Odabir karijere i 7 bitnih savjeta studentima

Odabir karijere: 7 bitnih savjeta studentima

Kao student trebali biste imati prilično jasnu predodžbu o karijeri koju ćete nastaviti nakon završetka studija. Uz to, većina ljudi ne napravi pravi odabir karijere ili su pomalo nesigurni o smjeru kojim će krenuti. Zato vam pružamo nekoliko savjeta koji će vam pomoći u odabiru karijere i pronalaženju pravog posla za vas.

Kako napraviti bolji odabir karijere?

Otkrijte svoju strast

Svi imamo strasti, ali većina nas ih uglavnom zanemaruje, pretpostavljajući da od toga nećemo moći zarađivati ​​za život. Ali svi karijerni savjetnici uvijek najviše naglašavaju pronalaženje strasti i pravog posla za sebe.

Svi se moramo suočiti s izazovima u svom profesionalnom životu. Bit ćete bolje pripremljeni za suočavanje s tim izazovima ako vas stvarno zanima ono čime se bavite. Prije nego što odete u neku tvrtku na posao provjerite jesu li aktivnosti tvrtke u skladu s vašim strastima. Jednom kad nađete posao iz snova, više vam neće biti dosadne svakodnevne aktivnosti.

Razvijte svoje vještine

Što se tiče pronalaska posla, sama priprema za posao važnija je od pripreme za razgovor. Mnogi to zaboravljaju i nepotrebno stavljaju veliki naglasak na intervjue. Kao student, glavna vam je dužnost pripremiti se za odabir karijere, što neki već naprave kroz razne studentske poslove. Međutim, ako stvarno razumijete ono čime se bavite nećete se morati truditi da biste dobro prošli na razgovorima.

Iz ovog i iz nekih drugih razloga neki studenti gube zanimanje za formalno obrazovanje. Mnogi studenti provode vrijeme stječući znanje o odabranoj karijeri, a čak ni ne rade na svojim zadacima. Umjesto toga, oni plaćaju pisanje životopisa i daju obavljati poslove profesionalnim piscima i mnogi od ovih studenata imaju honorarni posao.

Proučite sve što trebate znati o području u kojem biste željeli raditi i razgovarajte s ljudima koji trenutno rade ono što i vi želite. Da biste razvili svoje vještine, nastavite to raditi besplatno dok ne skupite dovoljno iskustva da od toga živite. Ne postoji alternativa razvoju vaših vještina.

Foto: Unsplash

Preispitajte svoje ZAŠTO

Ako ste stvarno strastveni prema onome što ćete raditi, pokušajte pronaći načine da se istaknete od svojih konkurenata. Pokušajte kopati dublje i pronaći jasan odgovor zašto vas zanima određena profesija. Zašto mislite da ste dobar kandidat? Pronađite iskren odgovor.

Nakon što pronađete pouzdan odgovor na pitanje, ostalo će teći glatko. U mnogim slučajevima dobivanje posla ovisi o tome kako si odgovorite na ovo pitanje.

Za odabir karijere morate shvatiti svoje vrijednosti

Ovo je još jedna važna stvar koju treba uzeti u obzir. Trebali biste imati prilično jasnu predodžbu o tome što cijenite u pojedinom poslu koji vas zanima. Sigurno ćete uživati ​​u poslu ako su vrijednosti posla usklađene s vašim vrijednostima.

Koja ste vrsta radnika? Uživate li u čestim društvenim interakcijama ili volite raditi samostalno? Poznavanje sebe je ključ sretne i uspješne karijere.

Ako imate jasnu predodžbu o svojim vrijednostima, lakše ćete se nositi sa složenim situacijama. U vašoj profesiji nadređeni će vam vjerovati samo zato što njegujete svoje vrijednosti i one se odražavaju u vašim aktivnostima.

