Što je meditacija i 5 načina kako je započeti

Što je meditacija i 5 načina kako je započeti

Meditacija kruži društvenim mrežama, a mnogi korisnici platformi kao što su TikTok i Instagram potiču mlađe generacije da započnu praksu meditacije. To nije tako lako kako utjecajni ljudi predstavljaju i može biti teško shvatiti kako početi meditirati.

U nastavku je navedeno nekoliko savjeta i trikova koji će vam pomoći da vaša meditacijska praksa napreduje.

Što je meditacija?

Riječ meditacija bila je uobičajena u posljednje vrijeme, no mnogi ne znaju što to znači. Čin meditacije ima za cilj očistiti um zabrinjavajućih misli i poboljšati svijest. Vaša svjesnost može uključivati ​​svjesnost okoline, osjećaja koje osjećate, pa čak i okusa različitih tvari. Fokusirajući se na svoju svjesnost učite promatrati svoje misli i osjećaje bez da ih ocjenjujete kao dobre ili loše.

Meditacija je nastala prije mnogo godina i iako se vjeruje da su mnoge različite civilizacije to prakticirale, meditacija je najvjerojatnije izvedena iz vjerskih praksi povezanih s budizmom. Ova se religija temelji na ideji da bi praktikanti sjedili i pažljivo disali kako bi postigli unutarnji mir. Meditacija se počela seliti u zapadne kulture početkom devetnaestog stoljeća kao rezultat kolonizacije. Za to vrijeme meditacijom su se bavili uglavnom učenjaci i misionari.

Koje su zdravstvene prednosti meditacije?

Uz poboljšanje fokusa, meditacija ima i brojne zdravstvene prednosti koje poboljšavaju mentalno zdravlje. Kad osvijestite kako se osjeća vaše tijelo, možete bolje upravljati svojom boli. Uz pomoć meditacije može se upravljati bolestima poput astme, raka, povišenog krvnog tlaka i bolesti srca.

Problemi mentalnog zdravlja poput anksioznosti i depresije pomažu meditacijskim praksama. Kad postanemo tjeskobni, puls nam se ubrzano povećava jer vjeruje da smo u opasnosti. Korištenje vježbi disanja pomaže u dolasku zraka u naša pluća i signalizira mozgu da usporava rad srca.

Iako meditacija neće izliječiti bolest, ona je koristan alat koji može poboljšati naše mentalno zdravlje i ublažiti bol.

Foto: Unsplash

Kako započeti meditaciju

Kao i kod svakog novog hobija, jedan od najtežih zadataka je započeti. Baš kao što je trčanje zdravo za naše srce, meditacija poboljšava fokus, svijest i otvara naš um novim perspektivama. Počevši s praksom meditacije, poboljšavate svoj um i pripremate se za uspješno rješavanje svih prepreka koje život može postaviti. U nastavku slijedi pet savjeta koji će vam pomoći da započnete s praksom meditacije.

Odaberite svoj prostor za meditaciju

Jedan od najvažnijih aspekata započinjanja meditacijske prakse je odabir mjesta meditacije. Pokušajte pronaći miran prostor u kojem se osjećate sigurno. Uklonite smetnje u svom prostoru za meditaciju – pozadinsku buku poput glasova na televiziji. Pronađite mjesto u kojem će vam biti ugodno. Bez obzira na to koji prostor odabrali, pobrinite se da je to područje na kojem se možete usredotočiti.

Koristite aplikaciju

Kada tek započinjete, možda će biti teško znati što učiniti. Najbolji način da shvatite kako meditirati je upotreba aplikacije.

Postoji nekoliko aplikacija i za Apple i za Android uređaje koji vas vode kroz meditaciju. Te aplikacije nude mnogo različitih vrsta meditacija, ovisno o tome što tražite.

Stvorite rutinu

Drugi važan dio meditacije je stvaranje dosljedne rutine. Da biste to postigli, pokušajte odvojiti određeno vrijeme tijekom dana za meditaciju.

Meditirajte u isto vrijeme svaki dan. Čineći to, dajete si rutinu i formirate naviku. Odvajanje određenog vremena potaknut će vas na dnevnu meditaciju. Bez obzira na vrijeme koje odaberete, pobrinite se da ono dosljedno funkcionira prema vašem rasporedu.

Za dosljednu meditaciju smatram da je najbolje vrijeme odmah nakon što se probudite ili neposredno prije odlaska u krevet. Ako odlučite meditirati tijekom jednog od ovih vremena, vjerojatnije je da ćete meditirati svaki dan u isto vrijeme.

Eksperimentirajte

Postoje različite vrste meditacije za različite vrste ciljeva. Ne bi vam sve meditacije mogle uspjeti, stoga je važno eksperimentirati i isprobati različite prakse. Na primjer, možda se želite koncentrirati na zadatak. Svaka vam praksa može pomoći u različitim područjima vašeg života.

Vježbajte

Kao i kod svakog novog hobija, što više vježbate, to ćete biti bolji. Za meditaciju je potrebno vrijeme, a dok nastavljate vježbati svoj um na taj način, postat će lakše.

Možda postoje dani kada se uopće ne možete usredotočiti ili se osjećate tjeskobno čak i nakon meditacije. Ovo je normalno. Meditacija nije lijek, ali s vremenom i vježbom osjećat ćete se usredotočenije i opuštenije.

Ne dopustite da vam loš dan uništi praksu meditacije. U roku od nekoliko mjeseci vježbanja meditacije, vidjet ćete poboljšanje svog raspoloženja i svoje svijesti.

Foto: Unsplash