Stresne akne – kako ih prepoznati i kako ih se riješiti

Stresne akne – kako ih prepoznati i kako ih se riješiti

Svatko se od nas nalazi u okviru vlastitih problema što nam svakodnevno stvara stres. No, što se dešava nakon pojave stresa? Iako stres za sobom nosi mnogo negativnih i fizičkih i psihičkih stvari, najmanje volimo ono što je vidljivo na našem licu, a čega se ne možemo riješiti nimalo lako – stresne akne!

Ponekad se probudimo sa sitnim prištićem koji svakih pola sata sve više i više bubri, a tada počnemo razmišljati. Često prištiće pripisujemo hrani koju smo pojeli dan prije, no vrlo često zaboravimo da je stres možda čak i češći indikator. Takav se prištić zove kortizol.

Što je kortizol?

Kao što kažu mnogi stručnjaci, kortizol je jedan hormon koji se oslobađa onda kad osjeti da je naš organizam pod stresom. No, što još moramo znati o kortizolu? Kortizol izaziva veće lučenje masti i ulja na koži, začepljuje pore i dovodi do povećanog nakupljanja bakterija i tako se stvore stresne akne. Dakle, stres povećava razinu kortizola i tako se postavlja u stanje borbe, a s obzirom na to da uljne žlijezde u našoj koži imaju receptore za ovaj hormon, potaknut će se povećano lučenje sebuma.

Te stresne akne posljedica su mnogih naših postupaka i utjecaja naše okoline kao, ali i hormonalnim okidačima. Trenje odjeće, nošenje zaštitne maske, korištenje pregrubih proizvoda za njegu kože, konzumiranje hrane koja potiče stvaranje akni, sve to ima veze s pojavom alergijske reakcije na našem tijelu.

No, ali kako razlikovati stresne akne od drugih akni?

Ako niste podložni tome da vam se prištići često javljaju na licu, a zatim se odjednom pojavi cijelo krdo njih i to nakon nekog stresnog događaja – vrlo vjerojatno se radi o stresnim aknama.

Prištići koji se javljaju u vrijeme menstruacije obično nisu povezani sa stresom, iako i tada osjećamo povećanu razinu stresa. To su samo hormoni te tada iskaču samo hormonalni prištići. Stresne akne obično će se pojaviti na najmasnijim dijelovima lica (čelo, nos, brada) te bi ta vaša T-zona mogla izgledati masnije. Također, mnogi stručnjaci kažu da ako vam se nakupina prištića pojavi odjednom – možete biti sigurni da je indikator stres.

Kako se boriti protiv stresnih akni?

Koji puta izgubimo kontrolu nad samima sobom i čini se kao da ta faza nema kraja. Izgubilo volju, izgubimo interes, ništa nam se ne da, iscrpljeni smo. No, ono što je u takvoj fazi najbitnije jest dovoljno sna što je iz mnogo razloga presudno za naše zdravlje.

Nakon dovoljno sna, što je u ovom slučaju prioritet, dolazi briga za same sebe. Jutarnje trčanje, jutarnja joga, bilo što u čemu uistinu uživate i što vas čini da se osjećate sretnijima, ispunjenima i zadovoljnima sa samim sobom. Briga za sebe je daleko važnija stvar od samo izbjegavanja pojave prištića. Briga o sebi je nešto što nam može promijeniti život – i to na bolje.

Prema Journalu, tri najvažnija sastojka koja vam pomažu u borbi protiv stresnih akni su salicilna kiselina, benzoil peroksid i retinol. Svaki sastojak djeluje na različite načine u borbi protiv akni. Salicilna kiselina može začepiti pore, benzoil peroksid djeluje protuupalno i antibakterijski, a retinol povećava brzinu izmjene stanica kože. To ne znači da biste trebali koristiti sve tri odjednom. Umjesto toga, stručnjaci preporučuju dugoročno korištenje retinola. Salicilnu kiselinu ili benzoil peroksid trebali bismo čuvati u svom kozmetičkom ormariću za tretiranje akni po potrebi.

No, uzmite u obzir i naljepnice za kožu koje sadrže određene sastojke poput same salicilne kiseline i ulja čajevca. To su aktivni sastojci koji ulaze dublje u kožu te na taj način imaju bolje djelovanje.

Ipak, ako vam ništa od ovoga ne pomaže ili ako želite informacije stručnjaka iz prve ruke, najbolje je da se obratite svom liječniku.