Koje je najskuplje drago kamenje na svijetu? (Top 6)

Najskuplje drago kamenje

Najskuplje drago kamenje na svijetu često izaziva divljenje svojom nevjerojatnom vrijednošću i ljepotom, a ovi dragulji ostavljaju bez daha kolekcionare i ljubitelje širom svijeta. Iako postoji obilje dragih i poludragih kamenja u svijetu, neko drago kamenje ističe se svojom nevjerojatnom vrijednošću.

Najskuplje drago kamenje na svijetu

U ovom članku istražit ćemo najskuplje drago kamenje na svijetu, otkrivajući tajanstvene priče i čudesne karakteristike ovih dragulja koji su osvajali srca i umove ljudi kroz stoljeća. Bez obzira jeste li zaljubljenik u dragulje ili samo znatiželjni putnik u svijet luksuza, ovo istraživanje najskupljeg dragog kamenja sigurno će vas inspirirati i ostaviti vas zapanjenima njihovim nevjerojatnim sjajem i vrijednošću.

1. Crveni dijamant

crveni dijamant
Najskuplji dragulji često su i najrjeđi, a crveni dijamant najrjeđi je od svih.

Crveni dijamanti su najrjeđi i najskuplji dijamanti na svijetu. Njihova intenzivna crvena boja čini ih iznimno traženima među kolekcionarima i bogatima.

Crveni dijamanti, poznati i kao “rubini među dijamantima,” predstavljaju apsolutni vrhunac luksuza i rijetkosti u svijetu dragulja. Procjenjuje se da manje od 0,1% svih dijamanata na svijetu ima crvenu boju, što znači da su crveni dijamanti znatno rjeđi od ostalih dijamanata.

Njihova izvanredna cijena i fascinacija koju izazivaju među kolekcionarima često ih čine najtraženijim dragim kamenjem na svijetu. Ono što čini crvene dijamante tako posebnima je njihova rijetka i intenzivna crvena boja koja se može kretati od svijetlo ružičaste do duboko crvene nijanse. Ta boja potječe od prisutnosti elementa bora tijekom formiranja dijamanta, a većina crvenih dijamanata dolazi iz rudnika u Australiji i Južnoj Africi.

Zanimljiva priča o crvenim dijamantima povezana je s jednim od najpoznatijih crvenih dijamanata na svijetu, poznatim kao “Moussaieff crveni.”

“Moussaieff crveni” težak je 5,11 karata i smatra se jednim od najsvjetlijih i najživopisnijih crvenih dijamanata ikada otkrivenih. Ovaj dragulj prvotno je otkriven u rudniku u Brazilu i bio je težak gotovo 14 karata prije nego što je izbrušen kako bi postao poznati crveni dijamant. Zbog svoje intenzivne boje i sjaja, “Moussaieff crveni” smatra se jednim od najboljih crvenih dijamanata na svijetu.

Ovaj dragulj dobio je ime po svojem vlasniku, britanskom draguljaru Shlomu Moussaieffu. Interesantno je da je Moussaieff tijekom svoje karijere odbio brojne ponude za prodaju ovog dragulja, unatoč ponuđenim golemim svotama novca.

“Moussaieff crveni” je često izložen na različitim izložbama dragulja diljem svijeta i privlači pažnju kolekcionara i ljubitelja dragog kamenja svojom rijetkom i intenzivnom crvenom bojom.

2. Ružičasti dijamant

ružičasti dijamant
Neopisiva elegancija koja ostavlja bez daha potpis je ružičastog dijamanta, dragulja s emocijom.

Ružičasti dijamant, često opisivan kao “dragulj s emocijom,” je skupocjeni dragi kamen čija nježna roza boja oduzima dah i budi strast prema dragom kamenju među zaljubljenicima u luksuz. Oni predstavljaju iznimno rijedak oblik dijamanata i često su sinonim za eleganciju i ekskluzivnost.

Boja ružičastih dijamanata može varirati od svijetlo roza do intenzivnih nijansi, a nijanse ružičaste često potječu od prisutnosti elementa bora tijekom procesa kristalizacije.

Nalazišta ružičastih dijamanata su ograničena, s najpoznatijim rudnicima u Australiji i Africi.

