Želite napraviti zdrave palačinke? Evo 8 najboljih recepata

zdrave palačinke
Foto: Pixabay

Ako tražite recepte za zdrave palačinke, postoji zaista mnogo različitih opcija, sve ovisno o tome što tražite. Ne postoji jedna definicija zdrave palačinke, neki ljudi možda gledaju na ukupne kalorije po palačinki, drugi možda preferiraju one koje su pune hranjivih sastojaka ili su u skladu s određenom dijetom.

Stoga ovaj popis sadrži mnogo različitih opcija i svatko može pronaći nešto za sebe. Ovo su neke od mnogih varijacija recepata za zdrave palačinke.

zdrave palacinke
Foto: Pixabay

Zobene zdrave palačinke s malinama i medom

Sastojci:

  • 150g bistrog meda
  • 150g smrznutih (ili svježih) malina
  • 100g zobene kaše (ne instant, po potrebi upotrijebite zob bez glutena)
  • ¼ žličice pahuljica morske soli
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1½ žličice mljevenog cimeta
  • 100ml zobenog mlijeka ili bilo kojeg drugog po želji
  • 1 jaje slobodnog uzgoja
  • 1 žličica paste ili ekstrakta vanilije
  • 1 žličica suncokretovog ulja

Postupak:

Za ove zdrave palačinke zagrijte med i maline u malom loncu na srednjoj vatri, često miješajući, dok se maline ne odmrznu (ako koristite smrznute). Ovo ne bi trebalo trajati dulje od 3 minute. Maknite tavu s vatre.

Stavite zob i sol u blender ili multipraktik s malom zdjelom i miješajte dok ne dobijete konzistenciju brašna. Stavite u zdjelu i umiješajte prašak za pecivo i cimet.

U posudi za mjerenje pjenjačom pomiješajte mlijeko, jaje i vaniliju, a zatim mokru smjesu umiješajte u suhu dok se dobro ne sjedini. Ako se tijesto previše zgusne dodajte još mlijeka. I ne ostavljajte ovo tijesto da odstoji jer će se inače previše zgusnuti.

Na glatku, neljepljivu rešetku (ili veliku željeznu ili tešku tavu) ulijte ½ žličice ulja i komadom kuhinjskog valjka premažite cijelu površinu. Stavite tavu na srednje jaku vatru i kada je vruća dodajte tijesto, mjerom od četvrtine šalice, ali samo do dvije trećine. Trebali biste dobiti 4 zdrave palačinke odjednom, a za svaku će vam trebati oko 2 minute.

Općenito, kada pečete palačinke, okrenete ih kada vidite da mjehurići dolaze s gornje strane. Dakle, gurnite lopaticu ispod palačinke nakon 2 minute da vidite izgleda li donja strana kao da je pečena, a ako je, okrenite i pecite još 2 minute. Kao i uvijek, ne pritiskajte palačinke dok se peku i ne okrećite ih više od jednom. Kad ste ispekli prva 4 komada, složite ih na tanjur i pokrijte čistom kuhinjskom krpom, zatim ponovo nauljite tavu i nastavite kao prije.

Poslužite odmah s toplim medom od malina prelivenim po vrhu.

Zdrave palačinke od integralnog brašna

Sastojci:

  • 175g integralnog glatkog brašna
  • 300ml obranog mlijeka
  • 2 jaja slobodnog uzgoja
  • 3 žlice glatkog umaka od jabuka
  • 2 žličice suncokretovog ulja
  • sok od limuna ili voće i jogurt, za posluživanje

Postupak:

Stavite brašno u veliku zdjelu i u sredini napravite udubljenje. U vrču umutite mlijeko, jaja i umak od jabuka. Ulijte smjesu u udubinu u sredini brašna i počnite miješati, postupno dodajući brašno od rubova dok ne dobijete glatko tijesto. Ako je smjesa pregusta dodajte još malo mlijeka.

Zagrijte tavu od oko 20 cm i pažljivo pobrišite s malo ulja. U tavu ulijte otprilike 5 žlica tijesta i vrtite tijesto po tavi da dobijete ravnomjeran, tanak sloj. Kuhajte na srednje jakoj vatri 1-2 minute ili dok dno ne porumeni. Olabavite palačinku i bacite je ili okrenite. Kuhajte još 30 sekundi – 1 minutu ili dok ne porumeni.

Prebacite na tanjur i pokrijte kuhinjskom krpom da ostane toplo. Ponavljajte dok ne potrošite svu smjesu.

Poslužite s limunovim sokom ili voćem i jogurtom.

