Tražite kvalitetan gaming miš? Evo najboljih za 9 sekcija

Tražite najbolji gaming miš? Evo nekih za svaku sekciju
unsplash.jpg

U posljednjih nekoliko godina gaming miševi doista su se promijenili. Došli smo do točke gdje bežični gaming miševi imaju istu ili čak nižu latenciju od nekih žičanih miševa. Nekima je i dalje draža pouzdanost žičane veze, ali u većini slučajeva razlika neće biti niti primjetna, a za dobro iskustvo igranja, najbitniji je gaming miš.

Kad tražite pravi miš za igranje, vjerojatno težite tome da pronađete onaj koji vam dobro sjeda u dlan i koji je prikladan vašim željenim vrstama držanja miša, isto kao i položaju i količini gumbića. Isto tako vjerojatno želite da vaš miš ima i visoki polling rate i nisko kašnjenje miša.

No, imajte na umu da nije svaki miš za svakoga te da bilo koji miš neće svima odgovarati, birate miš koji odgovara vrstama igara koje volite igrati. Na primjer, ako volite FPS igre, vjerojatno želite neku laganiju opciju, ako igrate MOBA, MMO ili Battle Royales, vjerojatno ćete htjeti neki svestraniji miš s puno bočnih tipki. Stoga smo u nastavku naveli neke od najboljih miševa za svaku svrhu i namjenu.

Najbolji bežični gaming miš

Prema Rtings.com, najbolji bežični miš upravo je Razer Viper Ultimate. Ovo je prilično lagana opcija ambidekstralnog dizajna s par gumba na svakoj strani, što je čini prikladnom i za ljevake i za dešnjake. Zbog niskog profila, pruža izvanredno ugodan osjećaj, pogotovo ako imate manje ruke i koristite claw grip, ili ako imate velike ruke i prakticirate fingertip grip.

Zahvaljujući visokokvalitetnim nožicama, vrlo glatko klizi po površinama, a njegova bežičnost znači da nema kabela koji uzrokuje dodatno povlačenje ili nered. Prigodan je čak i za najbrže videoigre, a pomoću pratećeg softvera možete prilagoditi postavke senzora, reprogramirati svih njegovih osam gumbića i dodijeliti Hypershift gumb kako biste omogućili sekundarni sloj ulaza.

Nažalost, njegov prateći softver nije kompatibilan s macOS-om. Međutim, budući da ovaj miš ima ugrađenu memoriju, svoje postavke možete spremiti na računalo i prenositi ih na sve uređaje. Također, njegov kabel za punjenje, umjesto novijeg USB-C standarda, koristi stariji micro-USB priključak, što je prilično razočaravajuće, posebno s obzirom na njegovu premium cijenu.

Najbolji žičani gaming miš

Prema Rtings.com, Corsair SABRE RGB PRO je najbolji žičani gaming miš kojeg su testirali. Ima dobro izrađen ugodan oblik koji odgovara gotovo svim veličinama ruku. Ova dobro izgrađena opcija ima udoban oblik koji odgovara svim veličinama ruku koristeći palm grip. Na lijevoj strani miša nalazi se izbočenje s dva gumba, što je prigodno dešnjacima, a blaga tekstura tijela omogućuje bolje držanje.

Ono što je prilično impresivno je to da je ovaj miš jedan od rijetkih dostupnih s maksimalnim polling rateom od 8000 Hz, koju možete podesiti u pratećem softveru. Iako ova značajka proizvodi fluidnije pokrete kursora, koristi mnogo resursa sustava, a tu postavku ne podržavaju sve igre. Prateći softver također možete koristiti za podešavanje postavljenog CPI-a i promjenu RGB osvjetljenja. Dolazi s vrlo dosljednim senzorom, a izvrstan click latency, što ga čini odličnim izborom ako ste skloni igranju brzih igara koje se temelje na brzim reakcijama.

Nažalost, njegove noge nisu baš kvalitetne i često će izgrebati površinu po kojoj se miš vuče, što može uzrokovati zapinjanje tijekom korištenja. Iako softver nudi sjajne mogućnosti prilagodbe, ne dopušta vam da dodijelite gumb shift za drugi sloj naredbi, popularnu značajku koja se nalazi na mnogim drugim gaming miševima. Unatoč ovim manjim nedostacima, ovo je žičani miš visokih performansi koji je svakako izvrstan dodatak svim igrama.

gaming miš

Najpovoljniji gaming miš

Ako ste ograničeni budžetom, najbolji gamerski miš je svakako Logitech G203 LIGHTSYNC. Ovaj žičani model prilično je udoban za korištenje, a ima jajasto tijelo pogodno i za ljevake i za dešnjake. Međutim, bočne tipke ima samo s lijeve strane. Zbog svoje male veličine, najbolje ga je koristiti u fingertip grip pozi, bez obzira na veličinu vašeg dlana. No, ako imate manji dlan, možete lagano koristiti claw ili palm grip.