Koristite svoje resurse

Resursi različitim učenicima mogu značiti različite stvari. Za neke servisi za profesionalne pisanje mogu biti dragocjeni resursi, koriste pisce iz Velike Britanije kako bi napisali svoje akademske radove. Zaposleni studenti smatraju da su servisi i usluge pisanja korisne.

U 21. stoljeću vrlo malo nas može opravdano tvrditi da nemamo dovoljno resursa. Nedostatak resursa više nije problem. Prije je problem u nemogućnosti korištenja resursa koji su već dostupni. Lako možemo pristupiti resursima koji su nam potrebni, ali glavni je izazov prepoznati stvari koje treba preskočiti.

Na primjer, informacijska tehnologija učinila je informacije lako dostupnima. No, istodobno nas neprestano bombardiraju nepotrebnim informacijama, što je situacija koja se često naziva preopterećenošću informacijama. a ove nepotrebne informacije usporavaju, čak i zabranjuju naš napredak.

Uz to, ovdje također treba napomenuti da preopterećenost informacijama nije problem na svakom polju. Ako želite postati liječnik, vaša je odgovornost da na najbolji način iskoristite ustanove koje su vam osigurane.

Foto: Unsplash

Provjerite je li vaša karijera u skladu s vašim trenutnim smjerom

Možda ćete pokazati zanimanje za više područja, ali vaša glavna karijera trebala bi biti u skladu s vašim smjerom. Veza između vaše odabrane karijere i smjera možda nije tako očita. U nekim ćete se slučajevima morati potruditi prepoznati tu vezu.

Ako vas prirodno privlači vaša karijera, velike su šanse da ćete u njoj i uživati. Što se tiče izbora karijere, ne biste trebali olako shvaćati svoje interese. U većini slučajeva to je presudan faktor za vaš uspjeh.

Ali ovdje također treba napomenuti da vaš glavni predmet ne mora biti povezan s vašim odabirom karijere na neposredan način. Na primjer, ako studirate povijest, podučavanje je možda prikladno zanimanje za vas. Ali također možete nastaviti odabranu karijeru u komunikacijama, knjižničarstvu ili čak u pravu. Možete pronaći kreativne načine kako primijeniti znanje povijesti na ono što ćete raditi za život.

Budite spremni prihvatiti promjene

Možda trenutno studirate za posao u području koje obećava puno novca. Ali činjenica je da se sve brzo mijenja i ne možemo sa sigurnošću reći da vaše područje stručnosti neće pretrpjeti značajne promjene. U 21. stoljeću od velike je važnosti sposobnost prihvaćanja promjena na tržištu rada.

Napredovanjem umjetne inteligencije sve više i više poslova postaje automatizirano. Kao rezultat toga, na tržištu rada manje je stabilnosti i sigurnosti. Potražnja za vještinom ne znači da će potražnja ostati velika u sljedećih 10 godina.

Da bismo stvari stavili u perspektivu, ne trebamo gledati daleko u prošlost. U samo posljednjih nekoliko desetljeća svjedoci smo nestanka stotina radnih mjesta.

Umjetna inteligencija (AI) učinila je tržište rada izuzetno nestabilnim. Neki se stručnjaci plaše da će u sljedećih nekoliko desetljeća AI učiniti liječnike i odvjetnike beskorisnima, a ako primijetimo što je umjetna inteligencija već sposobna učiniti, ne možemo zanemariti predviđanje.

Ako prolazite obuku iz određenog područja, nemojte pretpostavljati da ćete koristiti sve što učite. Šanse su da će mnoge vještine koje trenutno pokušavate razviti u budućnosti ostati neiskorištene. Ako se želimo nositi s ovom situacijom, moramo razviti svoju emocionalnu inteligenciju.

Odabir karijere jedna je od najvažnijih odluka u životu. Iako vam pravi odabir može dati osjećaj ispunjenosti, donošenje pogrešnog izbora može biti vrlo opasno. Pogrešno odabrana karijera može vas dugoročno učiniti jadnima. Nadamo se da ćete duboko razmisliti o tome i donijeti dobru odluku.

Sretno! 🙂