Zdrave palačinke s pečenom paprikom i avokadom

Sastojci:

  • 75g grama brašna (brašno od slanutka)
  • ¼ žličice praška za pecivo bez glutena
  • ¼ žličice dimljene paprike
  • ¼ žličice suhe majčine dušice
  • ¼ žličice morske soli
  • 2 žličice maslinovog ulja
  • 1 manji crveni luk, sitno narezan
  • 6 sitno nasjeckanih osušenih rajčica
  • 1 zreli avokado, narezan na ploške
  • Teglica od 460g pečene crvene paprike, ocijeđene i narezane na ploške
  • 1 mala vezica svježeg korijandera, sitno nasjeckanog
  • svježe mljeveni crni papar

Postupak:

Pomiješajte sve suhe sastojke sa 185 ml vode u zdjeli.

Zagrijte ulje u tavi od 20-25 cm na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i kuhajte na laganoj vatri 4-5 minuta, ili dok ne omekša. Dodajte sušene rajčice i pržite 2 minute. Izvadite iz tave i ostavite da se malo ohladi prije dodavanja u tijesto.

Malo pojačajte vatru i kutlačom u tavu ulijte pola socca tijesta. Pecite 6 minuta sa svake strane, ili dok ne porumene i lagano postanu hrskavi. Trebali biste moći podići rubove palačinke od tave i okrenuti palačinku, a da se ne slomi. Ponovite s preostalom smjesom.

Prebacite zdrave palačinke na tanjur i pospite avokadom, pečenom paprikom i korijanderom. Začinite paprom i odmah poslužite.

Hrskave palačinke s povrćem na korejski način

Sastojci:

  • 125g glatkog brašna bez glutena
  • 200g smrznutih listova špinata, prethodno odmrznutih
  • 1 crvena paprika, očišćena od sjemenki i sitno narezana
  • 1 mrkva oguljena i narezana na šibice
  • 6 komada mladog luka, prepolovite i nasjeckajte
  • 1 vezica vlasca, grubo nasjeckanog
  • 1 zeleni čili, tanko narezan
  • 2 žlice repičinog ili maslinovog ulja
  • sol

Za umak:

  • 1½ žlice tamarija ili sojinog umaka sa smanjenim sadržajem natrija
  • 1 žlica rižinog octa ili bijelog vinskog octa
  • prstohvat čili pahuljica

Postupak:

Ulijte brašno i prstohvat soli u veliku zdjelu, a zatim umutite u 125 ml vode da dobijete glatko tijesto. Stavite špinat u čistu kuhinjsku krpu ili nekoliko listova kuhinjskog papira i ocijedite što više tekućine pa dodajte u smjesu. Dodajte preostalo povrće, vlasac i čili pa sve zajedno promiješajte.

Zagrijte ½ žlice ulja u neprianjajućoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte četvrtinu mješavine povrća i rasporedite u ravnomjeran sloj. Lagano kuhajte 3-4 minute dok donja strana ne postane hrskava i zlatna. Pažljivo preokrenite palačinku i pecite još 3 minute.

Pomiješajte sastojke za umak u maloj zdjeli i poslužite s palačinkama.

Kremaste palačinke s gljivama

Sastojci:

  • 1 veliko jaje slobodnog uzgoja, lagano tučeno
  • 160 ml mlijeka
  • 40g glatkog brašna
  • komadić neslanog maslaca
  • 4 mlada luka narezana na tanke ploške
  • 200g kesten gljiva, narezanih
  • 2 žlice crème fraîche sa smanjenim udjelom masnoće
  • ½ žličice Dijon senfa
  • sol i svježe mljeveni papar

Postupak:

Umutite jaje i mlijeko u maloj posudi ili šalici.

Stavite brašno u veliku zdjelu i obilno ga začinite solju i paprom. U sredini napravite udubljenje i ulijte smjesu jaja i mlijeka. Postupno ih umiješajte u brašno da napravite tijesto. Stavite na stranu.

Zagrijte maslac u velikoj tavi na srednje jakoj vatri dok se ne zapjeni, ali da ne zagori ili porumeni. Umiješajte mladi luk, ostavite malo zelenog dijela i kuhajte dok ne omekša. Dodajte gljive i također kuhajte dok ne omekšaju. Začinite i umiješajte crème fraîche i senf. Stavite u zdjelu, pokrijte folijom i držite na toplom.

Očistite tavu i zagrijte još jednu kockicu maslaca dok se ne zapjeni. Stavite pola tijesta u sredinu posude i vrtite okolo dok se ne prekrije dno posude. Pecite dok donji dio ne porumeni, zatim preokrenite i drugu stranu pecite isto tako sve dok ne porumeni. Ostavite sa strane i ponovite da napravite drugu palačinku.

Stavite ove zdrave palačinke na tanjur i u sredinu svake žlicom stavite gljive. Presavijte rubove, počevši od dna, kako biste stvorili kvadrat. Pospite preostalim mladim lukom i poslužite.

