Hrana koju jedemo danas, pokazuje kakvo će biti sutra

Hrana koju jedemo danas, pokazuje kakvo će biti sutra

Zdjela ramena. Porcija panirane piletine. Kriška pšeničnog kruha. Jeste li se pitali odakle potječu te namirnice, kako su napravljene i što sadrže? Hrana je osnovna za naš život i upravo iz tog razloga ljudi lako zanemaruju njenu važnost i složenost.

Sustav hrane – ukratko

Za početak, proizvodnja hrane prolazi puno složeniji postupak od same berbe povrća iz nečijeg vrta. Iako su mnoge namirnice bogate hranjivim sastojcima, sve se više prehrambenih proizvoda proizvodi s anorganskim, masnim i jeftinim formulama koje mogu biti vizualno privlačne i ukusne, ali ne i potpuno zdrave. Ovo je štetno za zdravlje potrošača – uključujući povećani rizik od pretilosti, raka i drugih bolesti.

Šta mislite tko je kriv za izbijanje E. Coli 2006. godine i zašto je povećana stopa trbušnih tegoba? Stoga rješenje ne leži u gašenju anorganskih farmi, velikih klaonica i tvornica za preradu, već u edukaciji o tom problemu, potpori lokalnim poljoprivrednim tržištima i kupnji organskih proizvoda.

Hrana i naše okruženje

Klimatske promjene nesumnjivo su hitno pitanje kojemu treba dati prioritet. Otpad hrane pridonosi povećanju količine stakleničkih plinova u našoj atmosferi. Tako se proizvodi prekomjerni metan koji zarobljava toplinu gotovo deset puta više od ugljičnog dioksida. Rast temperature širom svijeta predstavlja prijetnju našim usjevima i farmama, promičući proizvodnju umjetnih nadomjestaka za prirodnu hranu. Iako je nadomjestaka poput GMO-a u izobilju, studije su pokazale da nuspojave konzumiranja ove neprirodne hrane mogu nastati godinama ili čak desetljećima kasnije.

Foto: Shutterstock

Trenutna situacija možda nije idealna, ali nije nepovratna. Polazeći od izlječenja našeg planeta smanjenjem bacanja hrane i zaustavljanjem globalnog zatopljenja, možemo vratiti zdravu hranu na svoje tanjure i preoblikovati prehrambeni sustav u njegov najzdraviji oblik.

Promjene tijekom pandemije

Pandemija je COVID-19 razorna, ali je donijela višestruke koristi za prirodu i okoliš. Na primjer, nagli pad putovanja uvelike je smanjio zagađenje i količinu stakleničkih plinova, štiteći staništa divljih životinja. Da biste saznali više o prednostima i šteti koje je lockdown donio prirodi, ovaj članak s BBC-a vrlo ih temeljito pokriva.

Krenite u akciju

Smanjenje bacanja hrane od svakog obroka kojeg pojedemo i informiranje većeg broja ljudi o hitnosti problema – prvi su koraci. Nakon toga, jednostavno će biti pitanje vremena i kolektivnog napora. Na kraju, samo taj zajednički napor sviju nas može poboljšati sustav prehrane.

“Nutrition isn’t just about eating, it’s about learning to live.”

— Patricia Compton, profesionalna nutricionistica.

Neprestano radimo na promjenama i boljitku kako bismo pozitivno utjecali na društvo, ali ti napori kao da nisu dovoljni. Evo još 3 jednostavna načina na koja možete pomoći sebi i našem planetu:

  • Kupujte organske proizvode: birajte organsku hranu kad god možete i podržite lokalna poljoprivredna tržišta
  • Kuhajte vlastite obroke: osigurajte da svakodnevno unosite dovoljno proteina, vitamina i drugih hranjivih sastojaka
  • Kompost: pravilno sortirajte smeće kako biste smanjili otpad od hrane
Foto: Unsplash

Naravno, teško je prihvatiti promjene i posvetiti se novim običajima. Osjećaj postignuća i ispunjenosti presudan je za održavanje vaše motivacije. U našem svakodnevnom životu možemo učiniti još toliko puno toga.

“Great things are done by a series of small things brought together.”

Vincent van Gogh

Čekanje da se problemi riješe sami od sebe nije nikakvo rješenje.