 15-20 min.

Zagrijte pećnicu na 180 C s ventilatorom. Pecite 30-40 minuta dok ne poprimi zlatnu boju i dok podloga ne zvuči šuplje kada se lupka. Jedite u kriškama.

Kremasta poriluk pita od pesta i tikve

Sastojci:

  • 300 g bundeve, oguljene i nasjeckane
  • 2 žlice uljane repice
  • 2 veća poriluka narezana na ploške
  • 3-4 žlice svježeg pesta
  • 400 g limenke cannellini graha, ispranog
  • 200 ml pilećeg temeljca
  • 2 žlice polumasne crème fraîche
  • ½ x 250 g pakiranje filo tijesta
  • 1 jaje, lagano tučeno
  • 150 g miješanih listova salate, pokapanih s malo ulja (po želji), za posluživanje

Metoda:

Zagrijte pećnicu na 180 C ventilator. Ulijte tikvice s pola ulja i malo začina u lim za pečenje. Pecite 25-30 minuta dok ne omekša.

U međuvremenu zagrijte preostalo ulje u neprianjajućoj tavi i pržite poriluk (s prstohvatom soli) 5 minuta dok ne počne mekšati. Promiješajte pesto, grah i temeljac, zatim pustite da zavrije i kuhajte 5 minuta. Umiješajte crème fraîche i tikvice, a zatim žlicom izlijte u posudu za pečenje 26 x 18 x 5 cm. Izgnječite filo tijesto i rasporedite po vrhu nadjeva. Premažite jajetom i pecite 20 minuta ili dok ne porumene. Poslužite s miješanom salatom sa strane, po želji prelijte s malo maslinovog ulja.

Poriluk s kremastim pečenjem od piletine i graha

Sastojci:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 8 pilećih bataka
  • 3 poriluka narezana na kolutiće
  • 2 velika zgnječena češnja češnjaka
  • 2 x 400 g konzerve cannellini graha, ocijeđeno i isprano
  • 500 ml vrućeg pilećeg temeljca
  • 1i pol do 2 žlice punozrnatog senfa
  • 100 g crème fraîche
  • 1 veliki limun, očišćen od korice
  • hrskavi kruh, za posluživanje

Metoda:

Zagrijte pećnicu na 180 C s ventilatorom. Zagrijte ulje na jakoj vatri u velikoj tavi koja se ne lijepi. Začinite pileće batake i pržite, s kožom prema dolje, 5 minuta dok ne postanu zlatni i hrskavi. Premjestite, s kožom prema gore, u veliki pleh za pečenje. (Ako ovaj udvostručujete recept, pržite u serijama i podijelite na dva pleha.)

Pržite poriluk u tavi 5 minuta ili dok ne omekša. Dodajte češnjak i pržite još 1 min. Umiješajte grah, pa ga žlicom stavljajte u pladanj ili pladnjeve oko piletine. Mahune prelijte temeljcem i začinite po želji. Pecite 20 minuta, zatim izvadite iz pećnice i promiješajte senf i crème fraîche kroz grah. Pecite još 10-15 minuta, ili dok piletina ne bude pečena. Za zamrzavanje ostavite da se potpuno ohladi i prebacite u velike vrećice otporne na smrzavanje.

Po piletini pokapajte malo limuna i poslužite s hrskavim kruhom da popijete sok.

Poriluk sa sirom, tjesteninom i slaninom

Sastojci:

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 300 g poriluka prepoloviti i sitno narezati
  • 8 komadića dimljene slanine narezane na ploške
  • 400 g oblika tjestenine
  • 100 g mekog sira sa začinskim biljem i češnjakom

Metoda:

Zagrijte ulje u velikoj tavi za koju se ne lijepi. Dodajte poriluk i 2 žlice vode i kuhajte oko 10 minuta dok ne omekša. Dodajte slaninu, pojačajte vatru i pržite dok ne porumeni.

U međuvremenu skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Ocijedite i sačuvajte šalicu vode od kuhanja.

U mješavinu poriluka i slanine žlicom stavite sir uz dodavanje malo one vode od kuhanja. Začinite i lagano miješajte na laganoj vatri dok se ne rastopi. Promiješajte kuhanu tjesteninu, ako je potrebno dodajte još malo vode od kuhanja, kako bi umak prekrio tjesteninu.