Zdrave palačinke od banane i zobi s niskim udjelom FODMAP-a

Sastojci:

  • 3 srednje nezrele ili čvrste banane, zgnječene
  • 10 žlica zobi
  • 4 žlice sjemenki bundeve
  • 4 jaja slobodnog uzgoja
  • biljno ulje, za podmazivanje

Servirati uz:

  • javorov sirup
  • 200g grčkog ili sojinog jogurta
  • borovnice ili maline

Postupak:

U zdjeli pomiješajte zgnječene banane, zob i sjemenke bundeve. Razbijte jaja i dobro ih izmiješajte.

Manju tavu zagrijte na jakoj vatri i dobro je namastite. Kad se zagrije, smanjite vatru na srednju. Dodajte žlicu smjese, malo rasporedite i kuhajte nekoliko minuta, odnosno dok se vrh ne počne stezati, a donja strana ne porumeni. Pomoću lopatice okrenite i pecite drugu stranu dok ne porumeni. Ponavljajte dok ne potrošite svu smjesu, ako imate veliku tavu možete peći nekoliko palačinki odjednom.

Ove zdrave palačinke poslužite s javorovim sirupom, jogurtom i bobičastim voćem.

Meksičke palačinke od kukuruza šećerca s jajima i salsom

Sastojci:

Za palačinke od kukuruza šećerca:

  • 100g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 jaje slobodnog uzgoja
  • 150 ml punomasnog mlijeka
  • sol i svježe mljeveni crni papar
  • 1 klip kukuruza šećeraca, samo u zrnu
  • 1 žlica biljnog ulja

Za chilli salsu od rajčice:

  • 3 rajčice, očišćene od kože i sjemenki, nasjeckane
  • 6 grančica korijandera, samo listovi, nasjeckani
  • 1 zeleni čili, vrlo sitno nasjeckan
  • prstohvat šećera
  • ¼ manjeg crvenog luka, sitno nasjeckanog
  • 1 limeta, samo sok
  • prstohvat morske soli
  • svježe mljeveni crni papar

Za jaja:

  • 1 žlica bijelog vinskog octa
  • 4 jaja slobodnog uzgoja

Postupak:

Za meksičke palačinke od kukuruza šećerca, pospite brašno i prašak za pecivo u zdjelu za miješanje, zatim umutite jaje i polovicu mlijeka da dobijete gustu smjesu koja će biti nešto gušća od duple kreme. Dodajte još mlijeka koliko je potrebno da smjesa olabavi. Začinite po ukusu solju i svježe mljevenim crnim paprom, a zatim umiješajte kukuruz šećerac.

Zagrijte ulje u tavi na srednje do jakoj vatri. Žlicom stavljajte pola tijesta u tavu i pržite 1-2 minute sa svake strane, odnosno dok palačinka ne porumeni s obje strane. Palačinku odložite na topli tanjur i malo pokrijte aluminijskom folijom. Ponovite s preostalom smjesom.

Za chilli salsu od rajčice pomiješajte rajčice, korijander, čili, šećer, sitno nasjeckani luk, sok limete i sol dok se dobro ne sjedine. Začinite po želji svježe mljevenim crnim paprom.

Za poširana jaja zakuhajte posudu s vodom, umiješajte ocat i smanjite vatru da voda ključa. Dodajte jaja i kuhajte 3-4 minute, ili dok ne budu kuhana po vašoj želji, a zatim ih izvadite iz posude žlicom i ocijedite na kuhinjskom papiru.

Za posluživanje stavite po jednu palačinku od kukuruza šećerca na svaki tanjur, na vrh rasporedite dva poširana jaja i završite žlicom salse od rajčice.

Veganske palačinke bez glutena

Sastojci:

  • 65g rižinog brašna
  • 65g tapioka brašna
  • ½ vrlo zrele banane
  • 300 ml bademovog mlijeka
  • 2 žličice uljane repice ili kokosovog ulja, za prženje

Za preljev:

  • 1½ banane, narezane na ploške
  • velika šaka borovnica
  • 30g pekan oraha, tostiranih
  • 6 žličica javorovog sirupa

Postupak:

Stavite brašno, bananu i bademovo mlijeko u multipraktik i miksajte dok ne dobijete glatko tijesto približne konzistencije kreme. Ulijte smjesu u vrč.

Zagrijte tavu s neprijanjajućim premazom od 20-25 cm dok se ne zagrije i namažite s malo ulja. Ulijte malo tijesta i vrtite ga po tavi da napravite palačinku pune veličine. Pecite 1-2 minute, ili dok rubovi ne porumene. Odriješite i preokrenite. Pecite dok ne porumene s obje strane. Ponovite s preostalom smjesom. Pečene palačinke možete održavati toplima tako da ih zamotate u foliju i stavite peći na nisku temperaturu.

Stavite ove veganske palačinke na tanjure i prelijte ih bananama, borovnicama, pekan orašima i javorovim sirupom. Poslužite odmah.