Zdravi obiteljski odnos i 7 načina kako ga održati

Zdravi obiteljski odnos: 7 načina kako ga održati

Zdravi obiteljski odnos karakterizira prisutna ljubav i toplina – i to ništa ne može zamijeniti. Njegujuće i brižno okružje koje pomaže u izrastanju i razvijanju u sretne, uravnotežene i uspješne osobe je nešto što bi svaki roditelj trebao osigurati svome djetetu. Komunikacija, vrijeme, uvažavanje, timski rad i poštovanje u postupanju jedni s drugima – neke su od bitnih stvari u izgradnji jake i podržavajuće obiteljske jedinice.

Zašto su zdravi obiteljski odnosi tako važni?

Važnost dobrog obiteljskog odnosa nema premca. Biti dijelom tople i brižne obitelji samo je po sebi sjajan osjećaj. Stvaranje čvršćih i dubljih obiteljskih odnosa neophodno je iz sljedećih razloga:

  • pomaže djeci da se osjećaju voljeno i sigurno što je neophodno za njihov emocionalni i intelektualni razvoj,
  • doprinosi rješavanju određenih ponašanja djece i psiholoških problema povezanih s njihovim učenjem, prehranom i spavanjem,
  • pomaže u savladavanju i rješavanju svih mogućih obiteljskih problema i sukoba,
  • uči članove obitelji da poštuju međusobne razlike u mišljenjima, istovremeno potičući individualno razmišljanje i samopoštovanje,
  • roditelji postaju prikladan uzor svojoj djeci i postavljaju temelje snažnog sustava vrijednosti,
  • brižna obiteljska struktura može kod djece pojačati osjećaj odgovornosti poučavajući ih vrijednostima ispunjavanja njihovih dužnosti i obveza,
  • zdravi obiteljski odnosi mogu pomoći u jačanju emocionalne intimnosti, što zauzvrat može potaknuti osjećaj empatije i suosjećanja kod djece,
  • djeca će se u budućnosti ljepše osjećati u vlastitom tijelu

Karakteristike čvrstih obiteljskih odnosa

Nedostatak jedinstva ili povezanosti može slomiti svaku obitelj. Čvrsta obitelj može izdržati sve probleme, a neke od karakteristika takve obitelji su sljedeće.

Komunikacija

Dobra komunikacija presudna je za svaku zdravu vezu jer olakšava rješavanje sukoba i izgradnju čvrstih veza. Obitelji se trebaju upuštati u komunikaciju iskreno i otvoreno. Trebali bi slušati jedni druge s ciljem razumijevanja, što može pomoći u razvijanju empatije.

Foto: Shutterstock

Zajedništvo

Obitelji koje dijele slična uvjerenja i vrijednosti razvijaju čvrstu vezu jer pomažu u stvaranju osjećaja bliskosti i pripadnosti. Također može pomoći u uspostavljanju pouzdanog sustava podrške u kojem su članovi obitelji uistinu odani jedni drugima.

Dijeljenje aktivnosti

Uže obitelji redovito dijele životna iskustva koja pomažu u njihovu međusobnome zbližavanju. Može vam olakšati zajedničko provođenje vremena, zajedničko bavljenje aktivnostima u kojima naprosto uživate; poput igranja igara, čitanja, sporta i kampiranja.

Predanost

Čvrste obitelji drže se onoga da je obitelj uvijek na prvom mjestu. Nikakva iskušenja ili poteškoće ne mogu poljuljati nepokolebljivu vjeru koju imaju jedno u drugo. Ta stalna međusobna predanost pomaže im da prebole i loša i najgora vremena. Teška vremena motiviraju ih da se okupe kako bi pronašli rješenja i ispravili probleme.

Podrška

U zdravim su obiteljima članovi tu jedni za druge. Odbijaju odustati jedni od drugih kad situacije postanu neugodne. Bez obzira na sve, oni ostaju zajedno i podržavaju svakog člana obitelji pružajući sigurnost koja može pomoći u prevladavanju nepovoljnih uvjeta.

Foto: Shutterstock

Prihvaćanje

U čvrstim obiteljima članovi poštuju međusobne jedinstvenosti i razlike te prihvaćaju mane. Izbjegavaju donošenje presuda ili negativnih primjedbi. Takav stav može nadahnuti članove obitelji da se ponašaju pozitivno, ulijevajući jedni drugima samopouzdanje i samopoštovanje.

Granice

Članovi čvrstih obitelji stvaraju zdrave granice i suzdržavaju se od međusobnog zadiranja u osobni prostor. Poštuju granice koje mogu pomoći svakom pojedincu da uživa u nekoj svojoj sigurnosti.

Zdravi i čvrsti obiteljski odnosi tako moraju biti sastavljeni od razumijevanja i uvažavanja, poštovanja i podrške. U dobar obiteljski odnos treba ulagati, članovi ne smiju gledati samo na svoje želje već uzeti u obzir i želje drugih članova kako bi se timski donio zaključak. Zdrava obitelj produktivan je odnos koji je presudan za ljudsko preživljavanje i uspjeh u budućnosti.