Unatoč svojoj budget cijeni, ima prilično dosljedan senzor i nevjerojatan click latency. Miš možete prilagoditi pomoću softvera Logitech G HUB, koji vam omogućuje da reprogramirate sve njegove tipke i, ako vam zatreba, dodijelite gumb G-Shift za dodatni sloj ulaza. Softver vam također omogućuje da precizno postavite CPI u koracima od 50 u prilično širokom rasponu, tako da osjetljivost možete postići baš onako kako želite.

No, nažalost, njegovom gumenom kabelu nedostaje fleksibilnost i uzrokuje povlačenje podloge miša. Ovaj miš također nema ugrađenu memoriju, tako da, ako želite koristiti prilagođene postavke, morat ćete instalirati softver na svaki sustav na kojem koristite ovaj miš. Ipak, ovaj je miš izvrsna opcija ako želite bolji miš bez da morate ”prodati bubreg”.

Najbolji žičani ultra lagani gaming miš

Lagani miš može vam dati prednost, posebno za FPS igranje, a u posljednjih nekoliko godina na scenu se pojavio ogroman broj ultralaganih miševa za igranje. No, koji je od njih najbolji? U ovom bi kontekstu to mogao biti upravo ROCCAT Kone Pro. Sa svojih 65 g, to nije baš broj 1 najlakši miš koji je vani, ali ovaj miš fokus zadržava na udobnosti i prilagodljivosti za razliku od brojnih drugih čak i lakših miševa. Također je nešto veći od mnogih ultra-laganih miševa, ali njegov ga oblik čini gotovo univerzalno prikladnim za sve tipove gripova i veličine dlana.

S lijeve strane ima dva bočna gumba, čvrst aluminijski kotačić i mali oslonac za palac. Tu je i par RGB zona osvjetljenja koje svijetle ispod prozirne plastike na L i R-klik tipki. Što se tiče performansi, ovaj miš ima vrlo izvrsnu latenciju klika, a svoje CPI postavke precizno podešavate u koracima od 50 u vrlo širokom rasponu.

Nažalost, ako imate male dlanove vjerojatno nećete udobno doći do svih tipki ako koristite fingertip grip, a zbog vrste i glatkoće plastike, tijelo može postati sklisko ako se tijekom igranja često znojite. Međutim, ovaj je miš prilično dobar izbor s izvrsnim igraćim performansama i laganom konstrukcijom koja ne smanjuje udobnost ili prilagodljivost.

Najbolji bežični ultra lagani miš za igranje

Naravno, niti jedan popis najboljih gaming miševa ne bi bio potpun bez da se na taj popis ubaci Logitech G PRO X SUPERLIGHT. Osim iznimno visokih performansi, to je i jedan od najlakših miševa, budući da ima čvrsto plastično tijelo i ugrađenu bateriju za punjenje.

Njegov click latency prilično je izvanredan, zbog čega je izvrstan izbor za ljubitelje FPS igara. Ispod plastičnog poklopca nalazi se vrlo dosljedan vrhunski senzor HERO 25K i nudi vrlo širok raspon CPI kako biste dobili baš pravu osjetljivost. Sve svoje postavke možete spremiti u ugrađenu memoriju miša pomoću softvera Logitech G HUB, što znači da su konfiguracije vaših gumba i prilagodbe senzora lako dostupne.

Uz sve već rečeno, ovaj je miš malo skuplji, što znači da biste možda ipak preferirali neku jeftiniju opciju. Također, njegov gumeni kabel za punjenje ne koristi noviji tip USB-C, već mikro-USB konektor, što je prilično razočaravajuće s obzirom na njegovu premium cijenu. Općenito, izvrsna je opcija ako ste spremni potrošiti više novaca na vrhunski, ultra lagani gaming miš.

Najbolji žičani MMO gaming miš

Za ljubitelje MMO igara, tu je Corsair SCIMITAR RGB ELITE. Ovo je čvrst, žičani model s bočnom pločicom koja sadrži 12 tipki, a možete je pomicati naprijed-nazad kako bi odgovarao veličini vašeg dlana. Stoga, ako koristite claw grip, prikladan je za svaku veličinu dlana, a dodatnu vam kontrolu pruža njegovo tijelo mekanog pokrova i teksturiranog bočnog gripa.

Svaki se gumb se može programirati pomoću pratećeg softvera, tako da imate puno ulaza za makronaredbe ili kontrole medija. Kao i drugi Corsair miševi na ovom popisu, također nudi preciznu prilagodbu postavki osjetljivosti i RGB osvjetljenja. Ovaj je miš vrlo učinkovit, nudi impresivan click latency i vrlo dosljedan senzor. Nećete morati brinuti o tome hoće li senzor hvatati nenamjerne pokrete jer ima vrlo malu lift-off distancu. To je dobra stvar jer je miš malo teži, pa ga je teže brzo premještati.

