Prednosti LED dioda u usporedbi s tradicionalnim rješenjima rasvjete

Prednosti LED dioda u usporedbi s tradicionalnim rješenjima rasvjete
Shutterstock

Većina se ljudi pita koja je zapravo razlika između LED dioda u usporedbi s tradicionalnim oblicima rasvjete. U nastavku se nalazi 15 najvećih prednosti svjetlosne diode (LED) rasvjetne tehnologije. Navedeni su redom prema važnosti, počevši od najvažnije stavke.

LED svjetla
Shutterstock

Životni vijek LED svjetla:

Jednostavno najznačajnija prednost LED dioda u usporedbi s tradicionalnim rješenjima rasvjete je to što je dužeg životnog vijeka. Prosječna LED dioda traje 50.000 radnih sati do 100.000 radnih sati ili više. To je 2-4 puta duže od većine fluorescentnih, metalnih halogenih, pa čak i natrijevih svjetiljki. Više je od 40 puta duža od prosječne žarulje sa žarnom niti.

Rjeđa zamjena znači dvije velike stvari: manje troškove održavanja u smislu rada i manje troškove zamjenskih dijelova.

LED energetska učinkovitost:

LED diode općenito troše vrlo male količine energije. Statistika koju treba tražiti pri usporedbi energetske učinkovitosti različitih rasvjetnih rješenja naziva se jednim od dva pojma: svjetlosna učinkovitost ili korisni lumeni. Ove dvije stavke u biti opisuju količinu emitirane svjetlosti po jedinici snage (watt) koju troši žarulja. Većina projekata rekonstrukcije LED rasvjete rezultira poboljšanjem ukupne energetske učinkovitosti rasvjete objekta od 60-75%. Ovisno o postojećim svjetlima i određenim ugrađenim LED diodama, ušteda bi mogla biti više od 90%.

Poboljšana sigurnost s LED diodama:

Sigurnost je možda najčešće zanemarena prednost kada je u pitanju LED rasvjeta. Opasnost broj jedan kada je u pitanju rasvjeta je emisija topline. LED diode gotovo ne emitiraju toplinu prema naprijed dok tradicionalne žarulje poput žarulja sa žarnom niti pretvaraju više od 90% ukupne energije koja se koristi za njihovo napajanje izravno u toplinu. To znači da se samo 10% energije koja napaja žarulje sa žarnom niti koristi za svjetlo (što ih također čini iznimno neučinkovitima u usporedbi s LED diodama). Osim toga, budući da LED diode troše manje energije, mogu učinkovito raditi na niskonaponskim električnim sustavima. One su općenito puno sigurnije u slučaju da nešto pođe po zlu.

LED svjetla su fizički mala:

Stvarni LED uređaj je izuzetno malen. Uređaji male snage mogu biti manji od desetine jednog mm2, dok uređaji veće snage mogu biti manji od mm2. Njihova mala veličina čini LED diode nevjerojatno prilagodljivim beskonačnom broju rasvjetnih aplikacija. Različite upotrebe LED dioda uključuju široki spektar; od njihovih korijena u rasvjeti tiskanih ploča i prometnih signala, do moderne atmosferske rasvjete, primjene u stambenim i komercijalnim objektima, pa čak i rasvjete velikih stadiona.

LED diode imaju odličan indeks reprodukcije boja (CRI):

CRI je mjerenje sposobnosti svjetla da otkrije stvarnu boju predmeta u usporedbi s idealnim izvorom svjetla (prirodno svjetlo). Visoki CRI općenito je poželjna karakteristika (iako, naravno, ovisi o potrebnoj primjeni). LED diode općenito imaju vrlo visoke (dobre) ocjene kada je u pitanju CRI.

Možda je najbolji način za procjenu CRI-a pogledati izravnu usporedbu između LED rasvjete (s visokim CRI-jem) i tradicionalnih rasvjetnih rješenja kao što su žarulje s natrijevom parom (koje općenito imaju loše ocjene CRI-a i u nekim su slučajevima gotovo monokromatske).

Raspon mogućih vrijednosti za različita LED svjetla općenito je između 65 i 95 što se smatra izvrsnim. Više o CRI-ju možete pročitati ovdje.

