Vršnjački pritisak na alkohol: 6 načina kako se njime nositi

Vršnjački pritisak na alkohol: 6 načina kako se njime nositi

Bilo koji oblik vršnjačkog pritiska može biti težak za podnijeti, ali pogotovo onaj koji se tiče alkohola. Nema ništa napornije od prijatelja koji je zapeo za ideju da te nagovori na još jednu čašu žestokog pića koju zaista ne želiš popiti. Pritisak vršnjaka može biti vrlo naporan, ali iz kojeg god ste razloga odlučili suzdržati se od pretjerivanja, ostanite kod svoje odluke. Čini nam se kako današnja društvena pravila nalažu da se samo uz alkohol možemo pravilno zabaviti, no to je čista iluzija.

Kako se nositi pritiskom na alkohol?

Što je loše u tome da samo želite normalno razgovarati s nekime kome se ne miješaju riječi i tko nije slijepo pijan? Zašto bi trebalo biti čudno to šta želite izbjeći mamurluk ako imate obaveze za posao ili školu? Ako si postavljate ova pitanja, u nastavku pročitajte korisne savjete i olakšajte si.

Znajte da niste sami

Kad vam se sve čini da se društveni život danas svodi samo na ispijanje alkohola, znajte da niste jedini koji preferiraju alternativne oblike druženja. Uvijek postoje oni koji radi svjesnosti i tjelesne dobrobiti alkohol izbjegavaju i pokazuju kako se uvijek najbolje možete zabaviti bez kapi alkohola.

Poštujte svoju odluku

Poštivanje vlastite odluke neophodno je kako biste se bolje mogli nositi s pritiskom koji vam zadaju drugi. Naučite reći ne kada stvarno nešto ne želite. Ne dopustite da vam drugi ugrožavaju i kvare raspoloženje i nikako se nemojte dati nagovoriti jer to će spustiti vašu čast i narušiti vaš stav. To je vaše tijelo i vaša odluka. Ako vam netko s nagovaranjem počne biti naporan, jednostavno mu iskreno recite da vam se penje na živce. Iskrenost je najbolja politika.

Postoje i bezalkoholna pića

To što ne pijete alkohol ne znači da ne morate ništa piti. Zašto se ne biste opustili uz bezalkoholni koktel ili bezalkoholno pivo? Izgledat ćete kao uklopljeno, a sutradan nećete imati glavobolju. Stvaranje osjećaja uklopljenosti stvara dobar efekt ako jednostavno ne želite skrenuti pažnju na sebe i svoju odluku da ne pijete alkohol.

Promijenite temu razgovora

Kad razgovor odvratite od teme o alkoholu, ljudi neće ni primijetiti da ga ne konzumirate. Pitajte ljude za njihov dan, možda ste čuli za neku novu dramu u školi pa želite izvući više informacija. Možete čak predložiti i neku aktivnost u kojoj nema mjesta za alkohol predložite piknik, planinarenje, šetnju, večeru ili roštilj, zajedničku tjelovježbu. Organizirajte movie night s najboljim prijateljima.

Okružite se ljudima koji poštju vašu odluku

Njegujte prijateljstva koja vam zbog vaše odluke ne zadaju glavobolju i u kojima se zbog svoje odluke ne osjećate izostavljeno. Povjerite im se kako se osjećate zbog pritiska koji se vrši na vas. Takvi vas prijatelji mogu podupirati na zabavama i mogu vam uskočiti u pomoć ili skrenuti pažnju da se osjećate lijepo i sigurno.

Napustite situaciju

Ako vam jednostavno sve postane previše i počnete se osjećati nelagodno, jednostavno otiđite. Nažalost, nisu svi empatični i možda neće razumjeti ili neće htjeti razumjeti vašu odluku i razloge zašto ne pijete. To ne bi smjelo dopustiti da prema vama budu nepristojni i da vam učine da se zbog toga osjećate loše. Vaša sigurnost i dobrobit na prvom su mjestu. Budite sami sebi prioritet i oduprite se od lošeg osjećaja. Ponekad su najjači oni koji se jednostavno u miru maknu od pritiska. Ne bojte se zauzeti sami za sebe. Bez obzira koje ste si razloge postavili koji sastavljaju vašu odluku poštujte svoj izbor i nemojte misliti da ste zbog takvog stava dosadna osoba!