Korzet kroz povijest: 6 zanimljivih priča

Korzet je jedan od onih odjevnih predmeta o kojem svatko ima čvrsto mišljenje. Neki ga smatraju idealnim komadom ženskog donjeg rublja koji naglašava žensku ljepotu, dok ga drugi smatraju nepotrebnim dodatkom koji je neugodan za nošenje i potpuno nepotreban.

Bez obzira na podijeljena mišljenja, korzet je i dalje prisutan dio života mnogih žena, pri čemu ga neke nose jer vole kako im stoji, neke ga nose radi posla, a mnoge žene ga nose i kako bi postigle ili zadržale tanki struk.

Korzet se počeo koristiti još u vrijeme najstarijih civilizacija, iako u nešto drugačijem obliku. Minojci koji su nastanili Kretu su prvi narod koji je nosio odjeću sličnu korzetu. 

Prvi poznati korzet bio je izrađen od lana i vune, a mjesto na kojem je pronađen je minojska grobnica na Kreti. Sudeći po umjetninama koje su ostale sačuvane iz tog doba čini se da su oba spola nosila korzete. 

Žene antičke Grčke, ali i Rimljanke, nisu nosile korzet kakav danas poznajemo već široki stegnuti pojas koji im je isticao vitak struk i bujne grudi. 

korzeti
FOTO: UNSPLASH

Steznici koji su se koristili u srednjem vijeku u Španjolskoj su s druge strane bili izuzetno neudobni i ojačani šipkama čime su rigidno smanjivali opseg pokreta svake žene. 

Stotinu godina kasnije i Francuzi su imali svog konja za trku: stvoren je korzet „cul de Paris“ u kojem su pojačanja bila izrađena od kitovih kostiju, a šavovi napunjeni jastučićima.

Niti viktorijanska Engleska nije bila manje opterećena korzetima. Žene iz tog doba su se natjecale u tome koja ima manji struk što je mnogima uzrokovalo probleme s disanjem ili pak normalnu probavu. Ti korzeti su bili toliko uski da je bila potrebna pomoć najmanje dvojice asistenata koji su ih morali stezati do maksimuma. 

Ipak, korzeti su imali i još imaju svoje pobornike i među ženama i među muškarcima, a osobito su popularni i kod modnih dizajnera, a kroz povijest su ga nosile mnoge poznate dame. Vrijeme je da otkrijete što su korzeti i koje se sve zanimljive priče vežu uz njih.

Što su korzeti i od čega su izrađeni?

Korzet je potporni odjevni predmet koji se može nositi iz više razloga, a najčešće je riječ o oblikovanju tijela, smanjivanju struka ili pružanju potpore leđima.

Većinom se dijele u 3 skupine: estetske, medicinske i funkcionalne korzete. Najveći dio svakako se odnosi na estetske, čak i u slučajevima kada korzet nema funkciju smanjivanja struka već samo služi kao modni dodatak. 

Medicinski korzet se koristi u terapijske svrhe, za osobe kojima je potrebna stabilnost mišića trbuha i leđa, a nerijetko ga koriste i rodilje nakon carskog reza te ljudi kojima je potrebna postoperativna njega. 

Funkcionalni korzeti se koriste u sportovima u kojima je velika mogućnost ozljede pa ih uvijek nose dizači utega, a često i atletičari. 

Korzeti se većinom izrađuju na sličan način. Koriste se različite vrste tkanina, a često je riječ o elastičnim tkaninama koje se mogu prilagoditi obliku tijela. 

Estetski korzeti imaju metalne ili plastične šipke kako bi se osigurala njihova čvrstoća i oblik, osobito ako su namijenjeni čestom korištenju. 

Za zatvaranje se najčešće koriste kuke ili patentni zatvarači, pri čemu ovi potonji najviše olakšavaju skidanje ili stavljanje korzeta. 