Poriluk kobasice

Sastojci:

  • 50 g maslaca
  • 2 veća poriluka narezana na ploške
  • 400 g svježih mekanih bijelih finih krušnih mrvica
  • 2 žličice listova timijana
  • 4 velika jaja, odvojena
  • 400 g Caerphilly ili jakog zrelog cheddara, sitno naribanog
  • 1 puna žlica Dijon senfa ili 2 žličice engleske senfa
  • 50 g glatkog brašna za posipanje
  • 100 ml biljnog ulja za prženje

Metoda:

U tavi na srednje jakoj vatri otopite maslac dok se ne zapjeni pa pržite poriluk s prstohvatom soli 5-10 minuta dok ne omekša. Ostaviti da se malo ohladi.

U zdjelu stavite 200 g mekih krušnih mrvica, majčinu dušicu, žumanjke, sir, senf i malo mljevenog papra te izmiješajte. Umiješajte preprženi poriluk, i ostatak maslaca u tavi. Posolite i rukama dobro promiješajte.

Smjesu oblikujte u 12 kobasica (po želji podijelite i izvažite radi točnosti). Možda će vam pomoći vlažne ruke, često ih čistite da vam se ne lijepi. Prebacite u tepsiju obloženu papirom za pečenje i zamrznite 10 minuta dok se ne stegne ili ohladite 30 minuta u hladnjaku.

Dok se kobasice stisnu, u plitkoj zdjeli umutite bjelanjak s prstohvatom soli u laganu pjenu. Na posebne tanjure stavite brašno i malo preostalih krušnih mrvica.

Ohlađene i čvrste kobasice pobrašnite u brašnu, zatim umočite u bjelanjak i uvaljajte u prezle. Po potrebi tanjur dopunite prezlama. Ohladite najmanje 1 sat ili do 24 sata prije prženja.

Zagrijte pećnicu na 160 C s ventilatorom. Zagrijte ulje u neprianjajućoj tavi na srednje jakoj vatri. Pržite kobasice u serijama, lagano ih okrećući svake minute i to radite 4-6 minuta, dok posvuda ne postanu zlatne i hrskave. Ako je potrebno dodajte još malo ulja između serija. Prebacite u tepsiju, i pecite 10 min. Ako kobasice želite zamrznuti, nakon što poprime zlatnosmeđu boju prebacite ih na pladanj i ostavite da se ohlade nekoliko minuta, zatim ih otvorite i zamrznite (nepokrivene) dok ne postanu čvrste i premjestite u posude otporne na zamrzavanje. Tako mogu izdržati i do tri mjeseca. Zamrznute kuhajte u pećnici 25 minuta dok ne postanu vruće.

Poriluk peciva sa sirom i krumpirom

Sastojci:

  • 2 manja krumpira (oko 300 g), izrezana na kockice od oko 1 cm
  • komadić maslaca
  • 2 manja poriluka, uklonjeni tvrdi vanjski listovi, prepolovljeni po dužini i sitno narezani
  • 3 grančice majčine dušice, listovi nasjeckani
  • 1 žlica Dijon senfa
  • 2 žlice vrhnja
  • brašno za posipanje
  • 500 g prhkog tijesta u bloku
  • 140 g Welsh Caerphilly sira, jakog cheddara ili neka vegetarijanska alternativa, narezano
  • 1 jaje, tučeno

Metoda:

Kuhajte krumpir u kipućoj, slanoj vodi 5-8 minuta dok ne omekša, ali još uvijek ima svoj oblik. U međuvremenu otopite maslac u velikom loncu. Dodajte poriluk i majčinu dušicu i pirjajte 10-12 minuta. Ocijedite krumpir i dodajte poriluku sa senfom i dosta začina. Umiješajte kremu i ostavite da se malo ohladi.

Zagrijte pećnicu na 160 C s ventilatorom. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto. Koristite bočni tanjur ili zdjelu kao predložak za izrezivanje krugova 6 x 15 cm. Pomiješajte sir sa smjesom od poriluka i posložite hrpu smjese na sredinu svakog kruga tijesta. Premažite rubove s malo jajeta, zatim spojite rubove i skupite prstima da se zatvore.

Stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje, premažite preostalim jajetom i pecite 40-45 minuta dok ne porumeni. Poslužite toplo ili ostavite da se ohladi.