Viski: 15 zanimljivosti o takozvanoj vodi života

Viski: jeste li znali ove zanimljivosti o takozvanoj vodi života
unsplash.jpg

Prema Georgeu Bernardu Shawu, viski je tekuće sunce. Prilično je teško raspravljati s tako elokventnim osjećajem.

Međutim, sunce (u oba smisla) može malo smetati sljedećeg jutra ako ste si večer prije priuštili koju čašu previše. No, ipak, to nikada nije spriječilo Twaina da popije čašu, dvije više jer je poznat po hrabroj objavi: “Previše svega je loše, ali previše dobrog viskija je jedva dovoljno.”

shutterstock.jpg

Možda se pitate što bismo vam mogli otkriti o ovom zlatnom nektaru, a da već niste čuli od ovih slavnih i filozofskih konzumenata. Pa, budimo iskreni – priča o viskiju je duga, a proizvođači i potrošači (osobito Škoti) vole dobre besmislice. Dakle, bilo da ste stručnjak ili ste tek popili svoj prvi gutljaj, među sljedećim ćete činjenicama sigurno otkriti nešto novo.

1. Ovaj zlatni nektar svoj život započinje kao piva

Ova se voda života pravi od sladovine, što je zapravo pivo koje se destilira. Naime, sladovina je napravljena od svih sastojaka koje biste našli u čaši ohlađenog piva – vode, kvasca i slada. Štoviše, ovaj se postupak koristi za sprječavanje neželjenih štetnika.

2. Škotska ima puno viskija

Budući da je Škotska domovina samog škotskog viskija, logično je da zemlja ima puno dobrih stvari. Ali jedna od najnevjerojatnijih zabavnih činjenica o škotskom viskiju jest da u zemlji postoji više od 20 milijuna bačvi zlatnog nektara koji sazrijeva. To su skoro četiri bačve za svaku osobu u Škotskoj!

Postoji više od 100 destilerija u pet regija koje proizvode ovo piće u Škotskoj, uključujući Highlands, Lowlands, Islay, Speyside i Campbeltown. Od čistih i voćnih Speyside viskija i oštrih začina planinskih drama do onih jakih s otoka Islay, postoji bezbroj škotskih vrsta koje možete probati diljem zemlje.

3. Najstariji viski star je preko 150 godina

Boca Glenavon Special Liqueur Whisky od 400 ml drži Guinnessov svjetski rekord jer se smatra kao najstarija voda života na svijetu. Priča se da je pakiran između 1851. i 1858. i da je bio u vlasništvu irske obitelji sve dok nije prodan na aukciji Bonhams u Londonu i postigao nevjerojatnih 14.850 funti.

4. Macallan ‘M’ najskuplji je svijetu

Macallan ‘M’ prodan je u Hong Kongu na aukciji za 393.109 funti i postao je poznat kao najskuplja marka ovog alkohola na svijetu. Luksuzni dekanter sadrži 6 litara viskija točenog iz bačvi šerija od španjolske hrastovine iz razdoblja od 1940-ih do 1990-ih.

5. Riječ viski znači ‘voda života’

Jedna od najzanimljivijih činjenica o povijesti škotske vode života je priča koja stoji iza njegovog imena. Izraz “viski” potječe od galskih riječi “uisge beatha” (izgovara se ish-ka ba-ha), što znači “voda života”, što se čini prikladnim načinom za opisivanje zlatnog nektara.

Galski izraz dolazi od latinske fraze ‘aqua vitae’ što također znači ‘voda života’. Vjeruje se da ime potječe iz vremena kada su redovnici koristili žestoka pića u medicinske svrhe. Prva poznata proizvodnja ove vode života datira sve do 5. stoljeća kada su redovnici počeli destilirati alkoholna pića u Irskoj. Prvo spominjanje viskija u Škotskoj pojavilo se 1494. godine kada se u računovodstvenim zapisima za kraljevske financije u popisima državne blagajne spominje davanje od “osam boca slada fratru Johnu Coru za izradu aqua vitae”.

6. Znate li što je anđeoski udio?

Ako idete na degustaciju viskija, mogli biste čuti izraz “anđeoski udio”. Ali o čemu se radi? Proizvođači vode života čuvaju zlatni nektar u drvenim bačvama, ali čak je i najčvršće zrnato drvo još uvijek porozno. Kako voda života stari i sazrijeva, alkohol postupno isparava oko 1,5 do 2% svake godine. Proizvođači viskija ovo zovu ‘anđeoskim udjelom’.

7. Škotska proizvodnja vode života donosi £135 (1.136,41 kuna) prihoda svake sekunde

Da, dobro ste pročitali – svake sekunde. Škotska ovu vodu života izvozi brzinom nešto manjom od 2500 boca u minuti.

8. Konzumacija ove vode života skoro je bila zabranjena

Da nije bilo medicinske rupe tijekom prohibicije, ovaj zlatni nektar bio bi ilegalno piće. Ali budući da je postojao zakon koji je liječnicima dopuštao prepisivanje viskija kao lijeka, viski se nije zabranio. Štoviše, sve što ste u to vrijeme trebali učiniti ako ste htjeli piti vodu života bilo je odšetati do najbliže drogerije i ponašati se bolesno.

9. Potrebne su 3 godine da odleži

Tek nakon minimalno 3 godine odležavanja škotska voda života se može nazvati viskijem. Neke destilerije drže bačve stare više od 70 godina.

10. Nitko ne zna tko je izumio ovaj zlatni nektar

Nitko ne zna tko je prvi saznao kako napraviti ovu ‘vodu života’. Vjeruje se da su ovaj zlatni nektar izvorno proizvodili redovnici, što ga je učinilo svetim duhom. No, sve se promijenilo kada je kralj Henry VIII raspustio sve njihove samostane opijene alkoholom.

