Što je žuti iscjedak prije menstruacije? 9 mogućih uzroka

Žuti iscjedak prije menstruacije i što ga uzrokuje?
pixabay.jpg

Iscjedak je mješavina sluzi i vaginalnog sekreta koji se oslobađa kroz rodnicu. Normalno je da žene imaju iscjedak tijekom cijelog menstrualnog ciklusa. Razine estrogena utječu na pražnjenje, tako da se vrsta pražnjenja može mijenjati tijekom vašeg ciklusa. Žuti iscjedak prije menstruacije može biti normalan, ali i ukazivati na pojavu infekcije.

Viša razina estrogena u sredini vašeg ciklusa može dovesti do gušćeg iscjetka, dok je iscjedak na početku i na kraju ciklusa obično tanji. Neki lijekovi, kao što su lijekovi za neplodnost i neke vrste kontracepcije, također mogu povećati razinu estrogena i dovesti do većeg iscjedka.

Iscjedak također može dati tragove za vaše zdravlje. Neki iscjedak je normalan. No, može signalizirati i neki određeni zdravstveni problem, ovisno o boji ili konzistenciji iscjetka i drugim simptomima. Većina normalnih iscjedaka je bijel ili bistar, bez mirisa. Blijedožuti iscjedak prije menstruacije može biti normalan, ali također može biti znak infekcije. Ako želite saznati više o žutom iscjedku, čitajte dalje.

Uzroci žutog iscjedka

Ovakav iscjedak može imati različitu konzistenciju ili miris, ovisno o tome u kojem se dijelu menstrualnog ciklusa nalazite i je li iscjedak znak infekcije.

1. Žuti iscjedak signalizira približavanje menstruacije

Glavne karakteristike: vodenasti ili blijedožuti iscjedak

Vodenasti žuti iscjedak najčešći je neposredno prije menstruacije. To je zato što vaša vagina proizvodi više sluzi. Žućkasta nijansa može proizaći iz miješanja malih količina menstrualne krvi s normalnim bijelim iscjetkom.

Vrlo blijed, žuti iscjedak također je čest i obično normalan, osobito neposredno prije menstruacije. Razlog za zabrinutost je samo ako je iscjedak i nenormalne teksture ili lošeg mirisa.

2. Kratak menstrualni ciklus

Glavne karakteristike: smećkasto-žuti iscjedak

Smeđe-žuti iscjedak najčešći je odmah nakon menstruacije. Boja dolazi od menstrualne krvi. Ako imate kratak ciklus, možete primijetiti i smećkasto-žuti iscjedak prije menstruacije.

Žene u menopauzi također mogu primijetiti smeđe-žuti iscjedak kao rezultat hormonalnih promjena.

3. Žuti iscjedak može signalizirati i pojavu infekcije

Glavne karakteristike: neugodan miris, žuti iscjedak

Iscjedak je obično bez mirisa ili ima vrlo slab miris. Neugodan miris, koji često ima miris ribe, znak je infekcije, a mogao bi pomoći lijek kao Canesten.

4. Trihomonijaza

Glavne karakteristike: pjenasti, žuti ili zelenkasti iscjedak; može imati riblji miris

Pjenasti, žuti iscjedak može biti znak trihomonijaze, vrste spolno prenosive infekcije (STI). Vjerojatnije je da ćete prije imati simptome trihomonijaza nego od neke druge spolne bolesti.

Iscjedak iz trihomonijaze je zelenkast ili žućkast, ima neugodan miris ribue. Genitalni svrbež i bol tijekom mokrenja ili spolnog odnosa također su jedni od simptoma trihomonijaze.

5. Žuti iscjedak može ukazivati na gonoreju ili klamidiju

Glavne karakteristike: žuti iscjedak nalik gnoju

Gonoreja i klamidija spolno su prenosive infekcije koje su često asimptomatske, ali mogu uzrokovati iscjedak. Iscjedak od gonoreje ili klamidije bit će žut i sličan gnoju.

6. Upalna bolest zdjelice

Glavne karakteristike: žuti ili zeleni iscjedak s jakim mirisom

Upalna bolest zdjelice (PID) infekcija je koja se obično javlja kada se netretirana gonoreja ili klamidija šire reproduktivnim sustavom. Ako se ne liječi, može uzrokovati oštećenje vaše maternice, jajovoda i jajnika.

Iscjedak upalne bolesti zdjelice je žut ili zelen, i jakog je mirisa. Ostali simptomi uključuju:

 • tupu bol u trbuhu
 • neredovite mjesečnice
 • visoku temperaturu
 • mučninu
 • bol tijekom seksa

7. Žuti iscjedak može ukazivati na bakterijsku vaginozu

Glavne karakteristike: žućkasti ili sivkasto bijeli iscjedak s mirisom ribe

Bakterijska vaginoza infekcija je koja se javlja kada se promijeni prirodna ravnoteža bakterija u vašoj vagini. Uzrok je nepoznat, ali je povezan sa:

 • pušenjem
 • korištenjem higijenskih proizvoda za čišćenje vagine
 • imati više seksualnih partnera

Iscjedak iz bakterijske vaginoze imat će miris ribe i može biti sivkasto-bijele ili žućkasto-bijele boje.

8. Cervicitis

Glavne karakteristike: žućkasti, gnojni iscjedak s neugodnim mirisom; iscjedak također može biti zelene ili smeđe boje

Cervicitis je upala cerviksa. Uzrokuju ga spolno prenosive infekcije, prekomjerni rast bakterija ili alergija (kao što je lateks). Često je asimptomatska, ali može uzrokovati velike količine žućkastog, gnojnog iscjetka s užasnim mirisom. Iscjedak također može biti zelene ili smeđe boje.

Ostali simptomi uključuju:

9. Žuti iscjedak može se pojaviti s promjenom prehrane

U nekim slučajevima vaš iscjedak može promijeniti boju ako probate novi vitamin ili hranu. Međutim, vjerojatnije je da je ovakav iscjedak znak infekcije.

Kada potražiti pomoć?

Žuti iscjedak često je znak infekcije. Ako imate takav iscjedak prije menstruacije, trebali biste posjetiti liječnika, osobito ako:

 • iscjedak ima jak miris
 • iscjedak je zdepast ili pjenast
 • imate svrbež genitalija ili bolove tijekom mokrenja

To su također znakovi infekcije.

Vaš će liječnik početi uzimanjem vaše zdravstvene anamneze. Mogli bi vas pitati:

 • kada je počelo pražnjenje
 • kakav je iscjedak
 • koje druge simptome imate
 • svoju seksualnu povijest
 • koristite li neke proizvode za čišćenje vagine

Tada bi mogli uzeti uzorak iscjetka kako bi vidjeli imate li bakterijsku vaginozu ili trihomonijazu. Uzorak iscjedka također će biti poslan u laboratorij radi provjere gonoreje, klamidije i PID-a.

Iscjedak je normalan dio ženskog menstrualnog ciklusa, ali žuti iscjedak može biti znak infekcije. Ako vam iscjedak ima loš miris, gust je ili pjenast ili imate druge genitalne simptome, trebali biste posjetiti svog liječnika i od njega tražiti savjet.

Uzroci žutog iscjetka mogu se liječiti, ali njihovo rano otkrivanje i liječenje pomoći će vam da izbjegnete ozbiljnije simptome ili komplikacije.