Pamukkale: Top 5 zanimljivosti o ‘pamučnom dvorcu’

Pamukkale – pamučni dvorac velika je turska atrakcija
pixabay.jpg

Pamukkale je jedno od najvećih prirodnih i povijesnih blaga Turske. Ako volite prirodu, putovanje kroz zelenilo do ovog geološkog fenomena sigurno će vas oduševiti.

Ova nevjerojatna atrakcija svoje je mjesto zauzela na brežuljku koji se sastoji od toplih izvora podijeljenih u sedrene terase. Pamukkale se već tisućama godina koristi kao lječilište.

Prije otprilike 400 000 godina Mala Azija doživjela je niz razornih potresa. To je rezultiralo pomicanjem ploča u dolini rijeke Menderes (povijesno Meander ili Meander) što je izazvalo izbijanje termalnih voda na površinu.

Mjesto je dobilo ime po brojnim kaskadnim bijelim bazenima sa svijetlim tirkiznim vodenim površinama. Iz daljine se čini da bijeli vapnenački zidovi nalikuju golemom dvorcu od pahuljastog pamuka. Kao rezultat ovog fenomena, vrući su se izvori počeli spuštati na površinu platoa i to nevjerojatnom brzinom (stotine litara u sekundi). Kako su se spuštali, istovremeno su počeli isparavati na suncu, a to sve je rezultiralo stvaranjem sedrenih terasa i otmjenih padina koje su se ispunile predivnom tirkiznom vodom.

Budući da je voda bila zasićena kalcijem, sedimenti su svojim skrućivanjem počeli stvarati bijele kristalne površine, terase, stalaktite i bazene. Pristup posjetitelja sedrenim terasama ograničen je radi održavanja protoka vode i održavanja boje i strukture terasa. Područja gdje se posjetitelji mogu okupati u toplim izvorima jasno su razgraničena.

Vrući izvori nisu jedina Pamukkale atrakcija

Iznad kaskadnih bazena, naći ćete ostatke antičkog grada. Grad Hierapolis bio je grčko-rimski i bizantski grad koji je stajao na vrhu dvorca. Krajem 20. stoljeća ljudi su na ruševinama počeli graditi hotele. Kao rezultat, to je teško oštetilo grad. Hoteli su uklonjeni nakon što je Hierapolis 1988. godine postao zaštićen UNESCO-vim popisom svjetske baštine.

Povijesni grad

Nakon što ga je ubrzo nakon 190. godine prije Krista osnovao kralj iz Pergamona Eumenes II, Hierapolis je izvorno bio utvrđena vojna kolonija. No, najveći procvat grad je doživio tijekom 2. i 3. stoljeća kada je sa svojim prirodnim toplim izvorima postao popularno lječilište.

Ruševine velike ulice paralelne su sa sedrenom nešto više od 1 km, protežući se između nekropole na sjeveru i bizantske crkve na južnom kraju. Iz crkve dolazite do Apolonovog hrama i njegovih poznatih Vrata pakla ili Plutonija – špilje ispod hrama koja je bila izvor otrovnog plina.

unsplash.jpg

Na padini iznad ostatka ruševina Hierapolisa nalazi se moćno kazalište s pročeljem dugim preko 100 metara i uključuje dva nivoa sjedala, svaki s 26 redova. Izgrađeno za vrijeme vladavine rimskih careva Hadrijana i Septimusa Severa, kazalište je nevjerojatno dobro očuvano, zadržavajući velik dio svojih originalnih detalja s carskim VIP ložama i nekim ukrasnim pločama duž pozornice.

Plivanje u podvodnom gradu

Najzanimljiviji dio ove atrakcije mogao bi biti podvodni dio Hierapolisa. Neki od ostataka drevnog grada nakon potresa su djelomično potopljeni. Ti se ostaci mogu naći u bazenu koji se povijesno smatrao svetim, a sada je nazvan Antique Pool. Nažalost, bazen je postao jako komercijaliziran i ako se u njemu želite kupati morat ćete platiti pozamašnu ulaznicu.

Obuća? Zabranjena!

Terase toplih izvora sadrže na litre tirkizne vode koja je bogata mineralima. Ovaj je prirodni fenomen prizor koji oduzima dah, ali zato i vrlo osjetljiv. Iz tog razloga posjetitelji ne smiju nositi obuću i terasama šetati bosi i to posebnom stazom. Ova stroga metoda sprječava eroziju naslaga kalcija koji formiraju terase.

unsplash.jpg

Pamukkale nudi zdrave izvore tople vode

Pamukkale ima 17 izvora tople vode. Zanimljivo je da se temperature ovih bazena mogu kretati od 35 do 100 °C. Stoga, ne možete tek tako uskočiti bilo gdje! No, ne brinite, postoji nekoliko razgraničenih bazena u koje turisti mogu uskočiti i opuštati se u vodi. Voda je bogata mineralima koje organizmu pružaju mnoge zdravstvene prednosti.

Za vodu se kaže da pomaže u oporavku od visokog krvnog tlaka, bubrežnih kamenaca, moždanog udara, reume, živčane i tjelesne iscrpljenosti, bolesti očiju i kože, problema s cirkulacijom, probavnih bolesti, poremećaja prehrane i kroničnih poremećaja.

Pamukkale je lječilište otkako su Rimljani izgradili lječilišni grad Hierapolis oko svetog izvora tople vode. Kao što ste već pročitali, Pamukkale još uvijek ima antički bazen, posut mramornim stupovima iz rimskog Apolonovog hrama i u njemu se možete kupati kao što su to nekada činili Rimljani.