Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje

Načini na koje možete kavu učiniti zdravijom navikom

Iako kava u potpunosti nije zdrava, nije niti loša toliko koliko mislite. Neka istraživanja pokazuju da za vas može biti dobra, a evo načina kako je učiniti zdravijom.

Za doručak ne pijte samo kavu

Na primjer – kasnite na posao i prije polaska uspijete popiti samo šalicu kave. Kako vrijeme odmiče, sve ste gladniji, a s obzirom na to da niste stigli doručkovati – već stiže vrijeme ručka. Šalica kave može na neko vrijeme potisnuti apetit, no neki je ljudi konzumiraju kao zamjenu za doručak.

No, kofein vas ne može držati čitavo radno vrijeme, potrebna vam je hrana – proteini, ugljikohidrati, masti, vitamini, minerali, vlakna.

Volite li kavu uistinu?

Sjetite se trenutka kad ste uzeli prvi gutljaj kave ikad. Možda je to bila ljubav na prvi okus, ili ste ju pili samo zato jer ste bili uvjereni da će vam kroz noć ili u rano jutro pomoći u učenju. U svakom slučaju, ako ste stariji, preispitajte se volite li uistinu kavu ili vam je to samo navika.

Dodajte cimet

Cimet sadrži antioksidativna svojstva, ali i niz drugih dobrobiti pa ga sljedeći puta dodajte u svoju kavu čiji će okus tada biti još bolji

Koristite filtriranu vodu

Filtrirana voda osigurava izbjegavanje neželjenih teških metala poput olova ili bakra. Voda iz slavine također sadrži mnoge nusprodukte koji dugoročno mogu biti štetni. Zato je filtrirana voda pametan izbor, ako ne zbog okusa, onda zbog zdravlja.

Uvijek koristite filtere

Jedan od najjednostavnijih načina za provjeru je li kava skuhana na zdrav način je da pazite kako je filtrirate. Filteri za višekratnu uporabu mogu biti primamljivi, ali reciklirajući filter papiri imaju dodatni bonus za vaše zdravlje.

Preskočite sirupe i prijeđite na organsko

Možda ste mislili da je sirup od vanilije bez masti i šećera zdrav izbor, no ne garantira zdravstvene beneficije. Također biste trebali biti vrlo izbirljivi oko aditiva koje stavljate u svoj napitak. Odaberite organsko vrhnje, organski smeđi šećer ili sami napravite alternativno mlijeko od zobi i oraha. Kremaste kave često su pune umjetnih aroma, zaslađivača i drugih dodataka, stoga valja biti oprezan i pronaći neku alternativu.

*

Ako u fokus ove teme ne ubrajate samo sebe i ono što vi unašate u svoj organizam, obratite pažnju na to kako su zrna kave uzgajana, kako se beru i kako dolaze do vas. Tako ne pomažete samo sebi, već i svijetu. Odaberite fair-trade kavu ili neku s drugim certifikatima koji pomažu farmerima diljem svijeta u poboljšanju životnih uvjeta. Razmislite i o ambalaži koja se koristi za posluživanje kave.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

NE PROPUSTITE I OVO!

Posao

Javni nastup je jedan od naših najvećih strahova i to je ono što nam uvijek zadaje najveću glavobolju te od čega imamo želučanu nervozu....

Obitelj

Naučite kako na jednostavan način u samo par koraka, bez posebe vještine, napraviti idealne čestitke za krizmu. Sakrament svete Potvrde, odnosno krizma, bitan je...

Škola

Još početkom ove godine Hrvatski zavod za zapošljavanje izdao je Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja za 2021. godinu. Objavljene Preporuke područne...

Moda

Ovisnik o shoppingu je netko tko kompulzivno kupuje i osjeća da nad time nema kontrolu. Postoje čak i različite vrste šopingholičara! Primjerice, kompulzivni je...

Copyright 2021 © Filip Media d.o.o. Sva prava pridržana.