Postoje mnoge teorije o izumu viskija. Jedna popularna teorija je da je izumljen u Europi. To ima smisla jer se viski proizvodi od žitarica, a Europa ima dugu povijest uzgoja žitarica.

Druga teorija sugerira da je viski zapravo izumljen u Aziji. To je zato što neke od najranijih referenci na viski potječu iz kineskih tekstova. Moguće je da su viski u Europu unijeli trgovci koji su posjetili Aziju.

Podrijetlo viskija je također misterija. Postoje mnoge teorije o tome odakle dolazi ovo popularno piće, ali Irska i Škotska dva su najvjerojatnija kandidata.

Prvi pisani zapis o viskiju potječe iz Irske 1405. godine. To ima smisla jer se u Irskoj nalaze neke od najstarijih destilerija na svijetu. Irski viski također je spomenut u pjesmi Edmunda Spensera iz 1587., koji ga opisuje kao “dobru stvar”.

Međutim, postoje i mnoge teorije da je viski zapravo izumljen u Škotskoj. Jedna teorija sugerira da su ga redovnici prvi destilirali početkom 15. stoljeća.

Druga teorija tvrdi da je viski prvi stvorio John Cor, koji je dobio dozvolu za destilaciju 1494. godine.

Iako još uvijek ne postoji odgovor na ovo pitanje, smatra se da potječe iz Irske, a rane reference na ovo alkoholno piće datiraju iz 14. stoljeća.

Druga popularna teorija je da je viski prvi put proizveden u Škotskoj, a prvi pisani zapis o alkoholu pojavio se 1494. godine.

U konačnici, nemoguće je reći tko je prvi izmislio viski ili gdje je prvi put proizveden. Međutim, povijest ovog kultnog duha će nas sigurno nastaviti fascinirati još mnogo godina.

11. Viski ima zdravstvenih prednosti, a njegovo konzumiranje može spriječiti rak

Ako konzumirate umjerenu količinu vode života, zapravo možete imati zdravstvenih koristi. Konzumacija vode života može spriječiti rak, smanjiti šanse za moždani udar i također smanjuje mogućnost srčanih bolesti. I to nije to – ispijanje 1 do 6 čaša tijekom tjedan dana kod odrasle osobe može smanjiti rizik od demencije.

12. Jack Daniels nije Bourbon

Ovo je uobičajena zabluda. Dubok miris i trajan okus Jacka Danielsa zapravo predstavlja Tennessee viski, a ne burbon.

Pa zašto se Jack Daniel’s ne zove bourbon? Odgovor seže do ukidanja zabrane 1933. godine. Kada je američki posao s destilacijom ponovno pokrenut, uvedena su nova pravila. Vrlo su detaljno definirali različite vrste destiliranih alkoholnih pića i zahtijevali od proizvođača da koriste klasifikacije vrsta koje najbliže opisuju njihove proizvode. Ako je vaš viski ispunjavao standarde za burbon, morali ste ga nazvati burbon. Barem se činilo da je to pravilo.

To je bio problem za obitelj Motlow iz Tennesseeja, proizvođače Jack Daniel’s Tennessee Whiskyja, ali to nije bila njihova najneposrednija briga. Tennessee nije ukinuo svoje državne zakone o zabrani 1933. s ostatkom zemlje. To je spriječilo Jack Daniel’s da nastavi s radom. Destilacija je u Tennesseeju postala legalna tek 1937.

Kad se Jack Daniel’s ponovno pokrenuo, napravili su neke proizvode koje su mogli odmah prodati, poput rakije i viskija od kukuruza, ali su znali da Jack Daniel’s Tennessee Whisky koji su proizvodili neće trebati odobrenje etikete sve do otprilike 1941., jer bi bilo potrebno da prva serija potpuno odleži.

13. Jedan od osnovnih sastojaka Tabasco umaka je viski

Tabasco umak zapravo odležava u bačvama koje su prethodno sadržavale Jack Daniels. Umaku daje dodatnu draž i onaj aromatični ubod.

14. George Washington bio je zaljubljenik u vodu života

George je otvorio destileriju viskija i do 1799. bio je najveći proizvođač ovog zlatnog nektara u zemlji. Između ovoga i toga što je obožavao kanabis, Georgie se uvijek smatrao čovjekom koji je zasigurno bio dobar u pokretanju zabave. Osim njega, vodu života su voljeli i Hillary Clinton, Winston Churchill, Thomas Jefferson, Mark Twain, a to je također omiljeno piće Johnnyja Deppa.

15. Škotska voda života obično sazrijeva u bačvama američkog burbona

Iako je škotska voda života ponosni proizvod Škotske, jedna od najzanimljivijih činjenica o škotskom viskiju je da oko 90% viskija sazrijeva u bačvama koje su se nekada koristile za američki burbon.

Kad se škotski viski počeo brzo širiti u 19. stoljeću, proizvođači su često koristili bačve u kojima je nekoć bio sherry i porto iz Španjolske i Portugala. Nakon što ih je postalo teže pronaći, škotske destilerije su se obratile destilerijama burbona u Kentuckyju kako bi kupile stare bačve burbona.

To je imalo nekoliko prednosti jer burbon mora odležati u novim hrastovim bačvama koje se mogu upotrijebiti samo jednom. To znači da uvijek postoji stalna zaliha bačvi za škotske destilerije viskija. Bačve škotskom viskiju također daju jedinstveni okus jer su bačve burbona prožete okusima poput vanilije, meda, voća i karamele. Neki škotski viskiji još uvijek odležavaju u bačvama od sherryja što im daje začinske i voćne okuse poput cimeta, kardamoma, datulja, smokava ili sultana.