Estetski korzeti su svojim izgledom vrlo privlačni i često su nadopunjeni jastučićima kako bi istaknuli siluetu, a znaju biti i bogato ukrašeni vezom, perjem, cirkonima i sličnim dodacima. 

Znate li ove fantastične činjenice o korzetima?

Povijest korzeta je vrlo zanimljiva i gotovo svaki period ima neku zanimljivost vezanu uz njega. U nastavku pročitajte kratku povijest korzeta kroz nekoliko fantastičnih činjenica.

 • Za vrijeme vladavine francuskih kraljeva Luja XV i Luja XVI dvor je bio toliko zaluđen korzetima da su se nosili preko haljina, te bili ukrašeni vrpcom i čipkama kako bi bili što uočljivi, a do tada su se skrivali pod haljinama.
 • Početkom 19. stoljeća mnogi su muškarci počeli nositi korzet namijenjen za postizanje figure pješčanog sata jer je to bilo moderno u tom periodu.
 • Tek u viktorijansko doba napravljen je korzet koji je žena mogla odjenuti sama i nije trebala ničiju pomoć.
 • Nošenje korzeta je uzrokovalo mnoge bolesti i malformacije kroz povijest, a znanstvenici su uspjeli nabrojati čak 97 različitih bolesnih stanja koje je korzet uzrokovao. Najčešće je bila riječ o poteškoćama s disanjem i cirkulacijom, ali primijećen je i porast spontanih pobačaja i malformacija kod rođene djece.
 • Burleska, muzički komad koji se smatra prethodnikom kabarea,  pojavila se 30-ih i 40-ih godina 20. stoljeća, a za nju je bilo karakteristično da ženski izvođač nosi vrlo seksepilne komade odjeće pri čemu je korzet bio na vrhu liste.
 • Poznati umjetnik Andy Warhol morao je nositi steznik do kraja života, nakon ozljede koju je pretrpio 1968. godine. 
 • Najpoznatiji modni kreator za korzete svakako je Jean Paul Gaultier, kojeg su prozvali „kraljem korzeta“, a koji se proslavio unikatnim korzetima koje je izrađivao za pjevačicu Madonnu. 
 • Mnogi su usati kitovi bili žrtvovani kako bi se uz pomoć njihovih kostiju moglo napraviti dovoljno korzeta za tadašnje potrebe.
 • Krajem 19. stoljeća pojavili su se tzv. „zdravi korzeti“ koji su vrlo brzo postali popularni, a riječ je o zdravoj alternativi običnih korzeta koji su služili kao steznici.
 • Djevojčice su s nošenjem steznih korzeta kretale već u adolescenciji, kao svojevrsno vježbanje struka kako bi bio malo manji nego što je bio. Nakon određenog perioda „treniranja“ mlade su djevojke bile spremne na nošenje tradicionalnog korzeta. 
 • Tijekom 1. svjetskog rata žene su zamoljene da ne nose korzete i da se prestane s njihovom proizvodnjom kako bi se sačuvao metal koji se mogao koristiti za proizvodnju oružja. 

6 zanimljivih priča o korzetima

Kao što smo već ranije spomenuli korzeti se koriste daleko u prošlost, a u nekim su zemljama bili dio kulture odijevanja koji je bio obavezan. Uz korzete se vežu i mnoge zanimljive priče od kojih vam donosimo šest najzanimljivijih.

korzet
FOTO: UNSPLASH

1. Katarina de Medici 

Osoba koja je popularizirala korzete nakon nekog vremena njihovog korištenja bila je žena francuskog kralja, poznata kao Katarina de Medici. Ona je preferirala uske i izdužene korzete koji su se nosili ispod odjeće i sve žene na dvoru su ga morale nositi. 

Katarina nije voljela vidjeti široki struk na damama pa je korzet bio jako bitan za naglašavanje privlačnosti ženske figure. Također, ovakav korzet je tjerao dame na uspravno držanje te je istovremeno podizao prsa što je bilo vrlo popularno kod žena.

