6 najboljih savjeta za češće čitanje

6 najboljih savjeta za češće čitanje

Čitanje je nešto što mnogi od nas žele raditi sve aktivnije iako koji puta nemamo vremena zbog obaveza. Kad pronađemo vremena, čini se da je to više gnjavaža nego ugodan način provođenja vremena. Ne mora biti tako. Ovo su savjeti kako osloboditi više vremena za čitanje, ali da u tome potpuno uživate.

Foto: Unsplash

Pronađite svoj prostor za čitanje

Odaberite mjesto na kojem vam je ugodno čitati. To može biti u autobusu ili vlaku, tijekom ručka, u omiljenoj fotelji ili u krevetu prije nego što odete spavati. To mjesto trebalo bi biti negdje gdje se osjećate vrlo ugodno i da vašem mozgu govori da je ovdje vrijeme za čitanje.

Ove stvari trebate uzeti u obzir prilikom odabira prostora za čitanje:

  • Razina buke – volite li čitati s bijelim šumom u pozadini? Ili biste radije imali potpunu tišinu?
  • Veličina prostora – Volite li se protezati kad čitate? Ili više volite skučeniji prostor za čitanje?
  • Osvjetljenje – Pruža li prostor dovoljno svjetla za čitanje bez naprezanja očiju?
Foto: Unsplash

Odabir prave knjige

Kad odabirete knjigu, birajte ono u čemu uživate čitati. Ovo nije škola u kojoj morate čitati nešto na silu ili nešto što ne želite. Nitko vas neće ocjenjivati.

Ako ne znate što čitati, počnite tako što ćete otići u lokalnu knjižnicu i odabrati nekoliko knjiga različitih žanrova. To mogu biti bestseleri o kojima svi pričaju, poseban dragulj koji vam je zapeo za oko ili preporuka knjižničara. Knjižničari su vam na raspolaganju kako bi vam dali prijedloge.

Foto: Unsplash

Odvojite vrijeme za čitanje

Odlučite koliko često i koliko dugo želite čitati. Označite to na kalendaru i potrudite se postići taj cilj. Ne mora biti svaki dan, ali potrudite se čitati što češće. Možete prilagoditi svoj raspored čitanja i čitati manje ili više ovisno o vašem stilu života.

Ako vam slaganje vremena po rasporedu nije nešto što vam odgovara, umjesto toga možete upotrijebiti post-it zastavice različitih boja u svojoj knjizi kako biste označili što želite pročitati i što vam je ostalo za čitanje.

Prva stranica, zadnja stranica

Trik za koji smatramo da nas korisno može dovesti u bolje raspoloženje za čitanje je kada započnete novu knjigu, pročitajte prvu stranicu, a zatim preokrenite do kraja i pročitajte zadnju stranicu. Zatim se vratite na početak i čitajte knjigu do kraja. Čitajući prvu i zadnju stranicu otvara vam se veća znatiželja da znadete koji je zaplet u knjizi takav kraj i kreirao. Ipak, imajte na umu da ako to učinite možete naletjeti na spojler.

Otvorite Goodreads račun

Goodreads je stranica na društvenim mrežama za povezivanje čitatelja i autora. Čitatelji mogu pregledavati knjige i primati preporuke na temelju toga kako ocjenjuju knjige koje su pročitali. Korisnici također mogu stvoriti popise za čitanje na temelju tema ili žanrova.

Ne osjećajte se krivima

Sjediti i čitati knjigu nije lijenost. Proširujete vaš um. Čak i ako čitate beletristiku, još uvijek učite i rastete kao osoba. S druge strane, nemojte se osjećati krivima što niste pročitali nešto što vam je u cilju. Ponekad jednostavno nemate dovoljno vremena, ali i to će proći.

Čitanje knjige je prekrasno – čarobno iskustvo u kojem biste trebali uživati. Život će vam možda stati na put, ali s čitanjem nemojte nikada prestati. Trenutno ne možemo ići na mnoga mjesta, ali kroz knjige i snagu mašte možemo putovati dalje nego što smo ikada prije mogli.ž