Muči vas ispucala koža na rukama? 7 načina kako je tretirati

Muči vas ispucala koža na rukama? 7 načina kako je tretirati

Ispucala koža i suhe su ruke uobičajena pojava, a stanje iako tehnički nije opasno, može biti vrlo iritantno. U većini slučajeva suhe su ruke uzrokovane uvjetima okoline. Vrijeme, na primjer, može uzrokovati suhoću ruku, isto kao i često pranje i često izlaganje kemikalijama.

Što učiniti ako vas muči ispucala kožana rukama?

Postoji nekoliko načina kako tretirati ispucalu kožu i održati svoju kožu hidratiziranom, a savjete vam donosimo u nastavku.

Njega ruku hidratantnom kremom

Na svoju kožu nanesite kvalitetnu hidratantnu kremu ili losion i to nekoliko puta dnevno. Takvi proizvodi pomažu u obnavljanju vlage i utapaju svoje hranjive tvari u kožu. Nuxe Reve de Miel popularna je krema koju možete kupiti u bilo kojoj apoteci, a namijenjena je svim tipovima kože. Sadrži suncokretovo ulje, ulje avokada i neven, med bagrema, vitamin E i mnoge druge hranjive sastojke. To bi vam trebalo pomoći kod ispucale kože.

Nosite rukavice dok perete posuđe

Ako su vaše ruke često uronjene u vodu, na primjer dok perete posuđe, razmislite o tome da stavite rukavice. One će spriječiti da vam voda ispere sva prirodna ulja koje vaša koža luči kako bi zaštitila ruke. Također, kad smo već kod rukavica, razmislite da ih stavite i preko noći. Ruke namažite vazelinom ili hidratantnom kremom, a zatim na njih stavite pamučne rukavice ili čarape. Na taj će način rukavice spriječiti da vazelinom ili kremom uprljate krevet i zadržat će smjesu da u vašu kožu upije sve potrebne hranjive tvari, a vi ćete se probuditi s mekanim i glatkim rukama.  

Smanjite stres

Iako možda zvuči pomalo ludo, postoji vrlo tanka veza između stresa i ekcema. Ekcem je upala kože ruku i može biti uzrokovana raznim okidačima, a jedan od njih je stres. Stoga, ako primijetite da vam je suhoća ruku uzrokovana ekcemom, odvojite malo vremena za tehnike koje ublažuju stres.

Ekcem tretirajte lijekovima

Ako stvarno primijetite da imate ozbiljan ekcem, razmotrite korištenje lijekova. Najbolja solucija je prije toga stupiti u kontakt sa svojim liječnikom ili liječnicom kako biste dobili preporuku za najbolje rješenje. To bi vam trebalo pomoći kod ispucale kože.

Foto: Unsplash

Zamolite liječnika da vam prepiše neku kremu na recept

Za kožu koja je vrlo suha i ljuskava, liječnik vam može preporučiti poseban losion koji sadrži mliječnu kiselinu ili ureu. Ti sastojci pomažu u rješavanju suhe i ljuskave kože.

Nabavite hidrokortizonsku kremu

U nekim se slučajevima upala kože može pogoršati u stanje zvano dermatitis, a koža postane vrlo crvena. U tim slučajevima, od najveće pomoći može biti losion koji sadrži hidrokortizon. To bi vam trebalo pomoći kod ispucale kože.

Postoje određeni simptomi koji mogu ukazivati ​​na ozbiljan problem:

  • promjena boje kože
  • krvarenje
  • ekstremno crvenilo
  • oteklina
Foto: Unsplash

Kako spriječiti isušivanje ruku

Ako vaši radni uvjeti i uvjeti okoliša utječu na zdravlje vaše kože na rukama, razmislite o tome da sa sobom uvijek imate malu bočicu losiona kako biste ruke mogli održavati hidratiziranima.

Potražite hidratantne kreme koje sadrže sastojke kao što su:

  • glicerin
  • ulje jojobe
  • kakao maslac
  • aloja

Ako radite na mjestu koje zahtijeva često pranje ruku, poput bolnice ili restorana, razgovarajte sa svojim nadležnim o postavljanju pumpi za losione na zidove. Ako već postoje, dobro ih iskoristite. Također biste trebali izbjegavati prekomjerno izlaganje ruku vrućini (poput sušila za ruke) jer, baš kao i hladni uvjeti, toplina može dodatno isušiti kožu.

*

U većini slučajeva suhe su ruke normalan dio života. Obično se mogu lako tretirati hidratantnom kremom. Ako se suhoće ne možete riješiti na normalan način ili ako se pojave neki drugi simptomi, poput krvarenja ili infekcije, što prije potražite liječničku pomoć.