Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Razno

Želite napraviti zdrave palačinke? Evo nekih najboljih recepata

Želite napraviti zdrave palačinke? Evo nekih najboljih recepata
Pancakes with berries and maple syrup

Ako tražite recepte za zdrave palačinke, postoji zaista mnogo različitih opcija, sve ovisno o tome što tražite. Ne postoji jedna definicija zdrave palačinke, neki ljudi možda gledaju na ukupne kalorije po palačinki, drugi možda preferiraju one koje su pune hranjivih sastojaka ili su u skladu s određenom dijetom.

Stoga ovaj popis sadrži mnogo različitih opcija i svatko može pronaći nešto za sebe.

Zobene palačinke s malinama i medom

Sastojci:

  • 150g bistrog meda
  • 150g smrznutih (ili svježih) malina
  • 100g zobene kaše (ne instant, po potrebi upotrijebite zob bez glutena)
  • ¼ žličice pahuljica morske soli
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1½ žličice mljevenog cimeta
  • 100ml zobenog mlijeka ili bilo kojeg drugog po želji
  • 1 jaje slobodnog uzgoja
  • 1 žličica paste ili ekstrakta vanilije
  • 1 žličica suncokretovog ulja

Postupak:

Zagrijte med i maline u malom loncu na srednjoj vatri, često miješajući, dok se maline ne odmrznu (ako koristite smrznute). Ovo ne bi trebalo trajati dulje od 3 minute. Maknite tavu s vatre.

Stavite zob i sol u blender ili multipraktik s malom zdjelom i miješajte dok ne dobijete konzistenciju brašna. Stavite u zdjelu i umiješajte prašak za pecivo i cimet.

U posudi za mjerenje pjenjačom pomiješajte mlijeko, jaje i vaniliju, a zatim mokru smjesu umiješajte u suhu dok se dobro ne sjedini. Ako se tijesto previše zgusne dodajte još mlijeka. I ne ostavljajte ovo tijesto da odstoji jer će se inače previše zgusnuti.

Na glatku, neljepljivu rešetku (ili veliku željeznu ili tešku tavu) ulijte ½ žličice ulja i komadom kuhinjskog valjka premažite cijelu površinu. Stavite tavu na srednje jaku vatru i kada je vruća dodajte tijesto, mjerom od četvrtine šalice, ali samo do dvije trećine. Trebali biste dobiti 4 palačinke odjednom, a za svaku će vam trebati oko 2 minute.

Općenito, kada pečete palačinke, okrenete ih kada vidite da mjehurići dolaze s gornje strane. Dakle, gurnite lopaticu ispod palačinke nakon 2 minute da vidite izgleda li donja strana kao da je pečena, a ako je, okrenite i pecite još 2 minute. Kao i uvijek, ne pritiskajte palačinke dok se peku i ne okrećite ih više od jednom. Kad ste ispekli prva 4 komada, složite ih na tanjur i pokrijte čistom kuhinjskom krpom, zatim ponovo nauljite tavu i nastavite kao prije.

Poslužite odmah s toplim medom od malina prelivenim po vrhu.

Zdrave palačinke od integralnog brašna

Sastojci:

  • 175g integralnog glatkog brašna
  • 300ml obranog mlijeka
  • 2 jaja slobodnog uzgoja
  • 3 žlice glatkog umaka od jabuka
  • 2 žličice suncokretovog ulja
  • sok od limuna ili voće i jogurt, za posluživanje

Postupak:

Stavite brašno u veliku zdjelu i u sredini napravite udubljenje. U vrču umutite mlijeko, jaja i umak od jabuka. Ulijte smjesu u udubinu u sredini brašna i počnite miješati, postupno dodajući brašno od rubova dok ne dobijete glatko tijesto. Ako je smjesa pregusta dodajte još malo mlijeka.

Zagrijte tavu od oko 20 cm i pažljivo pobrišite s malo ulja. U tavu ulijte otprilike 5 žlica tijesta i vrtite tijesto po tavi da dobijete ravnomjeran, tanak sloj. Kuhajte na srednje jakoj vatri 1-2 minute ili dok dno ne porumeni. Olabavite palačinku i bacite je ili okrenite. Kuhajte još 30 sekundi – 1 minutu ili dok ne porumeni.

Prebacite na tanjur i pokrijte kuhinjskom krpom da ostane toplo. Ponavljajte dok ne potrošite svu smjesu.

Poslužite s limunovim sokom ili voćem i jogurtom.