LED generiraju usmjerene emisije:

LED tehnologija emitira svjetlost za samo 180 stupnjeva. Svaka druga vrsta svjetla emitira svjetlost 360 stupnjeva oko izvora. Emisije od 360 stupnjeva zahtijevaju dodatne uređaje za reflektiranje i/ili preusmjeravanje svjetlosti. To povećava troškove za sustav općenito i neizbježno rezultira gubicima, što znači da je uređaj nužno manje učinkovit nego što bi inače bio. Razmislite o svjetlu koje emitira svjetlost u strop – to je vaša standardna žarulja. Problem je u tome što plafonjere pokušavaju osvijetliti sobu, a ne strop. LED diode u potpunosti rješavaju ovaj problem i vraćaju uštedu u smislu ukupne energetske učinkovitosti sustava.

LED diode imaju ogromnu fleksibilnost dizajna:

Budući da su LED diode tako male, mogu se koristiti u gotovo svakoj primjeni koje možete zamisliti. Mogu se kombinirati u snopove za tradicionalnu žarulju, koristiti izolirano kao mala svjetiljka za uređaje ili nizati u slijedu na linearan način. Skoro sve što vam padne na pamet može se napraviti s LED diodama.

LED su svjetla u čvrstom stanju (SSL):

LED diode su poluprovodnička svjetla. To znači da je tradicionalna staklena žarulja oko svjetla potpuno nepotrebna.

LED svjetla
Shutterstock

Mogućnost zatamnjivanja LED-a:

LED diode mogu raditi na gotovo bilo kojem postotku svoje nazivne snage (0 do 100%). Treba napomenuti da im je potreban hardver specifičan za LED tehnologiju kako bi se prigušili (što znači da ne možete koristiti opremu za prigušivanje za žarulju sa žarnom niti ili drugu tradicionalnu tehnologiju rasvjete). Pozitivna strana rada LED dioda na snazi manjoj od pune je ta što postaju učinkovitije kako se snaga smanjuje. Ovo također povećava ukupni životni vijek samog svjetla. Obje te prednosti nedostaju s tehnologijama kao što su metalni halogenidi koji zapravo postaju manje učinkoviti pri nižoj snazi i u mnogim se slučajevima uopće ne mogu prigušiti.

LED diode omogućuju trenutačno uključivanje i nemaju problema s čestim prebacivanjem:

LED diode se trenutno pale i gase. Nema razdoblja zagrijavanja kao u slučaju metal halogenih žarulja. Osim toga, često prebacivanje ne uzrokuje degradaciju uređaja.

LED svjetla su sigurna za okoliš:

LED diode nemaju ekološke probleme koji su uobičajeni za tradicionalna rješenja rasvjete poput fluorescentnih svjetala ili svjetala sa živinom parom. Oba ova tradicionalna rješenja sadrže živu unutar žarulje i stoga zahtijevaju posebno rukovanje na kraju životnog vijeka proizvoda. Nijedno od ovih razmatranja nije potrebno za LED diode.

LED diode proizvode gotovo nultu UV emisiju:

LED diode emitiraju većinu svoje energije u vidljivom spektru, malu količinu u infracrvenom spektru, a gotovo nimalo u ultraljubičastom dijelu spektra. To znači da LED diode mogu sigurno i pouzdano osvijetliti predmete osjetljive na UV zračenje poput umjetnina koje će se s vremenom pokvariti i degradirati ako budu izložene ovoj vrsti emisije.

LED diode rade na vrlo niskom naponu:

U mnogim slučajevima LED diode rade na vrlo niskim naponima. To ih čini prikladnima za upotrebu u primjenama vanjske rasvjete gdje druga rasvjeta možda ne zadovoljava propise, kao što su kuće na obali gdje je razina tla u zoni poplave.

LED svjetla
Shutterstock

LED diode dobro rade na niskim i visokim temperaturama:

LED diode dobro rade u širokom rasponu radnih temperatura bez značajnog pogoršanja.

Korelirana temperatura boje (CCT):

LED diode su dostupne u širokom rasponu koreliranih vrijednosti temperature boje (CCT). Mogu se kupiti s “toplim”, žućkastim sjajem, “hladnim”, bijelim svjetlom i raznim drugim opcijama.