2. Napoleon Bonaparte

Napoleon Bonaparte je bio jedan od rijetkih muškaraca koji se protivio tome da žene nose korzete. Naime, on je smatrao da nošenje korzeta može dovesti do neplodnosti žene, što su potvrdili i neki znanstvenici. 

Jedan od njegovih slavnih tvrdnji vezanih uz korzet kaže da je korzet „oruđe gnusne koketerije koje ne samo da odaje lakomislenu sklonost već i predviđa pad čovječanstva“.

3. I muškarci su nosili korzete

U drugom dijelu 18. stoljeća došlo je do promjene i u muškoj modi pa je postalo moderno da i muškarci nose pripijenu odjeću i odijela. U tome su muškarcima pomogli korzeti koji su im omogućili da postignu ljepšu siluetu. 

No taj je trend kratko trajao, a prvi je dosadio Francuzima i Englezima. Ubrzo su se svi riješili navike nošenja korzeta, pa čak i oni koji su to voljeli jer su ih drugi zadirkivali. 

Jedina država u kojoj se zadržao korzet za muškarce bila je Austrija, a tzv. bečki korzet ostao je popularan vrlo dug vremenski period. 

4. Roxey Ann Caplin

Mnogima je ime ove britanske inventorice nepoznato, ali upravo je ona zaslužna za redizajn korzeta koji je ženama uvelike olakšao život. 

Ona je za Veliku Londonsku izložbu 1851. godine osmislila mnogo udobniji model korzeta: prozračan, bez naramenica i s cik-cak vezanjem na leđima. Izbacila je sve tvrde, krute i neudobne dijelove iz njega te koristila mekani tekstil koji je ženama odlično pristajao i bio mnogo udobniji.

5. Zabrana korzeta u serijama i filmovima?

Poznata Netflixova hit serija Bridgerton dobar je primjer problema koje može stvoriti nošenje korzeta. Naime, zbog žalbi glumica koje su se tvrdile da imaju probleme s disanjem zbog nošenja korzeta, razmatra se uvođenje opuštenijih i manje zategnutih primjeraka. 

Zvijezda ove serije Simone Ashley potvrdila je da joj je pozlilo kad je prvi put obukla korzet jer je jela neposredno prije oblačenja te da je kasnije izbjegavala jelo kada je znala da će ga morati nositi. 

Slične komentare izrekla je i popularna Keira Knightley koja je potvrdila da je prilikom snimanja filma „Vojvotkinja“ iz 2008. godine korzet morala nositi čak 16 sati dnevno na snimanju te da je u trenucima kada je radila emotivne scene i plakala imala osjećaj da će se onesvijestiti jer zbog korzeta nije mogla doći do zraka. 

6. Korzet ili mider u Hrvatskoj

Korzet je naziv za steznik kojeg su osmislili Francuzi, ali u Hrvatskoj se koristio drugačiji naziv koji dolazi iz njemačkog jezika: mider.

povijest korzeta
FOTO: UNSPLASH

Mider se koristio iz estetskih razloga, a žene su ga nosile kako bi ima držanje bilo savršeno ravno, a grudi spljoštene. Nakon što je otkriveno da je mider loš za žensko zdravlje zabranjen zbog čestih bolesti grudnog koša i povećanog broja pobačaja, austrijski car Josip II. zabranio je njegovo nošenje 1780. godine.

Ta se zabrana odnosila i na dijelove Vojne krajine koja se nalazila u Hrvatskoj, Đurđevačku pukovniju. Dekret se vrlo strogo provodio, do te mjere da se u škole nije smjela upisati niti jedna djevojka koja ga je nosila. 

Tko su najpoznatije nositeljice korzeta?

Iako većini žena korzet nije bio drag odjevni predmet već obaveza koje su morale prihvatiti, neke su žene jako voljele korzete i kako izgledaju u njima, a neke su nosile modernije i udobnije verzije kao svoj zaštitni znak, a nose ih još i danas. 