Zdrave palačinke s pečenom paprikom i avokadom

Sastojci:

  • 75g grama brašna (brašno od slanutka)
  • ¼ žličice praška za pecivo bez glutena
  • ¼ žličice dimljene paprike
  • ¼ žličice suhe majčine dušice
  • ¼ žličice morske soli
  • 2 žličice maslinovog ulja
  • 1 manji crveni luk, sitno narezan
  • 6 sitno nasjeckanih osušenih rajčica
  • 1 zreli avokado, narezan na ploške
  • Teglica od 460g pečene crvene paprike, ocijeđene i narezane na ploške
  • 1 mala vezica svježeg korijandera, sitno nasjeckanog
  • svježe mljeveni crni papar

Postupak:

Pomiješajte sve suhe sastojke sa 185 ml vode u zdjeli.

Zagrijte ulje u tavi od 20-25 cm na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i kuhajte na laganoj vatri 4-5 minuta, ili dok ne omekša. Dodajte sušene rajčice i pržite 2 minute. Izvadite iz tave i ostavite da se malo ohladi prije dodavanja u tijesto.

Malo pojačajte vatru i kutlačom u tavu ulijte pola socca tijesta. Pecite 6 minuta sa svake strane, ili dok ne porumene i lagano postanu hrskavi. Trebali biste moći podići rubove palačinke od tave i okrenuti palačinku, a da se ne slomi. Ponovite s preostalom smjesom.

Prebacite palačinke na tanjur i pospite avokadom, pečenom paprikom i korijanderom. Začinite paprom i odmah poslužite.

Hrskave zdrave palačinke s povrćem na korejski način

Sastojci:

  • 125g glatkog brašna bez glutena
  • 200g smrznutih listova špinata, prethodno odmrznutih
  • 1 crvena paprika, očišćena od sjemenki i sitno narezana
  • 1 mrkva oguljena i narezana na šibice
  • 6 komada mladog luka, prepolovite i nasjeckajte
  • 1 vezica vlasca, grubo nasjeckanog
  • 1 zeleni čili, tanko narezan
  • 2 žlice repičinog ili maslinovog ulja
  • sol

Za umak:

  • 1½ žlice tamarija ili sojinog umaka sa smanjenim sadržajem natrija
  • 1 žlica rižinog octa ili bijelog vinskog octa
  • prstohvat čili pahuljica

Postupak:

Ulijte brašno i prstohvat soli u veliku zdjelu, a zatim umutite u 125 ml vode da dobijete glatko tijesto. Stavite špinat u čistu kuhinjsku krpu ili nekoliko listova kuhinjskog papira i ocijedite što više tekućine pa dodajte u smjesu. Dodajte preostalo povrće, vlasac i čili pa sve zajedno promiješajte.

Zagrijte ½ žlice ulja u neprianjajućoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte četvrtinu mješavine povrća i rasporedite u ravnomjeran sloj. Lagano kuhajte 3-4 minute dok donja strana ne postane hrskava i zlatna. Pažljivo preokrenite palačinku i pecite još 3 minute.

Pomiješajte sastojke za umak u maloj zdjeli i poslužite s palačinkama.

Kremaste zdrave palačinke s gljivama

Sastojci:

  • 1 veliko jaje slobodnog uzgoja, lagano tučeno
  • 160 ml mlijeka
  • 40g glatkog brašna
  • komadić neslanog maslaca
  • 4 mlada luka narezana na tanke ploške
  • 200g kesten gljiva, narezanih
  • 2 žlice crème fraîche sa smanjenim udjelom masnoće
  • ½ žličice Dijon senfa
  • sol i svježe mljeveni papar

Postupak:

Umutite jaje i mlijeko u maloj posudi ili šalici.

Stavite brašno u veliku zdjelu i obilno ga začinite solju i paprom. U sredini napravite udubljenje i ulijte smjesu jaja i mlijeka. Postupno ih umiješajte u brašno da napravite tijesto. Stavite na stranu.

Zagrijte maslac u velikoj tavi na srednje jakoj vatri dok se ne zapjeni, ali da ne zagori ili porumeni. Umiješajte mladi luk, ostavite malo zelenog dijela i kuhajte dok ne omekša. Dodajte gljive i također kuhajte dok ne omekšaju. Začinite i umiješajte crème fraîche i senf. Stavite u zdjelu, pokrijte folijom i držite na toplom.

Očistite tavu i zagrijte još jednu kockicu maslaca dok se ne zapjeni. Stavite pola tijesta u sredinu posude i vrtite okolo dok se ne prekrije dno posude. Pecite dok donji dio ne porumeni, zatim preokrenite i drugu stranu pecite isto tako sve dok ne porumeni. Ostavite sa strane i ponovite da napravite drugu palačinku.

Stavite palačinke na tanjur i u sredinu svake žlicom stavite gljive. Presavijte rubove, počevši od dna, kako biste stvorili kvadrat. Pospite preostalim mladim lukom i poslužite.

