Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Moda

Pozitivne i negativne strane keratinskog tretmana za kosu – i sve ostalo što o tome trebate znati

Iako su salonski tretmani zaglađivanja kose vrlo popularni, baš ne sjaje u tako pozitivnom svjetlu.

Što je zapravo keratin?

Keratin je protein koji pomaže u jačanju kose kako bi se spriječilo lomljenje, oštećenje od topline i kovrčanje – od vitalne je važnosti za održavanje jake i zdrave kose. No, keratinski tretmani, salonski tretmani koji obećavaju svilenkasto ravnu kosu, odavno za sobom nose velike probleme za zdravlje kose.

Keratin je strukturni protein koji se nalazi u našoj kosi, koži i noktima. Također se često nalazi u proizvodima za oblikovanje kose kako bi ju i ojačao – ali pojam liječenja keratinom zapravo nosi pogrešno značenje. Keratinski tretmani polutrajni su postupak ravnanja kose koji zaglađuje i daje sjaj kovrčavoj kosi. No, učinak tog tretmana ne ovisi o upotrebi keratina, niti je on većinski zaslužan za rezultate.

Da bi kosa bila glađa i ravna, otopina koja sadrži derivat formaldehida ili glioksilnu kiselinu ide kroz kosu da bi se vezivo kose slomilo i ponovno zapečatilo u ravnijem položaju. Zatim se otopina suši fenom i zatvara peglom za ravnanje kose, a rezultati mogu trajati od tri do šest mjeseci.

Tretmani dobro djeluju na većini tipova kose i preporučuje ih se onima koji redovito žele sušiti ili ravnati kosu, smanjiti kovrčanje ili pojačati sjaj.

Tretman keratinom za one s prirodnim kovrčama

Keratinski tretman, posebno za kovrčavu kosu, potpuno će izgladiti kovrče i kosi dodati više sjaja. Naime, kovrčava kosa svjetlost reflektira lakše od ravne, pa ćete primijetiti više sjaja nakon keratinskog tretmana.

Dodatna je prednost ta što će svježe obojenu kosu održati živahnom i jakom. Prije nego što odete na tretman, preporučujemo razgovor sa svojom frizerkom ili frizerom.

Je li keratinski tretman isti kao i japanski?

Iako je sličan drugim tretmanima za ravnanje kose, tretman s keratinom i dalje se značajno razlikuje od ostalih. Kao što smo već rekli, keratin je izvrstan za one koji imaju kovrčavu kosu i žele dugotrajnu ravnu i glatku kosu. Kemikalije u tretmanu s keratinom ipak su malo manje štetne od onih drugih tretmana za ravnanje, poput tretmana relaxerom koji je za kosu vrlo štetan.

Japanski tretmani za kosu i tradicionalni relaxeri trajno prekidaju veze vaših vlasi koristeći amonijev tioglikolat i natrijev hidroksid – čineći ih daleko učinkovitijima na kovrčavoj kosi, a ujedno i štetnijima. Faza izrastanja također će biti intenzivnija nego kod keratinskog tretmana, jer će se linija razgraničiti kada vaša prirodna tekstura ponovno naraste.

Opasnost formaldehida?

Dio keratinskih tretmana vrti se oko jednog od sastojaka koji se nalaze u većini onih tradicionalnih salonskih formula – formaldehida. Definira se kao bezbojni plin jakog mirisa koji se obično koristi za izradu građevinskog materijala, proizvoda za kućanstvo poput ljepila i vlakana. U keratinskim tretmanima odgovoran je za zatvaranje kose u novi, ravni i glatki položaj i tako ga drži mjesecima.

Ali ti tretmani zapravo ne sadrže formaldehid jer to je poznati karcinogen. Umjesto toga sadrže sastojke poput metilen glikola, formalina, metanala i metandiola koji oslobađaju kancerogeni spoj pomiješan vodom. Dakle, iako formula tehnički može biti bez formaldehida, sadrži niz drugih štetnih sastojaka. To predstavlja potencijalni rizik ne samo za vas, već i za salonske tehničare koji iznova izvode tretmane u zatvorenim prostorima. Stoga, takozvani keratinski tretmani s vremenom mogu naštetiti vašoj kosi.

Koliko traju tretmani keratinom?

Glavno pravilo nakon tretmana keratinom je držanje kose podalje od vode i repova – najmanje tri dana. Onda kada perete kosu, ključ za što duže održavanje tretmana korištenje je šampona bez sulfata.

Oni s prirodnim kovrčama također kosu ne bi smjeli prati barem tri dana. Preporučuje se upotreba proizvoda za kosu bez natrijevog klorida. Tretman može kosu držati ravnom čak i do šest mjeseci.

Ipak, postoji mnogo učinkovitih načina zaglađivanja kose nakon kojih je najvažnije štiti i održavati kosu ispravnim proizvoda i tehnikama – tako da tretman s keratinom nekima možda čak neće biti prava opcija. Ovisno o teksturi kose, učinkovitost se tretmana razlikuje od osobe do osobe.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

NE PROPUSTITE I OVO!

Posao

Javni nastup je jedan od naših najvećih strahova i to je ono što nam uvijek zadaje najveću glavobolju te od čega imamo želučanu nervozu....

Škola

Još početkom ove godine Hrvatski zavod za zapošljavanje izdao je Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja za 2021. godinu. Objavljene Preporuke područne...

Obitelj

Naučite kako na jednostavan način u samo par koraka, bez posebe vještine, napraviti idealne čestitke za krizmu. Sakrament svete Potvrde, odnosno krizma, bitan je...

Moda

Ovisnik o shoppingu je netko tko kompulzivno kupuje i osjeća da nad time nema kontrolu. Postoje čak i različite vrste šopingholičara! Primjerice, kompulzivni je...

Copyright 2021 © Filip Media d.o.o. Sva prava pridržana.