1. Carica Sissi

Austrijska carica Sisi i danas se smatra ikonom svog doba, a poznata je i njena opsjednutost ljepotom, tretmanima i odjećom. Supruga Franje Josipa I. bila je vrlo sretna žena jer je ušla u brak iz ljubavi (obostrane), ali joj njena pozicija nije donijela sreću na dvoru.

Bila je svjesna svoje ljepote koju je uvijek naglašavala, a to nije bilo teško jer je bila visoka 172 centimetara, teška 49 kilograma, imala je dugu i bujnu crnu kosu te jako tanak struk. Zbog toga je obožavala nositi korzete koji su ga dodatno isticali. 

Toliko je bila opsjednuta svojom ljepotom da je već s 32. godine zabranila da joj rade portrete jer se smatrala starom. Ipak, od korzeta nije nikada odustajala, a tanji struk je održavala vježbom i dijetama. 

2. Dita Von Teese

Heather Renée Sweet pravo je ime poznate svjetske burleskne plesačice Dite Von Teese koja je postala slavna po svojoj sofisticiranoj eleganciji i jedinstvenom retro stilu kojeg nosi.

Jedan od njenih omiljenih i najprepoznatljivijih odjevnih predmeta je i korzet, što nije neobično jer su se korzeti koristili u burlesci. Ipak, ova ga dama nosi i u svoje slobodno vrijeme  jer smatra da odlično odražava njen stil. 

Dita voli korzete koji naglašavaju njen uski struk i obline, a s obzirom na to da su postali njen zaštitni znak stvorila je i vlastitu liniju vintage korzeta. 

3. Madonna

Još jedna svjetska diva koja obožava korzete i koja ih je vratila na modnu scenu 80-ih godina je  Madonna Louise Ciccone, poznatija kao Madonna. 

Korzeti su postali neizostavan dio njenih scenskih nastupa pa se u njima pojavljuje i na spotovima, koncertima, dodjelama nagrada. Mnogi korzeti koje je Madonna nosila su kontroverzni i ekstravagantni, što je i bio njen cilj. Njima je htjela pokazati svoju hrabrost u modi, a u tome joj je pomogao slavni modni kreator Jean Paul Gaultier.

S obzirom na to da je Madonna bila ekscentrična i nije marila za modne trendove ovaj je dizajner bio idealan za nju jer je imala hrabrosti nositi njegovu provokativnu kolekciju korzeta. 

Njihova suradnja započela je 1990. godine kada je Gaultier dizajnirao ikoničku turneju “Blond Ambition” za Madonnu.

Najpoznatiji korzet koji je napravio za Madonnu bio je „cone bra“, a ime je dobio po konusnim grudnjacima koje je Gaultier radio za nju. 

4. Beyoncé

Ova je slavna pjevačica također ljubiteljica korzeta i često ih nosi na spotovima i koncertima. Njen najpoznatiji korzet bio je prepoznatljivi zlatni korzet u glazbenom spotu za pjesmu “Single Ladies (Put a Ring on It)” iz 2008. godine.

Korzet je posebno istaknuo njenu figuru, a s obzirom an to da je cijeli spot snimljen u crno-bijeloj tehnici ovaj je zlatni korzet postao kultni modni trenutak u svijetu popo kulture.

5. Kim Kardashian

Kim Kardashian je jedna od najpopularnijih influencerica na planetu, a popularizirala je nošenje korzeta i steznika koje smatra dijelom svog stila. Toliko ih je voljela da se u njima pojavljivala i na crvenom tepihu, zadovoljna kako korzet ističe njenu liniju pješčanog sata. 

Jedan od primjera je njena odjeća koju je nosila na Met Galu 2019. godine.  Nosila je izuzetno uski korzetni kostim ukrašen raznim kristalima, kojeg je dizajnirao sam Thierry Mugler. Korzet je imao imao široke korzetske trake koje su naglašavale njezin struk i obline, te stvarale izrazito uski i definirani oblik tijela u obliku pješčanog sata.