I jaja i panir sadrže svojstva koja pomažu kod mršavljenja, a možete ih naizmjenično uključivati u prehranu. No ako baš morate birati, jesu li kod pokušaja mršavljenja bolji izbor jaja ili panir?
Bez obzira na to pokušavate li smršaviti ili želite izgraditi mišiće, povećanje unosa proteina u tom je kontekstu od velikog značaja. Proteini su građevni blok stanica, a povećanje njihova unosa, uz prakticiranje pravilne tjelovježbe, pomoći će vam masnoću zamijeniti mišićima. Iako doručak nema puno veze s mršavljenjem, ipak moramo paziti na to što unašamo u svoj organizam.
Kad je u pitanju dodavanje proteina prehrani, jaja i sir panir dvije su namirnice koje se pronalaze na meniju mnogih ljudi. Obje su namirnice jednostavne za pripremu, a uz to su i pune korisnih hranjivih tvari koje na mnogo načina pozitivno utječu na vaše zdravlje.
Stoga, u nastavku možete saznati koja je od ovih namirnica bolji izbor za vas ako želite pokušati smršaviti.
Jaja
Jaja su relativno jeftinija, ali su visokokvalitetan izvor proteina. Jaja sadrže sve esencijalne vitamine i minerale koji su potrebni vašem tijelu. Cijelo jaje sadrži 6 grama proteina i nekoliko drugih hranjivih tvari potrebnih tijelu za normalno funkcioniranje. Osim toga, jaja možete pripremiti na više načina uz razne kombinacije i drugih namirnica. No, zbog visokog udjela masti, mnogi ljudi odbacuju žumanjak, nesvjesni činjenice da žuti dio sadrži najviše hranjivih tvari.
Nutritivni sastav jaja (komad; kuhan/pečen):
- Proteini: 5,5 g
- Ukupno masti: 4,2 g
- Kalcij: 24,6 mg
- Željezo: 0,8 mg
- Magnezij: 5,3 mg
- Fosfor: 86,7 mg
- Kalij: 60,3 mg
- Cink: 0,6 mg
- Kolesterol: 162 mg
- Selen: 13,4 mikrograma
Panir
Panir ili svježi sir iznimno je popularan u Indiji. Iznimno je bogat kalcijem, panir se može dodati vašoj salati, koristiti se u pripremi sendviča i slično. Priprema se od mlijeka odvajanjem skute od sirutke, a bogat je hranjivim tvarima poput vitamina B12, selena, vitamina D i riboflavina.
Nutritivni sadržaj panira (40 grama):
- Proteini: 7,54 g
- Masti: 5,88 g
- Ugljikohidrati: 4,96 g
- Folati: 37,32 mikrograma
- Kalcij: 190,4 mg
- Fosfor: 132 mg
- Kalij: 50 mg
Jaja ili panir – koji je bolji izvor proteina
Jaja i proteini, oboje imaju sličan sastav hranjivih tvari. To su potpuni izvori proteina, jer sadrže svih devet hranjivih tvari potrebnih za stvaranje proteina; stoga se oni smatraju visokokvalitetnim proteinima. Osim toga, mliječni proizvodi i jaja bogati su vitaminom B-12 i vitaminom D, dva hranjiva sastojka koja se rijetko nalaze u bilo kojoj biljnoj hrani.
Oboje su zdravi i mogu se naizmjenično uključiti u prehranu. Za vegetarijance koji pokušavaju smršaviti, konzumiranje panira može biti jednako korisno kao i konzumiranje jaja. Ne morate brinuti o unosu proteina i hranjivih tvari. U prehranu se mogu dodati proizvodi od soje, leća i orašasti plodovi i dobiti maksimalna količina hranjivih tvari. Budite kreativni, kombinirajte!