Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje

Dijeta za plodnost – evo što biste trebali jesti, a što izbjegavati kad pokušavate zatrudnjeti

Hrana kojom punite svoj tanjur puno govori o vašem cjelokupnom zdravlju. Ako se radi o zdravoj prehrani, uživat ćete dobru formu i zdrav život, dok od onih koje su krcate trans mastima i solju, postoji rizik od razvoja kroničnih bolesti.

Čak i za one koji pokušavaju zatrudnjeti, njihov izbor hrane igra veliku ulogu u povećanju šansi za zdravu trudnoću. Žene koje pokušavaju zatrudnjeti prirodnim putem u svoju hranu moraju uključivati ​​neke specifične vitamine i minerale kako bi povećale svoje šanse. Stručnjaci tako navode tri hranjiva sastojka koja bi trebala biti dio prehrane za plodnost žene, a u nastavku čitajte o kojima se radi.

Folna kiselina

Folna je kiselina oblik vitamina B9. Neophodna je za proizvodnju zdravih crvenih krvnih stanica, poboljšanje imunološke funkcije i smanjenje umora. Niska razina ove hranjive tvari može povećati rizik od homocisteina, urođenih mana, pa čak i raka. Folna kiselina sintetski je oblik vitamina B9, koji se nalazi u obliku suplemenata i dodaje se za obogaćenje hrane. Prirodni oblik ove hranjive tvari naziva se folat. Uobičajeni izvor ove kiseline jest lisnato zeleno povrće, kao što su špinat, brokula i zelena salata, grah, grašak, leća, limun, banane i dinje.

Vitamin B12

Vitamin B12, također poznat kao kobalamin, jest vitamin koji je topiv u vodi, a potreban je za stvaranje krvnih stanica i za funkcioniranje živčanog sustava. Iako je esencijalni nutrijent, naše tijelo ga ne može proizvesti samo od sebe, pa se mora dodati prehrani u drugim oblicima. Studije sugeriraju da čak 80-90 posto vegana i vegetarijanaca ima manjak vitamina B12. Ti ljudi stoga moraju uključiti dodatke vitamina B12 u prehranu. Uobičajeni izvori vitamina B12 su mliječni proizvodi, riba i perad.

Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline pomažu u smanjenju upale, balansiranju krvnog tlaka i povećanju razine HDL kolesterola. Kod trudnica, ova zdrava masnoća posebno je neophodna za razvoj bebinog mozga i očiju te sprječavanja prijevremenog poroda. Omega-3 može pomoći i u smanjenju simptoma perinatalne depresije. Riba, orašasti plodovi, sjemenke i biljna ulja neki su uobičajeni izvori omega-3 masnih kiselina.

Kako prehrana utječe na zdravlje muškaraca?

U tom slučaju, osim žena, muškarci bi također trebali voditi računa o zdravoj prehrani. Studije sugeriraju da se kvaliteta sjemena muškaraca poboljšava kada konzumiraju zdravu hranu, dok kvaliteta opada kada je prehrana puna zasićenih ili trans masti. Alkohol i kofein također mogu utjecati na trudnoću.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

NE PROPUSTITE I OVO!

Zdravlje

Kad god čujete riječ antioksidanti, u mislima bi vam trebala iskrsnuti izreka ono si što jedeš. Ove jedinstvene hranjive tvari nalaze se u mnogim...

Zdravlje

Voditi zdrav život pravo je putovanje, a može biti i prilično zabavno. Utječe na sve aspekte vašeg života poput vašeg uma, akni, energije, izgleda...

Zdravlje

Ako se osjećaš depresivno, najbolje je nešto poduzeti – depresija ne prolazi sama od sebe. Uz pomoć liječnika ili terapeuta, donosimo i 5 stvari...

Copyright 2022 © Filip Media d.o.o. Sva prava pridržana.