Zdrave palačinke od banane i zobi s niskim udjelom FODMAP-a

Sastojci:

  • 3 srednje nezrele ili čvrste banane, zgnječene
  • 10 žlica zobi
  • 4 žlice sjemenki bundeve
  • 4 jaja slobodnog uzgoja
  • biljno ulje, za podmazivanje

Servirati uz:

  • javorov sirup
  • 200g grčkog ili sojinog jogurta
  • borovnice ili maline

Postupak:

U zdjeli pomiješajte zgnječene banane, zob i sjemenke bundeve. Razbijte jaja i dobro ih izmiješajte.

Manju tavu zagrijte na jakoj vatri i dobro je namastite. Kad se zagrije, smanjite vatru na srednju. Dodajte žlicu smjese, malo rasporedite i kuhajte nekoliko minuta, odnosno dok se vrh ne počne stezati, a donja strana ne porumeni. Pomoću lopatice okrenite i pecite drugu stranu dok ne porumeni. Ponavljajte dok ne potrošite svu smjesu, ako imate veliku tavu možete peći nekoliko palačinki odjednom.

Palačinke poslužite s javorovim sirupom, jogurtom i bobičastim voćem.

Meksičke palačinke od kukuruza šećerca s jajima i salsom

Sastojci:

Za palačinke od kukuruza šećerca:

  • 100g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 jaje slobodnog uzgoja
  • 150 ml punomasnog mlijeka
  • sol i svježe mljeveni crni papar
  • 1 klip kukuruza šećeraca, samo u zrnu
  • 1 žlica biljnog ulja

Za chilli salsu od rajčice:

  • 3 rajčice, očišćene od kože i sjemenki, nasjeckane
  • 6 grančica korijandera, samo listovi, nasjeckani
  • 1 zeleni čili, vrlo sitno nasjeckan
  • prstohvat šećera
  • ¼ manjeg crvenog luka, sitno nasjeckanog
  • 1 limeta, samo sok
  • prstohvat morske soli
  • svježe mljeveni crni papar

Za jaja:

  • 1 žlica bijelog vinskog octa
  • 4 jaja slobodnog uzgoja

Postupak:

Za palačinke od kukuruza šećerca, pospite brašno i prašak za pecivo u zdjelu za miješanje, zatim umutite jaje i polovicu mlijeka da dobijete gustu smjesu koja će biti nešto gušća od duple kreme. Dodajte još mlijeka koliko je potrebno da smjesa olabavi. Začinite po ukusu solju i svježe mljevenim crnim paprom, a zatim umiješajte kukuruz šećerac.

Zagrijte ulje u tavi na srednje do jakoj vatri. Žlicom stavljajte pola tijesta u tavu i pržite 1-2 minute sa svake strane, odnosno dok palačinka ne porumeni s obje strane. Palačinku odložite na topli tanjur i malo pokrijte aluminijskom folijom. Ponovite s preostalom smjesom.

Za chilli salsu od rajčice pomiješajte rajčice, korijander, čili, šećer, sitno nasjeckani luk, sok limete i sol dok se dobro ne sjedine. Začinite po želji svježe mljevenim crnim paprom.

Za poširana jaja zakuhajte posudu s vodom, umiješajte ocat i smanjite vatru da voda ključa. Dodajte jaja i kuhajte 3-4 minute, ili dok ne budu kuhana po vašoj želji, a zatim ih izvadite iz posude žlicom i ocijedite na kuhinjskom papiru.

Za posluživanje stavite po jednu palačinku od kukuruza šećerca na svaki tanjur, na vrh rasporedite dva poširana jaja i završite žlicom salse od rajčice.

Veganske palačinke bez glutena

Sastojci:

  • 65g rižinog brašna
  • 65g tapioka brašna
  • ½ vrlo zrele banane
  • 300 ml bademovog mlijeka
  • 2 žličice uljane repice ili kokosovog ulja, za prženje

Za preljev:

  • 1½ banane, narezane na ploške
  • velika šaka borovnica
  • 30g pekan oraha, tostiranih
  • 6 žličica javorovog sirupa

Postupak:

Stavite brašno, bananu i bademovo mlijeko u multipraktik i miksajte dok ne dobijete glatko tijesto približne konzistencije kreme. Ulijte smjesu u vrč.

Zagrijte tavu s neprijanjajućim premazom od 20-25 cm dok se ne zagrije i namažite s malo ulja. Ulijte malo tijesta i vrtite ga po tavi da napravite palačinku pune veličine. Pecite 1-2 minute, ili dok rubovi ne porumene. Odriješite i preokrenite. Pecite dok ne porumene s obje strane. Ponovite s preostalom smjesom. Pečene palačinke možete održavati toplima tako da ih zamotate u foliju i stavite peći na nisku temperaturu.

Stavite palačinke na tanjure i prelijte ih bananama, borovnicama, pekan orašima i javorovim sirupom. Poslužite odmah.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

NE PROPUSTITE I OVO!

Copyright 2022 © Filip Media d.o.o. Sva prava pridržana.