Nažalost, njegove nožice nisu baš kvalitetne i sklone su grebanju i povlačenju po glatkim površinama. Njegov pleteni kabel također nije tako kvalitetan kao kod nekih drugih opcija i ima tendenciju zadržavanja nabora koji nastaju pri pakiranju. Ipak, ovo je još uvijek prilično dobro izgrađen model s odličnim značajkama prilagodbe i izvrstan je izbor za MMO igrače koji traže udoban gaming miš.

Najbolji bežični MMO gamerski miš

Ako žice nisu vaš stil, najbolji bežični MMO gaming miš sigurno je Razer Naga Pro. Ova svestrana opcija dolazi s tri izmjenjive bočne pločice s rasporedom od 2, 6 ili 12 tipki, koji god žanr igre igrate. Njegov desnoruki oblik je udoban zahvaljujući dodatnoj potpori za oslonac za mali prst, a nalazi se na desnoj strani.

Bez obzira na to koju ste bočnu pločicu instalirali, svaki se gumb može reprogramirati u pratećem softveru, a s omogućenom Razerovom značajkom Hypershift imate dosta programabilnih ulaza za makronaredbe, kontrole medija ili pritiskanja tipki. Bežično se povezuje s USB prijemnikom, a dolazi i s produživačem signala kako biste bili sigurni da ste uvijek u dometu.

Nažalost, lošija je karakteristika to što je njegov senzor prilično nedosljedan i znatno podiže postavljeni CPI tijekom brzih pokreta miša. Također, ako imate male dlanove, možda ćete imati poteškoća s dolaskom do prednjeg gumba jer je ovaj gaming miš prilično glomazan. Općenito, to je izvrsna opcija za MMO igrače koji traže svestrani, bežični miš.

Najbolji ergonomski gaming miš

Za duge runde i sesije igranja, najbolji ergonomski gaming miš upravo je Razer Basilisk V3. Ovaj nastavak Basilisk linije udobnog je oblika za desnu ruku s osloncem za palac i blago teksturiranog tijela za bolje prianjanje. Prikladan je za sve veličine dlanova ako se koristi palm grip, iako ljudi sa srednjim ili velikim rukama neće ga imati problema koristiti ni s claw ili fingertip gripom.

Na lijevoj strani nalazi se sniper gumb, što je odlična značajka za ljubitelje FPS igara. Njegov izvrstan click latency pruža dobar osjećaj prilagodbe, a mala lift-off distanca znači da gaming miš možete jednostavno premjestiti bez da senzor uhvati neželjeno kretanje. Pomoću pratećeg softvera ponovno možete programirati sve gumbe i dodijeliti Hypershift gumb za drugi sloj naredbi.

Nažalost, ovaj je gaming miš malo težak i glomazan, tako da korisnici s malim dlanovima mogu teško doći do sniper gumba. Također se povezuje samo putem žičane veze; međutim, Razer Basilisk Ultimate miš je sa sličnim performansama i bežičan je, ako je to ono što preferirate. Zaključno, ovaj je miš izvrstan izbor ako tražite gaming miš s ergonomskim dizajnom.

Najbolji lagani ergonomski gamerski miš

Ako tražite neki lakši miš ergonomskog dizajna, najbolja opcija je Cooler Master MM720. Ovaj miš težak je samo 54 g bez težine kabla, što ga čini najlakšim mišem za igranje od onih koji su trenutno dostupni. Ima nekonvencionalan dizajn s naslonom za prstenjak kako bi se ostvarila dodatna ergonomska potpora. Također dolazi s dodatnim ljepljivim bočnim gripovima za slučaj da će vam plastično tijelo biti previše sklisko. Njegov je dizajn posebno prikladan za korisnike claw gripa.

Ovaj miš je wired-only, ali njegov je kabel iznimno fleksibilan i ne zadržava savijanja nastala tijekom pakiranja niti zapinje za stolove ili podloge. Također, njegove visokokvalitetne nožice nude vrlo glatko iskustvo klizanja. Ljubitelji brzih igara cijenit će njegov iznimno nizak click latency. Unutar vrlo širokog raspona CPI-a sigurno nećete imati problema s pronalaženjem vama odgovarajuće postavke osjetljivosti.

Nažalost, ne djeluje tako dobro građeno kao neki slični miševi s ovom vrstom građe, a kad se stisne, njegovo se tijelo malo savija. Također, njegov senzor prilično je nedosljedan i prilikom brzih je pokreta sklon podići postavljeni CPI. Zaključno, ovaj je lagani ergonomski miš fantastičan izbor za provađanje pravih gamerskih dana i noći.