Dijeta za plodnost: 3 stvari koje biste trebali unašati

Dijeta za plodnost: Što jesti, a što izbjegavati?

Jeste li ikada čuli da postoji dijeta za plodnost? Općenito, hrana kojom punite svoj tanjur puno govori o vašem cjelokupnom zdravlju. Ako se radi o zdravoj prehrani, uživat ćete dobru formu i zdrav život, dok od onih koje su krcate trans mastima i solju, postoji rizik od razvoja kroničnih bolesti. Čak i za one koji pokušavaju zatrudnjeti, njihov izbor hrane igra veliku ulogu u povećanju šansi za zdravu trudnoću.

Žene koje pokušavaju zatrudnjeti prirodnim putem u svoju hranu moraju uključivati ​​neke specifične vitamine i minerale kako bi povećale svoje šanse. Stručnjaci tako navode tri hranjiva sastojka koja bi trebala biti dio prehrane za plodnost žene, a u nastavku čitajte o kojima se radi i kako bi trebala izgledati ta dijeta za plodnost.

Kako izgleda dijeta za plodnost?

Folna kiselina

Folna je kiselina oblik vitamina B9. Neophodna je za proizvodnju zdravih crvenih krvnih stanica, poboljšanje imunološke funkcije i smanjenje umora. Niska razina ove hranjive tvari može povećati rizik od homocisteina, urođenih mana, pa čak i raka. Folna kiselina sintetski je oblik vitamina B9, koji se nalazi u obliku suplemenata i dodaje se za obogaćenje hrane. Prirodni oblik ove hranjive tvari naziva se folat. Uobičajeni izvor ove kiseline jest lisnato zeleno povrće, kao što su špinat, brokula i zelena salata, grah, grašak, leća, limun, banane i dinje, čime bi vaša dijeta za plodnost trebala biti krcata.

unsplash.jpg

Vitamin B12

Vitamin B12, također poznat kao kobalamin, jest vitamin koji je topiv u vodi, a potreban je za stvaranje krvnih stanica i za funkcioniranje živčanog sustava. Iako je esencijalni nutrijent, naše tijelo ga ne može proizvesti samo od sebe, pa se mora dodati prehrani u drugim oblicima. Studije sugeriraju da čak 80-90 posto vegana i vegetarijanaca ima manjak vitamina B12. Ti ljudi stoga moraju uključiti dodatke vitamina B12 u prehranu. Uobičajeni izvori vitamina B12 su mliječni proizvodi, riba i perad.

Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline pomažu u smanjenju upale, balansiranju krvnog tlaka i povećanju razine HDL kolesterola. Kod trudnica, ova zdrava masnoća posebno je neophodna za razvoj bebinog mozga i očiju te sprječavanja prijevremenog poroda. Omega-3 može pomoći i u smanjenju simptoma perinatalne depresije. Riba, orašasti plodovi, sjemenke i biljna ulja neki su uobičajeni izvori omega-3 masnih kiselina.

unsplash.jpg

Kako prehrana utječe na zdravlje muškaraca?

U tom slučaju, osim žena, muškarci bi također trebali voditi računa o zdravoj prehrani, odnosno, za njih također postoji dijeta za plodnost. Studije sugeriraju da se kvaliteta sjemena muškaraca poboljšava kada konzumiraju zdravu hranu, dok kvaliteta opada kada je prehrana puna zasićenih ili trans masti. Alkohol i kofein također mogu utjecati na trudnoću.