Jedna od najfascinantnijih priča o ružičastom dijamantu vezana je uz čuveni “Pink Star”, koji je postao poznat kao najveći ružičasti dijamant ikada prodan na aukciji.

Ovaj prekrasan ružičasti dijamant težine gotovo 60 karata otkriven je u rudniku u Africi i kasnije je izbrušen kako bi postao iznimno rijedak ovalni ružičasti dijamant. Nakon godina brušenja i oblikovanja, “Pink Star” postao je vrhunski primjerak ružičastog dijamanta.

Priča o njemu postala je posebno zanimljiva kada je ovaj dragulj 2013. godine ponuđen na aukciji u Švicarskoj. Iznos koji je postignut na aukciji bio je nevjerojatnih 71,2 milijuna dolara, čime je postao najskuplji dijamant ikad prodan na aukciji. Međutim, nakon što kupac nije platio ovu astronomsku cijenu, dijamant je ponovno postavljen na prodaju.

Godine 2017. “Pink Star” ponovno je ponuđen na aukciji i ovaj put je prodan za nevjerojatnih 71 milijun dolara, čime je potvrdio svoj status najskupljeg ružičastog dijamanta na svijetu.

3. Plavi dijamant

Krupni plan dijamanta Hope, poznatog tamnoplavog dijamanta. Izvor: 350z33, Wikimedia Commons

Plavi dijamant je dragulj nevjerojatne plave boje koja ga čini jednim od najcjenjenijih i najskupljih dragih kamenja na svijetu.

Boja plavog dijamanta varira od svijetloplave do intenzivne, duboko plave nijanse, a smatra se vrhunskim primjerkom dijamanata zbog svoje rijetkosti i nevjerojatne ljepote.

Plavi dijamanti obično sadrže tragove elementa bora, koji je odgovoran za njihovu plavu boju, a najpoznatija nalazišta ovih dragulja nalaze se u rudnicima u Južnoj Africi, Indiji i Australiji.

Dijamant Hope poznat i kao “Plavi dijamant iz Hopea”, ističe se kao jedan od najprepoznatljivijih i najpoznatijih dijamanata na svijetu. Njegova iznimna veličina (težak je oko 45,52 karata) i intenzivna plava boja čine ga draguljem nevjerojatne ljepote. No, osim svoje fizičke privlačnosti, “Hope Diamond” je postao poznat i po svojoj bogatoj povijesti.

Kroz stoljeća je imao različite vlasnike, uključujući kraljevske obitelji i aristokraciju, zbog čega je povezan s prestižom i moći. Ipak, dijamant je također stekao reputaciju prokletstva, jer su mnogi njegovi vlasnici doživjeli nesreće ili nevolje, dodajući tajanstvenu dimenziju njegovoj priči.

Danas se dijamant Hope nalazi u Nacionalnom prirodnom povijesnom muzeju u Washingtonu, D.C., gdje privlači brojne posjetitelje svojom izvanrednom ljepotom i fascinantnom poviješću, čineći ga neizostavnom ikonom najskupljeg dragog kamenja.

4. Zeleni smaragd

smaragdni dragulji
Najskuplje drago kamenje često ima zanimljivu povijest, a smaragd uz to nosi i bogatu drevnu simboliku.

Zeleni smaragd je dragi kamen čija ljepota i zelena boja već stoljećima očaravaju ljude širom svijeta. Ovaj dragulj poznat je po svojoj intenzivnoj zelenoj boji koja podsjeća na bujne šume i prirodu.

Smaragdi su često povezivani s bogatstvom, ljubavlju i obnovom, što ih čini dragim poklonom i simbolom romantike.

Kvalitetni smaragdi bez inkluzija iznimno su rijetki i postižu visoke cijene.

Zanimljiva činjenica o zelenim smaragdima je da su često povezivani s vjerovanjima i legendama o njihovoj moći. Smaragdi su tradicionalno smatrani dragim kamenjem koje donosi sreću, obnavlja energiju i potiče rast, pa su ih nosili mnogi vladari, vođe i poznate osobe kroz povijest.

U antičkom Rimu, vjerovalo se da smaragdi posjeduju ljekovita svojstva, uključujući sposobnost da liječe oči i poboljšavaju vid. Također su povezani s iscjeliteljskim svojstvima i duhovnim energijama, a neki su vjerovali da imaju moć predviđanja budućnosti. Ova bogata simbolika i vjerovanja vezana uz smaragde čine ih ne samo prekrasnim dragim kamenjem, već i iznimno fascinantnim u kontekstu ljudske povijesti i kulture.

5. Crveni beryl

sirovi crveni beril spada u najskuplje drago kamenje
Iako podsjeća na rubin, crveni beryl ima potpuno drugačiji mineralni sastav. Izvor: Masahiro miyasaka, Wikimedia Commons

Crveni beryl je rijedak i fascinantan dragi kamen, a njegova intenzivna crvena boja čini ga jednim od najtraženijih i najvrijednijih varijeteta beryla.

Nalazišta crvenog beryla su ograničena, a najpoznatija nalazišta ovog dragulja nalaze se u zapadnom dijelu Sjedinjenih Američkih Država, posebno u Utahu.

Ono što čini crveni beryl posebnim je prisutnost elementa stroncija tijekom procesa kristalizacije, što daje ovom dragulju njegovu karakterističnu crvenu boju.

Crveni beryl je obično prilično mali u veličini i često se koristi za izradu luksuznih nakita.

Ovaj dragi kamen je toliko rijedak da se često smatra još rjeđim od dijamanata. Naime, procjenjuje se da se na svakih 150.000 dijamanata u prirodi pojavljuje samo jedan crveni beryl. Ta iznimna rijetkost čini crveni beryl jednim od najskupljih dragih kamenja na svijetu.

Također, zbog svoje intenzivne crvene boje, crveni beryl često se uspoređuje s rubinima, iako je potpuno drugačijeg mineralnog sastava. Ova činjenica dodatno povećava zanimanje za crveni beryl među kolekcionarima i zaljubljenicima u najskuplje drago kamenje, jer predstavlja jedinstven i nevjerojatno rijedak dragulj.

6. Alexandrit

Skupocjeno drago kamenje s Urala: fantastični alexandrit.

Alexandrit je jedan od najskupljih dragih kamenja na svijetu iz nekoliko ključnih razloga.

Prvo, njegova izvanredna rijetkost čini ga iznimno cijenjenim, budući da se procjenjuje da za svaku tonu alexandrita koja se dobije, dolazi na tisuće tona ostalog materijala. Ova ograničena dostupnost znatno povećava njegovu vrijednost.

Drugo, jedinstvena sposobnost alexandrita da mijenja boju ovisno o vrsti svjetla pod kojim se promatra – od zelene boje pri dnevnom svjetlu do crvenkaste ili ljubičaste boje pri umjetnom svjetlu ili svjetlu svijeće – čini ga jednim od najfascinantnijih dragih kamenja.

Treće, povijest alexandrita je obilježena povezanošću s kraljevskim obiteljima i aristokracijom, dodajući mu prestiž i vrijednost.

Ovaj dragulj dobio je ime po ruskom caru Aleksandru II. Alexandrit je prvi put otkriven na Uralu u Rusiji 1830-ih, i to na dan cara Aleksandra II. Kamen je bio posebno cijenjen u carskoj Rusiji, a vjerovanja o njegovoj sreći i zaštitničkim svojstvima činila su ga omiljenim draguljem među ruskom aristokracijom.

Visokokvalitetni primjerci bez inkluzija i s izvanrednim sjajem postižu najviše cijene, a kontinuirana tražnja među kolekcionarima dragulja i ljubiteljima rijetkih kamenja dodatno potiče njegovu visoku vrijednost.

Zaključak

Ovo drago kamenje predstavlja samo nekoliko primjera najskupljih blaga na svijetu. Njihove visoke cijene često proizlaze iz rijetkosti, iznimne ljepote i povijesnog značaja. Za mnoge, ovi najskuplji dragulji simboliziraju ne samo bogatstvo, već i umjetnički izraz prirode u njezinom najboljem obliku.

Važno je napomenuti da se vrijednost dragulja može mijenjati ovisno o potražnji na tržištu, izvorima i faktorima kvalitete. Ipak, čarolija dragog kamenja i dalje očarava entuzijaste, kolekcionare i investitore diljem svijeta.